Sari direct la conținut

​Politistii ar putea pierde dreptul de a avea al doilea job

HotNews.ro
Politist, Foto: Agerpres
Politist, Foto: Agerpres

Politistilor le-ar putea fi interzis sa aiba un job suplimentar daca una dintre modificarile aduse noului Statut al Politistului – aflat in discutie la Ministerul de Interne – va ramane finala. Sindicalistii, care acuza ca si in prezent legislatia in acest aspect este confuza si se bate cap in cap, sustin ca o astfel de modificare nu ar face decat sa incurajeze oficial munca la negru sau recurgerea la mita.

In actualul Statut al Politistului nu se pomeneste nicaieri de posibilitatea ca agentii de politie sa detina inca un serviciu in domeniul privat, dar definitia politistului ca functionar public cu statut special le permite politistilor sa aiba un al doilea job, insa nu cu norma intreaga.

Administratori de bloc, instructori auto sau arbitri pe langa serviciul de politisti

Astfel, multi dintre politistii care au salarii mici si nu se pot descurca au optat pentru un al doilea job ca administratori ai asociatiilor de proprietari, ca instructori auto, mediatori, instructori sportivi, soferi sau arbitri.

Cu toate acestea, in randul Ministerului de Interne exista discutii ca in proiectul noului Statut al Piolitistului sa fie interzisa aceasta posibilitate.

Emil Pascut, presedintele Sindicatului Politistilor din Romania Diamantul, a declarat pentru HotNews.ro ca a auzit de aceasta varianta de modificare cu ocazia sedintelor avute la minister si nu o vede cu ochi buni.

„Fara o a doua slujba se incurajeaza munca la negru si mita”

„Chestia asta e una dintre acele chestii minuscule dintr-o lege cu un impact urias”, a declarat Pascut, afirmand ca daca o astfel de modificare s-ar pune in lege s-ar incuraja oficial munca la negru sau recurgerea la mita.

„Riscul e ca, daca nu ii lasi, ei tot o vor face. O vor face la negru. Este o miscare in favoarea coruptiei”, sustine Pascut.

Agentia de Integritate sustine ca politistii pot avea inca un job. Sindicalistii acuza ca sefii din Minister se opun

Potrivit Agentiei Nationale de Integritate, intr-un raspuns oficial transmis sindicatelor, agentii de politie, ca functionari publici cu statutu special, pot sa aiba inca o slujba la privat daca nu intra in incompatibilitate cu sarcinile de serviciu de la Politie.

„Potrivit modificarilor aduse prin dispozitiile art.40 pct. 3 din Legea nr.284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, prevederile art.96 alin.(1) din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, se modifica si vor avea urmatorul cuprins „functionarii publici, functionarii publici parlamentari si functionarii publici cu statut special pot exercita functii sau activitati in domeniul didactic, al cercetarii stiintifice, al creatiei literar-artistice. Functionarii publici, functionarii publici parlamentari si functionarii publici cu statut special pot exercita functii in alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt in legatura directa sau indirecta cu atributiile exercitate ca functionar public, functionar public parlamentar sau functionar public cu statut special, potrivit fisei postului”, arata ANI intr-un raspuns adresat Pro Lex.

Astfel, liderul Sindicatului Politistilor din Romania Diamantul sustine ca, in prezent, legislatia se bate cap in cap, iar conducatorii din Minister se opun ferm si ii opresc pe multi dintre politisti sa-si ia inca un job.

„Sunt multi care au inca o slujba, dar la negru… Dupa stiinta mea, nu exista sau sunt foarte putini cei care au al doilea job legal. Mesajul MAI este ca nu au voie. Scopul este ca acesti politisti sa fie mentinuti intr-o situatie de vulnerabilitate. Daca eu stiu ca subordonatul meu lucreaza la negru, il pot controla. Este un mijloc de al influenta, de a-l corupe”, sustine Pascut.

„Avem de aface cu o lege extrem de proasta. Sunt modificari aduse unei legi neorganice [n.r. 161/2003 – vezi mai sus interpretarea ANI]. Acesti indivizi reactionari si dictatoriali din MAI, cand nu le convine, se opune acestei interpretari pe motiv ca legea 161 nu este lege organica si pe motiv ca legea noastra 360 este speciala. Profita de un defect lasat de catre legiuitori. Daca ne referim la continut, legea intr-adevar permite, dar ca forta juridica a legii… Aici apare problema. Aici se opun cei din MAI, in timp ce ANI spune ca se poate”, a mai declarat Pascut pentru HotNews.ro.

„Omul vrea sa munceasca pentru a supravietui. Nu e nimeni nebun sa-si ia trei slujbe daca ar avea una care sa-i satisfaca nevoia de un trai decent”, justifica liderul sindical.

Noul Statut al Politistului – o discutie de ani de zile, mereu reluata de fiecare ministru

In ceea ce priveste noul Statut al Politistului, Emil Pascut sustine ca proiectul inca e in discutie la minister si ca se indoieste ca „va fi finalizat vreodata”.

„Avem de-a face cu un tipar. Sub fiecare ministru de Interne s-a tot discutat, s-au tot amanat hotararile pe marginea finalizarii acestui proiect. Exista o gasca de indivizi in MAI care nu vor ca legea privind Statulul Politistului sa se reformeze. La Statutul asta se lucreaza de sase ani, nici nu mai stiu… El exista, are o forma, sub fiecare ministru s-a ajuns la niste concluzii… In orice caz, chiar daca e imperfecta, tot e mult deasupra legii actuale”, declara sindicalistul care aminteste si alte nereguli in legislatie.

„Aceasta lege este una presupus organica. Daca o luati la mana si incepeti sa numarati articolele din aceasta lege in care se gasesc trimiteri de completare a normei cu ordine de ministru, veti observa ca circa 47% din corupul acestei legi este lasata pe mainile ministrului. Realitatea trista este ca aceasta lege nu este in niciun caz organica si Politia romana este lasata pe mana unui singur om politic”, considera Emil Pascut, liderul Sindicatului Politistilor Diamantul.

„Avem inclusiv politisti care sunt manageri de hotel sau specialisti IT, ori care lucreaza in domeniul agricol si au obtinut fonduri Phare”

Publicatia locala Cuget Liber, abordand subiectul posibilei modificari la Statutul Politistilor care ar elimina posibilitatea agentilor pentru o a doua slujba, scrie ca in Constanta, „multi politisti, in special dintre cei tineri, (…) au renuntat la a mai alerga hoti pentru a lucra ca bodyguarzi in strainatate sau pentru a naviga.

„Avem inclusiv politisti care sunt manageri de hotel sau specialisti IT, ori care lucreaza in domeniul agricol si au obtinut fonduri Phare”, a declarat Vasile Lincu, presedintele Sindicatului Pro Lex pentru publicatia amintita.

„Se doreste modificarea Statului politistului, in care consilierii ministrului Afacerilor Interne insista sa apara o prevedere prin care politistii sa nu-si mai poata lua, sub nicio forma, un al doilea serviciu, exceptand cel de cadru didactic. Argumentul lor este ca, astfel, vor putea sa solicite de la Ministerul Finantelor mai multe fonduri, avand in vedere ca politistii au salarii mici. Dar exista riscul ca, intr-un final, politistii sa ramana si cu incompatibilitatea cu alte locuri de munca si cu salarii mici”, a declarat liderul de sindicat.

„Este prea devreme sa ne pronuntam, fiind vorba despre un proiect care este, inca, in lucru”, argumenteaza liderul sindical Lincu.

Sindicalistul a atras atentia ca multi politisti, desi au dorit sa-si ia un al doilea job, au fost descurajati de sefi.

„Oamenii se tem sa nu greseasca, motiv pentru care au trimis hartii sefilor de inspectorate, care i-au descurajat, le-au spus fie ca nu este permis, fie ca mai bine nu recurg la acest gest. Dar, trebuie subliniat, politistii nu au nevoie sa instiinteze sau sa aiba incuviintarea sefilor. Singura institutie care se poate pronunta asupra incompatibilitatii dintre slujba de politist si al doilea job este Agentia Nationala de Integritate”, a subliniat liderul sindical.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro