Sari direct la conținut

Polonia si Ucraina reproseaza Bruxelles-ului ca favorizeaza Gazprom si Rusia

HotNews.ro
Gazprom, Foto: Gazprom
Gazprom, Foto: Gazprom

Polonia si Ucraina au criticat vineri Comisia Europeana pentru ca a dat concernului rus Gazprom autorizatia de a transporta mai multe gaze naturale prin gazoductul Opal, care ocoleste cele doua tari, afirmand ca astfel li se pune in pericol securitatea energetica, transmite AFP.

„Consideram ca aceasta decizie trebuie sa fie revizuita, fara sa ignoram faptul ca acest demers ar putea fi foarte dificil si dureros”, declara presedintii polonez si ucrainean, Andrzej Duda si Petro Poroshenko, intr-un text adoptat in cursul intrevederii pe care au avut-o la Varsovia.

La finalul lunii octombrie, Bruxelles-ul a autorizat gigantul energetic rus Gazprom sa ridice la 80% capacitatea de exploatare a gazoductului Opal, fata de nivelul de 50% stabilit anterior.

Gazoductul Opal, detinut de o filiala germana a Gazprom, Wingas, livreaza Cehiei, prin Germania, gaze rusesti aduse prin gazoductul Nord Stream, care trece pe sub Marea Baltica. Capacitatea sa este de 36 de miliarde de metri cubi pe an.

Intr-o prima faza, Comisia Europeana a limitat exploatarea sa de catre Gazprom, suspectata de abuz de pozitie dominanta in Europa de Est.

„Ne vom angaja sa aparam interesele noastre comune, recurgand la toate mijloacele legale adecvate”, au adaugat presedintii Andrzej Duda si Petro Poroshenko, fara sa precizeze daca intentioneaza sa depuna plangere impotriva Comisiei.

Cei doi sefi de stat considera ca decizia executivului european contravine prevederilor acordului de asociere dintre UE si Ucraina si „submineaza strategia de securitate energetica a UE”.

„(Decizia) creeaza un risc tangibil de perturbare a transportului de gaze intre Polonia si Ucraina si de reorientare a fluxurilor catre alte state”, afirma ei in text.

Mai mult, decizia CE incurajeaza constructia gazoductului Nord Stream 2, pe care Varsovia si Kievul o resping la unison.

In final, Duda si Poroshenko noteaza ca pozitia Comisiei Europene la acest capitol „reprezinta o noua incurajare pentru simpatizantii Rusiei in statele membre si in institutiile UE”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro