Ponderea gazului rusesc ajuns în Europa în 2022 ar putea fi cea mai mică din ultimii 20 de ani
Livrările de gaze rusești către Europa ar putea scădea cu 45% în 2022, la mai puțin de 80 de miliarde de metri cubi, afirmă un raport al Agenției Internaționale pentru Energie (IEA) citat de TASS.
Ponderea gazului rusesc în satisfacerea cererii europene până la sfârșitul anului 2022 ar putea scădea la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani și ar putea ajunge la 25%, se arată în raportul IEA.
Conform calculelor organizației internaționale, în 2021 gazul din Federația Rusă a asigurat aproximativ 40% din necesarul Europei, 60% din exporturile de gaze rusești au ajuns în Uniunea Europeană și aproximativ 70% din veniturile obținute de Moscova din vânzarea de gaze naturale au venit de la state membre ale blocului comunitar.
„Scăderea livrărilor prin gazoducte a continuat în prima jumătate a anului 2022. Reducerea livrărilor și creșterea incertitudinii au fost facilitate de reducerea livrărilor de către Gazprom către mai multe state membre UE în trimestrul II”, afirmă IEA, cu referire la faptul că Gazprom a tăiat livrările de gaze naturale către Polonia, Bulgaria, Finlanda, Olanda și Danemarca.
Va tăia Rusia complet livrările de gaze naturale rusești în viitorul apropiat?
IEA notează că importurile de gaz rusesc în UE ar putea scădea cu peste 45% în 2022, ajungând la mai puțin de 80 de miliarde de metri cubi dar că cele de gaz natural lichefiat (GNL) din Rusia ar putea depăși nivelul de anul trecut.
Agenția prognozează de asemenea că livrările de gaz către Europa din Federația Rusă vor continua să scadă în următorii ani.
„Prognoza noastră este că livrările de gaze rusești către UE vor scădea cu peste 55% până în 2025 față de nivelurile din 2021”, afirmă raportul IAE, adăugând că, în cazul unui „scenariu accelerat”, procentul ar putea scădea cu 75% până în 2025.
Fatih Birol, directorul executiv al IEA, a avertizat pe 22 iunie că Rusia ar putea tăia complet exporturile de gaze naturale către Europa și că UE trebuie să acționeze „acum” pentru a se pregăti pentru un astfel de scenariu.
„Nu aș exclude ca Rusia să continue să găsească diferite probleme ici și colo și să continue să găsească scuze pentru a reduce și mai mult livrările de gaze către Europa și poate chiar să le întrerupă complet”, a declarat el pentru agenția Reuters.
Pe același subiect: