Sari direct la conținut

PORTRET. Cine este Ekrem Imamoglu, „furnica atomică” care a învins partidul lui Erdogan la Istanbul

HotNews.ro
Ekrem Imamoglu, primarul Istanbulului, Foto: Arnaud Andrieu / Sipa Press / Profimedia Images
Ekrem Imamoglu, primarul Istanbulului, Foto: Arnaud Andrieu / Sipa Press / Profimedia Images

Ekrem Imamoglu a fost reales duminică pentru un nou mandat. El este, la cei 52 de ani ai săi, campionul opoziției față de Recep Tayyip Erdogan și cea mai bună speranță a Opoziției pentru alegerile prezidențiale turcești din 2028, potrivit AFP.

Primarul, care și-a făcut o intrare senzațională pe scena politică națională în urmă cu cinci ani, provocându-i cea mai mare înfrângere electorală șefului statului, este pe cale să repete isprava și să păstreze megalopolisul în ciuda eforturilor lui Erdogan, care a fost el însuși primarul acestuia în anii 1990.

Practic necunoscut, alesul Partidului Republican al Poporului (CHP, social-democrat) pusese capăt în 2019 la douăzeci și cinci de ani de dominație a lui Erdogan și a taberei sale asupra celui mai mare oraș al țării.

Atunci, acesta beneficiase de o alianță a partidelor de opoziție. Aceasta a lipsit însă acum, dar nu pare să fi împiedicat victoria sa.

Pentru a „mulțumi pe toată lumea”…

Personalitate mediatică carismatică, primarul din Istanbul este în vizorul guvernului, care l-a condamnat la sfârșitul anului 2022 la doi ani și șapte luni de închisoare pentru „insultarea” membrilor Înaltului Comitet Electoral turc.

Politicianul a făcut apel, dar sentința, care continuă să planeze ca o amenințare asupra viitorului său politic, l-a exclus din cursa prezidențială din mai 2023.

Clasat în mod regulat printre personalitățile politice preferate ale Turciei, el nu a încetat niciodată să se prezinte ca un rival direct al președintelui Erdogan, care a anunțat recent că aceste alegeri municipale vor fi „ultimele” ale sale.

Afiș electoral cu Ekrem Imamoglu în Instanbul Foto: Tolga Ildun / Zuma Press / Profimedia Images

În timpul campaniei sale, Ekrem Imamoglu și-a folosit vocea răgușită pentru a-l ataca pe șeful statului, vizându-l mai mult pe acesta decât pe candidatul partidului de guvernământ, Murat Kurum.

Musulman practicant, dar membru al unui partid laic, acest fost om de afaceri de la Marea Neagră, care a făcut avere în construcții înainte de a intra în politică, atrage electorat și din afara partidul său.

„El se poate adresa tuturor segmentelor electoratului de opoziție, fie că este turc, kurd, sunnit, alevit, tânăr sau bătrân”, afirmă Berk Esen, politolog la Universitatea Sabanci din Istanbul, care observă că primarul din Istanbul „se bucură de un nivel destul de ridicat de susținere în diferitele regiuni ale țării”.

„Furnica atomică”

Cu toate acestea, primarul nu beneficiază de o susținere unanimă în tabăra sa, care este uneori acuzată că se preocupă mai mult de viitorul său politic decât de alegătorii săi.

Partidul pro-kurd DEM (fostul PDH), care s-a raliat în jurul său în 2019, i-a reproșat tăcerea sa atunci când zeci de aleși ai săi au fost destituiți din funcție și încarcerați.

Adversarii săi susțin că el investește mai mult în comunicare decât în prevenirea riscului de cutremur, care este foarte ridicat în Istanbul, deși cifrele primăriei neagă acest lucru.

În timpul campaniei, rivalul său Murat Kurum a declarat: „Este o persoană care, în ultimii cinci ani, a fost interesată doar de probleme care nu au legătură cu Istanbulul”.

Alesul își asumă și pretinde că privește dincolo de propriul oraș și afirmă că lucrează „ca o furnică atomică” – o referire la un desen animat popular – și se laudă că a feminizat în mare măsură municipalitatea.

El refuză totuși să se declare candidat la funcția supremă: „Mai sunt patru ani până în 2028. Ar fi nepotrivit pentru mine să vorbesc astăzi despre asta”, a punctat el într-un interviu recent acordat presei de opoziție Medyascope.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro