Sari direct la conținut

Poți face COVID-19 de la vaccin? Vaccinarea modifică ADN-ul? – Răspunsuri la cele mai frecvente întrebări despre vaccinul anti-COVID

HotNews.ro
Poti face COVID-19 de la vaccin?, Foto: Observatorul Roman de Sanatate
Poti face COVID-19 de la vaccin?, Foto: Observatorul Roman de Sanatate

Vaccinurile împotriva COVID-19 folosite în România și în Uniunea Europeană, produse de Pfizer-BioNTech și Moderna, nu conţin virusul SARS-CoV-2. Prin urmare, vaccinarea nu poate determina infectarea cu noul coronavirus și apariția COVID-19, arată Observatorul Român de Sănătate și Misreport, care desfășoară o campanie de informare încurajată de Ministerul Sănătății.

Observatorul Român de Sănătate și Misreport își propun să răspundă, pe înțelesul tuturor, la câteva dintre cele mai frecvente întrebări despre vaccinarea împotriva COVID-19.

Spre exemplu, mulți români se întreabă dacă vaccinurile pe bază de ARN mesager conțin substanțe care au capacitatea de a modifica ADN-ul. „Vaccinurile pe bază de ARN mesager împotriva COVID-19 dezvoltate de Pfizer-BioNTech și Moderna nu conțin substanțe care au capacitatea de a modifica ADN-ul. ARN-ul mesager din vaccin este o copie a unei mici părți din ARN-ul virusului SARS-CoV-2. Această moleculă are rolul de a oferi celulelor noastre instrucțiunile necesare pentru a produce proteina Spike, proteină la care sistemul imun va reacționa prin producerea de anticorpi specifici. ARN-ul mesager este o moleculă neinfecțioasă, care nu se poate integra în ADN-ul uman și care este repede înlăturată odată ce și-a îndeplinit scopul, acela de a produce proteina Spike.”

O altă întrebare frecventă este dacă poți dona sânge după vaccinarea împotriva COVID-19. „Vaccinurile împotriva COVID-19 disponibile în România în acest moment, Pfizer BioNTech și Moderna, permit donarea de sânge imediat după vaccinare, fără o perioadă de așteptare. În momentul de față, România dispune de vaccinurile împotriva COVID-19 bazate pe tehnologia ARN-ului mesager. Molecula de ARN mesager nu prezintă potențial infecțios și este înlăturată din organism odată ce și-a îndeplinit scopul, acela de a produce proteina Spike care declanșează răspunsul imun. Chiar dacă suntem în mijlocul unei pandemii, nevoia de sânge a spitalelor rămâne constantă, și de aceea este bine să donăm sânge dacă îndeplinim condițiile obișnuite pentru a deveni donatori. Există posibilitatea programării de la distanță pentru donarea de sânge, telefonic, prin email sau prin intermediul unor aplicații mobile precum Donorium. Donează sânge! Generozitatea ta poate salva viețile altor oameni”, arată Observatorul Român de Sănătate și Misreport.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro