Povestea fântânilor arteziene din Piața Unirii. Ce se afla odinioară în acest loc din inima Bucureștiului
Fântânile arteziene din Piața Unirii – atracție, controversă, spectacol, risipă – de toate s-au spus despre ele. Dar, orice s-ar fi spus și s-ar mai spune, sunt de multă vreme unul dintre simbolurile Bucureștiului.
Cu vreun secol în urmă, pe locul unde se află în prezent Piața Unirii cu ale sale magazine, cu fântânile arteziene, dar și Bulevardul Unirii se afla vechea Piață a Unirii, un complex de hale comerciale. Piețe de fructe, piețe de pește sau tarabe pline de fel de fel de produse, toate se adunaseră în „buricul” târgului.
Totuși, încă de la începutul secolului XX, existența Pieței Unirii a fost pusă sub semnul întrebării, din dorința și chiar și din nevoia tot mai mare de modernizare a centrului Bucureștiului.
Exista un revers al medaliei ofertei spectaculoase de produse de la infinitele tarabe: murdăria și aspectul neîngrijit, de care locuitorii vremii se plângeau adesea.
În decembrie 1935 era organizat primul concurs de proiecte pentru modernizarea zonei. Municipalitatea vremii căuta o idee prin care „această piață să capete aspectul și amploarea necesare celei mai mari piețe din București și pentru ca Dealul Patriarhiei (cu tot ce e pe el) să fie pus în valoare”.