Povestea singurului roman venit pe 1 ianuarie sa lucreze la Londra, descoperit de presa britanica: Victor Spirescu a ajuns o celebritate
Presa britanica a preconizat un „aflux major” de bulgari si romani, dar se pare ca a gasit doar unul singur, si anume Victor Spirescu, care a venit pe 1 ianuarie sa munceasca in Marea Britanie si care a devenit intre timp o adevarata celebritate, comenteaza AFP, citat de Mediafax. Acordand interviuri dupa interviuri, inclusiv la televiziune, romanul in varsta de 30 de ani a devenit reprezentantul muncitorilor imigranti de a caror venire in masa se teme Marea Britanie.
Purtand un fes bej tras pana peste ochi si o barba rara, tanarul a avut surpriza ca, la debarcarea pe aeroportul Luton, in nordul Londrei, sa fie primit de o mare de camere de luat vederi si doi parlamentari, in ziua anularii restrictiilor impuse muncitorilor din tara sa si din Bulgaria.
Atentia s-a concentrat asupra lui deoarece era unul dintre putinii pasageri de la bordul avionului dinspre Targu Mures, in centrul Romaniei, care venea pentru prima data in Marea Britanie, ceilalti fiind deja rezidenti.
„Nu am venit sa va fur tara. Am venit sa muncesc si dupa aceea sa ma intorc acasa”, s-a aparat imediat tanarul, care si-a lasat logodnica in Transilvania, pentru o perioada in care doreste sa castige suficienti bani cat sa isi renoveze locuinta pe care a cumparat-o.
The Daily Telegraph a efectuat o vizita pentru a o intervieva pe tanara, Catalina Curcean, in varsta de 19 ani, pe care a fotografiat-o in fata casei darapanate a cuplului, in satul Pelisor.
Victor Spirescu, care potrivit The Times a fost cioban, electrician si mecanic in Romania, si-a gasit, de la sosirea in Marea Britanie, un loc de munca, si anume spalator de masini.
Nici lui nu-i vine sa creada cat de cunoscut a ajuns. „Cand merg la supermarket, toata lumea se uita la mine. Am auzit o fetita spunandu-i mamei ei ᅡuite-l pe tipul de la televizorᅡ”, a declarat el duminica pentru Sky News, adaugand ca oamenii pe care i-a cunoscut pana acum au fost „foarte prietenosi”.
In contextul unor ingrijorari provocate de deschiderea completa a pietei muncii cetatenilor din cele doua tari, cele mai sarace din UE, premierul britanic David Cameron a restrans accesul imigrantilor la alocatii sociale.
Intervievat de BBC, el a refuzat din nou, duminica, sa ofere o estimare a numarului romanilor si bulgarilor asteptati in Marea Britanie, dar a declarat ca Guvernul laburist din perioada respectiva a subestimat foarte mult numarul imigrantilor sositi dupa aderarea Poloniei la UE, in 2004, care a fost de „peste un milion”.