Sari direct la conținut

Poveștile ucrainenilor de rând care se pregătesc să-și apere țara de Putin: Se gândește la noi ca la ruși de mâna a doua

HotNews.ro
Ucrainenii de rand se antreneaza pentru a respinge o noua invazie a Rusiei, Foto: STR / AFP / Profimedia
Ucrainenii de rand se antreneaza pentru a respinge o noua invazie a Rusiei, Foto: STR / AFP / Profimedia

În orașele din întreaga Ucraină panourile publicitare cu imaginea unui tânăr zâmbind, îmbrăcat în echipament militar din cap până în picioare, îndeamnă: „Învață să îți aperi patria astăzi!”. Create de Forțele Teritoriale de Apărare, o forță de voluntari antrenată de armata ucraineană, ele par să aibă rezultatul scontat, scrie NPR.

Pe măsură ce ucrainenii se pregătesc pentru încă o posibilă invazie rusească, mii de cetățeni s-au înrolat pentru a fi instruiți militar în caz că vor fi nevoiți să își apere orașele.

În jur de 60 de bărbați și femei se aliniază într-o zi friguroasă de sâmbătă pentru 6 ore de antrenament tactic la liziera unei păduri din apropierea capitalei Kiev.

Hainele de civil sunt lăsate înăuntrul mașinilor parcate de-a lungul drumului de pământ. Îmbrăcați în echipament de camuflaj și echipați cu arme de lemn, membrii grupului sunt gata de acțiune.

„Am decis că, pentru mine, este timpul să fiu pregătit”, afirmă Egor Soboliev, un fost membru al parlamentului de la Kiev.

El spune că s-a înscris pentru antrenamente după ce președintele Vladimir Putin a început să maseze din nou trupe la granița Ucrainei. „Acesta este un mod bun de a antrena oameni care au joburi, au familii sau care sunt vârstnici”, spune el zâmbind.

„Cred că acest lucru va schimba dramatic situația legată de securitatea noastră”, mai spune fostul parlamentar.

Soboliev afirmă că Ucraina, la fel ca Israel, ar trebui să fie pregătită de război în orice moment pentru a-și proteja independența.

FOTO: Sergei Supinsky / AFP / Profimedia Images

Voluntari și tactici de gherilă

Forțele Teritoriale de Apărare au fost create pentru a instrui rezerviști voluntari după ce Rusia a invadat și anexat Crimeea în 2014.

Însă anul trecut antrenamentele au fost deschise și pentru cetățenii de rând ca parte a strategiei de apărare a țării în eventualitatea unei noi invazii rusești și pentru a întări rezistența populară dacă forțele armate ucrainene sunt copleșite, un deznodământ discutat în cercurile militare de la Kiev.

Voluntarii învață tactici de gherilă și cum să mânuiască arme. Ucraina este deja implicată într-un conflict separatist susținut de Rusia în regiunea Donbas din estul țării. Civilii care se antrenează în apropierea Kievului estimează că există o probabilitate de 50-50 ca Rusia să invadeze.

Vlas Honciaruk, comandantul adjunct al batalionului, afirmă că ucrainenii trebuie să fie capabili să își apere orașele, cartier cu cartier.

„Mă simt puțin obosit dar energizat”, spune bărbatul în vârstă de 50 de ani. „Sunt aici fiindcă sunt ucrainean și fiindcă avem un război. Fiindcă Putin este practic Hitlerul secolului XXI. Istoria se repetă”, zice acesta.

Voluntarii sunt învățați cum să se târască în pădure și să tragă cu arma. O fostă fabrică de ciment dărăpănată oferă mediul ideal pentru a exersa tactici de gherilă urbană.

Mulți dintre voluntari sunt suficient de în vârstă pentru a-și aminti când rușii și ucrainenii erau frați sovietici. Unii dintre ei spun că ucrainenii nu aveau o identitate separată atât de distinctă după obținerea independenței de Uniunea Sovietică în 1991.

Însă acum, din cauza agresiunii militare și a propagandei lui Putin, o națiune ucraineană adevărată este făurită, afirmă Honciaruk.

FOTO: Sergei Supinsky / AFP / Profimedia Images

„Se gândesc la noi ca la ruși de mâna a doua”

„De ce au început acest război? Fiindcă ei nici măcar nu consideră Ucraina o națiune adevărată”, spune Honciaruk.

„Ei se gândesc la ucraineni și bieloruși ca fiind ruși, dar un fel de ruși de mâna a doua, ceea ce noi numim ‘ruși de la sat’. De aceea ei spun mereu ‘ah, terminați cu toate chestiile astea legate de independență’”, susține el.

Militarul cataloghează atitudinea rușilor drept „jignitoare”.

Apărarea civilă nu este un concept necunoscut pentru Ucraina. În 2014, când a început războiul din estul țării cu separatiștii finanțați de Moscova, brigăzi de voluntari au constituit o mare parte din forțele armate ale Kievului.

Generalul în rezervă Volodimir Havrilov spune că acum situația este complet diferită și că armata ucraineană, cu peste 200.000 de militari în serviciul activ, este bine instruită și pregătită și, cel mai important, puternic motivată să lupte pentru a-și apăra propriul teritoriu.

Havrilov subliniază că acest lucru este valabil nu doar în cazul armatei, ci și a cetățenilor de rând.

„Trupele noastre, forțele armate și societatea civilă sunt toate extrem de motivate comparativ cu ceea ce a fost în 2014”, afirmă el.

„Astăzi avem peste 400.000 de cetățeni participând la tot felul de activități care ajută efortul de război din est. Aceasta este o masă foarte critică de oameni care a lipsit în 2014”, adaugă generalul.

FOTO: Kremlin.ru

Ucrainenii spun că se simt mai apropiați de Europa

Olexei Vasilcenko, un specialist în marketing digital și instructor auto part-time în vârstă de 55 de ani, a făcut armata în Uniunea Sovietică în urmă cu 35 de ani.

El spune că, atunci când Rusia a luat Crimeea Ucrainei în 2014 și a încurajat mișcarea separatistă din estul țării, Putin a otrăvit relațiile dintre ucraineni și ruși, mulți dintre care au menținut relații personale apropiate după prăbușirea URSS.

„Mulți prieteni ai mei, rude ale mele [din Rusia], m-au sunat să îmi spună că noi aici suntem fasciști, că ucidem pe toată lumea”, relatează el, explicând că „propaganda rusească spune asta tot timpul, că Ucraina este naționalistă, că este fascistă, că ucrainenii (…) ucid oameni care vorbesc limba rusă”.

„Minciuni sfruntate!”, afirmă Vasilcenko, notând că limba rusă este vorbită pe larg în Ucraina. Însă el spune că acum, datorită tacticilor agresive ale lui Putin, tot mai mulți oameni încep să vorbească ucraineană.

Numeroși ucraineni le-au spus jurnaliștilor de la NPR că se simt acum mai apropiați de Europa și că valorile lor sunt în linie cu valorile europene. Această legătură se întărește pe măsură ce tot mai mulți ucraineni călătoresc în Europa după ce Uniunea Europeană a ridicat vizele pentru ei în 2017.

FOTO: Sergei Supinsky / AFP / Profimedia Images

„Sper că îl putem opri pe Putin”

Marta Yuzkiv, o doctoriță ce lucrează la studii clinice atunci când nu participă la antrenamentele militare, afirmă că ucrainenii luptă pentru ceva mai important decât soarta Ucrainei.

„Mi-ar plăcea să spun că acum suntem în pericol și că nu este un pericol doar pentru Ucraina ci un pericol pentru întreaga lume democratică”, spune ea. „Așa că sper că toți, împreună, îl putem opri pe Putin. Și știu că toți partenerii Ucrainei ne sprijină în acest efort așa că sunt recunoscătoare pentru asta”, adaugă medicul.

Ucraina primește sprijin militar din partea NATO, a Marii Britanii și unor țări membre ale Uniunii Europene.

Statele Unite au anunțat miercuri că au deblocat încă 200 de milioane de dolari pentru sprijinirea forțelor armate ucrainene.

Secretarul de stat american Antony Blinken spune că suma va crește dacă Putin decide să invadeze.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro