Sari direct la conținut

Premieră în alegerile din România: STS a promis că va ieși „să dăm explicații cetățenilor" în cazul contestării electorale. „Sistemul tehnic e sigur"

HotNews.ro
Oameni așteptând să voteze la alegerile din 2019, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Oameni așteptând să voteze la alegerile din 2019, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

​Peste 1.500 de angajați ai Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) sunt angrenați în organizarea tehnică a alegerilor europarlamentare și locale din 9 iunie au spus trei înalți ofițeri ai serviciului marți seara, la o întâlnire cu presa, unde au demonstrat cum funcționează softul și au insistat pe ideea faptului că, tehnic, alegerile vor fi „sigure și corecte”.

În România au existat, de-a lungul timpului, două contestări importante ale rezultatului alegerilor, dar care n-au schimbat nici rezultatul și nici percepția majoritară asupra corectitudinii alegerilor. Prima contestare a fost cea făcută, repetat, de către Corneliu Vadim Tudor. A doua, în 2009, i-a aparținut lui Mircea Geoană și s-a stins după decizia Curții Constituționale.

Marți seara, la sediul STS, conducerea serviciului a invitat câteva zeci de jurnaliști pentru a descrie rolul STS în alegerile din 9 iunie și felul în care funcționează sistemul tehnic. Au participat generalul Ionel-Sorin Bălan, directorul serviciului, Remi Manda, coordonator management operațional STS, și Manuela Sărățeanu, coordonator tehnic.

Rezultatele alegerilor sunt date nu de softul STS, ci de procesele verbale din secții, centralizate separat și verificate inclusiv de INS

Ofițerii au insistat pe ideea că „nu STS, ci AEP sunt cei care numără voturile”. STS realizează doar sistemul de verificare pe tabletă al votanților și face apoi două calcule separate de cele pe care oricum le are și AEP: cel al prezenței la vot și cel al centralizării proceselor verbale.

Ambele „produse” soft ale STS sunt, spun reprezentanții serviciului, doar oglindiri digitale ale documentelor din secții, care se centralizează separat de către oficialii electorali din secțiile de votare.

Aceste procese verbale din secție, completate de mână, rămân permanent singurele documente oficiale ale alegerilor. Ele sunt postate imediat pe site-ul AEP, după întocmirea și validarea de reprezentanții partidelor și de către președintele secției.

„Astfel pot fi verificate în orice moment, de către orice cetățean”, a explicat Remi Manda, responsabilul operațional al STS.

Practic, procesul verbal de mână, „letric”, cum l-a numit generalul Bălan, stă la baza întocmirii procesului verbal „electronic”, din aplicația STS. Ele se verifică unul pe celălalt în mai multe etape: la secție, la autoritatea electorală superioară și, în final, de către oamenii din INS.

„Da, vom ieși să dăm orice explicații”

Generalul Ionel-Sorin Bălan, directorul STS. Sursa foto: INQUAM Photos / George Călin

Reprezentanții STS au fost întrebați dacă, având în vedere că în acești ani au existat puternice contestări ale alegerilor și în democrații mult mai exersate, precum SUA, ei sunt gata să explice eventualele contestări importante, de proporții, dacă vor apărea în alegerile din România.

„În SUA, funcționarii publici electorali ai statelor au venit împreună cu specialiștii ca să apere corectitudinea alegerilor. Ei erau civili, dar dumneavoastră sunteți o instituție militarizată și aveți restricții pentru aparițiile publice. Cum veți putea explica sistemul oamenilor?”, i-au întrebat jurnaliștii pe cei din STS.

Generalul Bălan a replicat că promite „să dăm orice explicații cetățenilor” în cazul contestărilor electorale importante, „pentru că sistemul e sigur și garantează alegeri corecte, din punct de vedere tehnic”.

Ce a spus Manuela Sărățeanu

Generalul Manuela Sărățeanu, coordonator tehnic, a confirmat că, tehnic, sistemul este sigur, validat de mai multe rânduri de alegeri și recunoscut internațional ca unul performant. A fost întărită securitatea cibernetică și, potrivit șefilor din STS, ei nu au evaluări interne sau n-au primit informații de la alte instituții despre posibile atacuri informatice sau riscuri mai mari în acest an electoral, cu patru rânduri de alegeri.

„Nici măcar în contextul acestui an special?”, au întrebat ziariștii, făcând referire la războiul vecin României. „Nu, nu am sesizat riscuri suplimentare”, au spus ofițerii.

Șefii STS susțin că explicațiile lor pot demonstra limpede, pentru orice român, că sistemul tehnic al alegerilor e bine pus la punct. Și au repetat că, dacă va fi nevoie, vor ieși public.

Peste 50.000 de oameni vor fi instruiți

În curtea STS, din partea de nord-vest a Bucureștiului, în zona Ciurel – Lacul Morii, a fost instalat un cort mare, alb, unde vor lucra 100 de oameni la call-centerul care va deservi Bucureștiul, Ilfovul și secțiile din străinătate. Județele vor avea propriile call-centere unde operatorii de tablete pot să primească lămuriri.

Șefii STS au spus că au deplasat deja în teritoriu 4.328 de routere de internet, că 50.000 de oameni din secții și autorități electorale vor primi instruire și că, de la STS, „sunt peste 1.500 de oameni de la STS, angrenați în proces”. Numai în străinătate sunt 8.000 de operatori cu tablete, au confirmat cei de la STS.

Costurile investițiilor sunt de 125 de milioane de lei, numai în dreptul STS și fără a include salariile oamenilor, „care oricum lucrează, majoritatea, și pentru alte proiecte”, au spus ei.

Tot marți, Autoritatea Electorală Permanentă a confirmat că pentru runda de alegeri din 9 iunie s-a prelungit programul de vot, până la ora 22.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro