Sari direct la conținut

Premiere, efecte speciale, spectacole muzicale si provocari pentru artistii independenti la FNTi 5

HotNews.ro
FNTi 5, Foto: Afis festival
FNTi 5, Foto: Afis festival

Festivalul Național de Teatru Independent, evenimentul anual dedicat scenei independente autohtone, aduce la București, între 9 și 12 noiembrie, cele mai bune spectacole produse în ultimul an. Ajuns la cea de-a V-a ediție, FNTi propune publicului de toate vârstele o ofertă variată de spectacole, incluzând premiere absolute, show-uri muzicale și producții multi-media. În cele patru zile de festival, iubitorii de teatru sunt invitați să participe la 24 de reprezentații, programate în opt spații partenere – spații artistice independente din București.

Nopțile barbare, spectacolul a cărei regie este semnată de Ingrid Bonța, va fi prezentat în premieră absolută în cadrul festivalului, pe 11 noiembrie, de la ora 20:00, la Teatrul Coquette. Într-o interpretare inedită, actorii Ruxandra Bălașu și Ovidiu Ușvat îi vor readuce la viață pe tiranul Rege Șahriar și pe fermecătoarea Șeherezada, construind universul celor ,,1001 de nopți’’. Pentru prima dată în București, iubitorii de teatru vor putea urmări Miorița, o alegorie jucată și cântată de Auăleu (Timișoara), Două ore – performance-ul cu elemente de video-mapping în care viața devine un joc contracronometru și Trenul cu două locomotive, producție a teatrului BIS Sibiu ce împletește muzica live cu poeziile lui Iustin Panța.

Tot în cadrul ediției cu numărul cinci, FNTi lansează și O zi – un spectacol, workshop-ul la care sunt invitați să se înscrie actori, regizori și dramaturgi care au libertatea și curajul să construiască un spectacol în 24 de ore.

Anul acesta, FNTi stă sub semnul prieteniei. Organizat pentru prima dată sub umbrela Asociației Teatrelor Independente – organismul reprezentativ înființat în cadrul ediției trecute, în prezența Ministrului Culturii, Corina Șuteu – festivalul reprezintă un punct de întâlnire al companiilor private de teatru din țară. Nu mai puțin de 12 teatre independente din România vor participa și în acest an la evenimentele dedicate elaborării și implementării unei strategii comune pentru dezvoltarea acestui sector cultural. Godot Cafe-Teatru, Unteatru, Arte dell’Anima, Teatrul Luni de la Green Hours, Apollo111, Point, Teatrul de Artă București, Teatrul Coquette, Teatrul Fix Iași, Auăleu, Teatrul Bis Sibiu și Social Act Galați vor lua parte la mesele rotunde și la întâlnirile cu reprezentați ai Statului.

Program FNTi 5

Program FNTi 5

Foto:

Tot în cadrul evenimentului, directorii teatrelor independente prezente la festival îl vor cunoaște pe Stephan Behrmann, dramaturg german și Manager General al Asociației Artelor Performative Independente, invitat special la ediția cu numărul cinci. Acesta va fi prezent la o discuție de lucru și va împărtăși din experiența sa cu asociațiile europene de succes, reprezentanților companiilor private de teatru.

,,Este a al doilea an consecutiv în care FNTi se organizează în totalitate din fonduri proprii. Evenimentul reușește să se auto-susțină datorită publicului, care în ultimii ani a devenit din ce în ce mai interesat de spectacolele independente. Tot datorită spectatorilor noștri, calitatea producțiilor crește de la an la an, în pofida faptului că multe dintre ele sunt realizate cu resurse minime. Există o relație de interdependență între artiști și spectatori, iar FNTi5 celebrează această prietenie’’, punctează George Remeș, directorul festivalului.

Festivalul Național de Teatru Independent este principalul promotor al mișcării independente autohtone, promovând performanța și încurajând noile generații de actori. Calitatea producțiilor, numărul impresionant de artiști invitați de-a lungul celor cinci ediții, performanțele acestora și reacțiile publicului fac din FNTi un pilon important al scenei culturale contemporane.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro