Sari direct la conținut

Premierul maghiar ar putea prelua conducerea South Stream

HotNews.ro

Premierul maghiar Ferenc Gyurcsany, care si-a anuntat intentia de a renunta la functie, ar putea prelua conducerea societatii ruso-italiene ce se ocupa de proiectul South Stream, Moscova compensind astfel pierderea unuia dintre cei mai activi lideri sustinatori ai gazoductului in UE, scrie presa rusa.

Posibila plecare a lui Ferenc Gyurcsany a fost o surpriza neplacuta pentru Moscova, intrucit printre politicienii europeni premierul ungar a fost unul dintre cei mai activi sustinatori ai proiectului constructiei gazoductului South Stream, potrivit Kommersant, citat de Newsin. Slabirea sustinerii politice a South Stream in UE si greutatile financiare ale Gazprom pot frina serios realizarea acestui proiect, arata publicatia rusa.

Ferenc Gyurcsany este cel care, in decembrie 2007, a expus ideea de a accepta ca Ungaria sa se alature proiectului South Stream in cadrul negocierilor cu fostul premier rus Viktor Zubkov (care in prezent detine functia de vicepremier al Federatiei Ruse si presedinte al Consiliului Director al companiei Gazprom).

In februarie 2008, partile au semnat deja Acordul interguvernamental privind participarea Ungariei la South Stream, insa semnarea unor contracte in acest sens a fost aminata. Negocierile au durat mai mult de un an si s-au incheiat in urma cu doua saptamini, prin semnarea, la Moscova, in prezenta premierului rus, Vladimir Putin, si a omologului sau ungar, Ferenc Gyurcsany, a Acordului privind constructia segmentului ungar al gazoductului South Stream, in conditiile tranzitului gazului prin Ungaria. De fapt, este vorba despre finantarea de catre Banca Ungara pentru Dezvoltare a studiului de fezabilitate si despre constituirea unui joint venture ruso-ungar pentru lucrarile la sectorul ungar al gazoductului South Stream.

Desi documentele dintre Budapesta si Moscova au fost semnate, realizarea ulterioara a proiectului depinde de sustinerea politica a South Stream din partea conducerii Ungariei, subliniaza Kommersant. Evident, acum Ferenc Gyurcsany nu va putea sa-i acorde o astfel de sustinere, scrie Kommersant.

Daca succesorul lui Gyurcsany va sustine acest proiect reprezinta o mare intrebare. Problema este ca, in situatia creata, noul prim-ministru al Ungariei ar putea deveni un reprezentant al opozitiei, care, dupa ” razboiul gazelor” din inauarie dintre Rusia si Ucraina, se opune consolidarii relatiilor cu Gazprom si face apeluri de „eliberare” a tarii de monopolul gazului rusesc (70% din necesarul de gaz al Ungariei este asigurat de Gazprom), arata Kommersant.

Ferenc Gyurcsany a sustinut si proiectul Nabucco, principalul concurent al lui South Stream, reaminteste Kommersant. In ianuarie, dupa incheierea crizei energetice, el a venit chiar cu initiativa de a organiza, la Budapesta, a unei conferinte pentru promovarea Nabucco. Cu toate acestea, considera publicatia rusa, plecarea lui Gyurcsany din functia de premier nu va avea consecinte deosebite pentru proiectul Nabucco.

„Nabucco are statut oficial de proiect energetic prioritar al UE, astfel ca de sustinerea politica a acestuia nu se ocupa anumite tari, ci UE (la nivel de bloc). Dovada acestui fapt este ca vinerea trecuta la summitul de la Bruxelles liderii tarilor membre UE au decis alocarea a 3,75 miliarde de euro pentru proiectele energetice, din care Nabucco va primi, cel putin, 200 milioane de euro”, a explicat pentru Kommersat un purtator de cuvint al CE, Ferran Tarradellas Espuny. South Stream, potrivit lui Espuny, nu are statut de proiect prioritar.

In lipsa sustinerii Bruxelles-ului, promovarea proiectului depinde in mare parte de eforturile anumitor politicieni, intre care Ferenc Gyurcsany avea un rol vizibil, explica ziarul rus. Astfel, plecarea lui Gyurcsany poate reprezenta pentru Gazprom pierderea unui sustinator nu doar in Ungaria, dar si pe scena politica europeana, conchide Kommersant.

De altfel, Gazprom s-a mai confruntat cu astfel de greutati. De exemplu, la scurt timp dupa semnarea Acordului cu Rusia privind constructia gazoductului Nord Stream, in octombrie 2005, cancelarul german Gerhard Schroder, care a sustinut acest proiect, si-a parasit functia anticipat. Insa, in scurt timp, el a fost numit presedinte al Consiliului de Actionari al companiei operatoare a proiectului Nord Stream si a continuat sa sustina proiectul din aceasta functie, reaminteste Kommersant.

Astfel, este posibil ca Ferenc Gyurcsany sa urmeze aceeasi cale, conchide Kommersant. Avind in vedere ca fotoliul de conducere al South Stream – proiect de care se ocupa societatea infiintata de Gazprom si grupul energetic italian ENI, inregistrata in cantonul elvetian Zug la 18 ianuarie 2008 – nu este ocupat pina in prezent.

In aprilie 2008, presedintele Gazprom, Aleksei Miller, i-a propus aceasta functie lui Romano Prodi, care si-a pierdut rangul de premier al Italiei dupa alegerile anticipate, insa acesta a refuzat postul cu tact. Nu este exclus ca Gyurcsany sa fie mai „maleabil”, conchide Kommersant.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro