Premierul Ponta si evaziunea fiscala
Premierul Victor Ponta acuza Curtea Constitutionala ca protejeaza evaziunea fiscala dupa ce Codul Insolventei a fost declarat neconstitutional. A mai spus ca nu va mai aplica alte taxe ca si asa nu le poate strange nici pe astea. Este imaginea neputintei. A acuza Curtea Constitutionala ca protejeaza evaziunea cand cele mai mari tunuri le dau oamenii din partidul tau e un mod de a-i acoperi. Doar in doua cazuri recente expuse de procurori (Prahova si Giurgiu), avand ca protagonisti oameni importanti din PSD, inclusiv un senator, evaziunea se ridica la aproape 100 de milioane de euro. Poate nu realizati din prima ce inseamna banii astia. In vremurile noastre, jumatate din cat s-a oferit pe CFR Marfa.
Cunoasteti vreo sanctiune pe linie de partid la Giurgiu sau Prahova? L-ati auzit pe Victor Ponta luand masuri sau macar ridicand problema calitatii oamenilor promovati in functii cheie? Ati remarcat o umbra de vointa politica in a reforma un partid condus in teritoriu de retele de tip mafiot, cu politicieni incurcati cu interlopi? L-ati vazut insa pe Victor Potna in actiune, procedand exact ca Dan Voiculescu: in numele unor teluri inalte a incercat sa-si regleze niste conturi personale. Dan Voiculescu a demisionat vara trecuta din Parlament sub pretextul ca majoritatea USL (cata ironie) i-a respins proiectul de lege care prevedea dublarea pedepselor impotriva evaziunii fiscale.
In realitate, Voiculescu fugea de justitie prin demisia de la Senat, ascunzandu-si lasitatea in spatele unor explicatii savante. Exact asa si Ponta: are de reglat niste conturi cu Realitatea TV, dar nu i-au iesit socotelile deoarece guverneaza exact ca un jurist absolvent pe baza de plagiat. In consecinta, nu-i ramane decat sa denigreze Curtea Constitutionala, acuzand-o ca-i protejeaza pe evazionisti.
In realitate, doar un ageamiu ar putea spera sa treaca un Cod al Insolventei prin ordonanta de urgenta. Nici o Curte de lume nu poate inchide ochii la asa ceva fara a risca sa se faca de ras.
Nu inteleg de ce se plange Victor Ponta ca nu reuseste sa stranga bani la buget? Nu el conduce tara de aproape doi ani? Nu el controleaza tot ce misca? Nu anuntase la inceputul lunii septembrie infiintarea Grupului Interministerial Strategic in directa sa subordine care urma sa se ia la tranta cu evaziunea fiscala? Si tot el se plange ca la buget au intrat mai putini bani decat s-a prognozat? Cum asa? Cineva inseamna ca nu si-a facut treaba. Cineva a mintit cumplit cand a spus ca o majoritate cu 70% va guverna mai bine si mai cinstit.
Victor Ponta s-a varat singur intr-o fundatura, nu poate iesi dintr-un cerc vicios. I-ar lasa pe baroni si pe clientela din Guvern sa fure la zece maini, sa faca evaziune, spalare de bani si ce stiu ei mai bine inca un an, mai ales ca are nevoie si de un ban negru pentru zilele albe din campanie, numai ca tara se duce repede la vale si banii s-au imputinat. Daca se goleste visteria, i se urca poporul in cap. Nici asa nu e bine. Daca se apuca de mazilit baroni si retelele de evaziune patronate de ei, se duce dracului toata campania de anul viitor. Fara ei, fara banii si retelele lor, USL nu mai poate strange chiar atat de usor voturi.
In paranteza fie spus, baronii au batut cu pumnul in masa lui Dragnea la negocierile pe descentralizare sa treaca la autoritatile locale si directia marilor contribuabili tocmai pentru a controla mai eficient cine plateste sau mai bine zis cui. E de mirare ca n-au obtinut inca si parghia asta, dar inca nu-i tarziu. Mai pot s-o faca pana la asumarea raspunderii guvernului pe textul descentralizarii. Si tot baronii cauta in aceste zile sa-si impuna un omul lor la Curtea Constitutionala, ca tot veni vorba.
Oricum ar porceda Victor Ponta – se bate cu evaziunea sau doar se preface – tot prost iese deoarece a venit la putere pe o baza de putere putreda de sus pana jos, profund corupta. Cum nu poate spune asta, mai bine apeleaza la minciunile clasice. Arunca vina pe Curtea Constitutionala, pe basisti, pe moraristi si pe cine mai pica la mana. Dar nici asa nu-i foarte bine, deoarece tocmai si-a luat angajamentul in Statele Unite sa respecte statul de drept si justitia. Curtea Constitutionala este institutie cheie intr-un stat de drept. Victor Ponta a tocmai a dovedit iarasi ca nu da doi bani pe Curte si pe statul de drept, ca nu respecta separatia puterilor in stat pe principiul cine nu-i cu noi e impotriva noastra.
Poti critica o decizie, poti sa nu fii de acord cu ea insa n-ai voie, din pozitia de premier, sa distrugi autoritatea unui institutii acuzand-o ca „protejeaza evaziunea”. Asa ar insemna ca si FMI protejeaza evaziunea, deoarece si reprezentatii FMI au criticat, in particular, guvernul pentru Codul Insolventei. Asta inseamna ca toti cei care spun ca trebuie respectat statul de drept, Constitutia, toti cei care spun ca o un cod de legi nu poate fi promovat printr-o ordonanta, toti acesti oameni apara evazionisti. Dupa logica premierului Ponta, asa stau lucrurile.
Apoi, pentru a combate evaziunea eficient este nevoie de o reforma din temelii a institutiilor de control. Toate guvernele au ratat-o. Or, aceste institutii (fiscul, garda financiara etc) sunt mancate pe interior de nepotism, coruptie si incompetenta. La varf, aceste institutii sunt conduse personaje numite pe criterii clientelare (finul unui mahar liberal, amicul baronului x etc), nu de competenta, deci nu poti avea mari asteptari.
Daca Guvernul Ponta nu va reforma institutia numita Fisc, daca nu va transparentiza si informatiza complet acest sistem, tot degeaba. Romania va ramane ani buni de aici incolo tara cu cea mai mic grad de colectare a taxelor si impozitelor raportat la PIB din UE (putin peste 30%). Poate sa creasca taxele cat doreste ca nu va face rost de bani la buget. Economia se va scufunda tot mai rau, unele firme vor intra in faliment, altele se vor refugia in evaziune.
Va mai tine o vreme sa minta la televizor, ca de vina este Curtea Constitutionala, basistii, FMI-ul, americanii, oculta internationala, ma rog, alte prostii debitate impreuna cu mogulii tv intinsi la picioarele lui. Dar catre primavara, cand poporul va iesi din iarna cu stomacul ceva mai gol si cu portofelul secat de facturi, s-ar putea sa nu mai mearga doar cu bla-bla.