Sari direct la conținut

Presa despre motiunea de cenzura a PSD

HotNews.ro

Premierul Tariceanu afla astazi daca mai ramane in functie, impreuna cu cabinetul sau, noteaza Evz. Pesedistii si liberalii discuta despre retragerea motiunii, semnarea unui protocol si intrarea PSD la guvernare, afirma blank”>Cotidianul.

Opinia presedintelui tarii este aceea ca si in cazul in care motiunea trece, si in cazul in care este respinsa nu exista decat o solutie pentru rezolvarea actualului blocaj legislativ: asigurarea unei majoritati transparente de 50% plus un vot, necesara pentru guvernarea tarii, scrie Romania libera. O guvernare cu democratii sub camuflajul unui „guvern de uniune nationala” – aceasta este varianta cu cei mai multi adepti printre liderii PSD, in conditiile in care liberalii refuza orice fel de colaborare, noteaza Gandul.

„Premierul Tariceanu afla astazi daca mai ramane in functie, impreuna cu cabinetul sau. Ziua de ieri a fost dedicata ultimelor jocuri de culise.

Soarta guvernului Tariceanu se decide astazi. Parlamentul va dezbate, incepand cu ora 12.00, motiunea de cenzura depusa de PSD si sustinuta de PD si PSD. Rezultatul ultimelor negocieri nu dadea sperante liberalilor, social-democratii nefiind dispusi sa renunte la motiune.

Totusi, liderii PNL si o parte dintre social-democrati se declarau convinsi ca motiunea va pica. Ei mizau pe faptul ca o parte dintre parlamentarii PSD sunt tentati sa n-o voteze. Mai mult, liberalii mizau si pe voturile catorva democrati si liberal-democrati.

Surprinzator, deputatul PD Liviu Nistoran a spart disciplina democrata si a anuntat ca nu se va supune deciziei partidului. „Eu, alaturi de cativa colegi de-ai mei din PD nu vom vota motiunea de cenzura a PSD, pentru ca noi consideram ca nu este un lucru benefic ca PD sa intre la guvernare”, a declarat Nistoran pentru Mediafax”, scrie Evz.

„Liderii PSD nu aveau habar ieri daca vor vota pro sau contra propriei motiuni de cenzura. In ultimele zile s-a negociat pe rupte. Ieri se vorbea destul de serios despre posibilitatea retragerii motiunii de cenzura impotriva Guvernului, ba chiar si despre semnarea unui protocol PSD-PNL.

Semn ca negocierile dintre cele doua partide erau destul de avansate. Principalii sustinatori ai formulei PSD plus PNL sint liderii celor doua grupuri parlamentare ale social democratilor, Ion Iliescu si Viorel Hrebenciuc.

In exclusivitate pentru Cotidianul, Hrebenciuc a declarat ieri la prinz ca „poate exista si varianta ca motiunea sa nu mai ajunga la vot. Se negociaza si cu unii, si cu altii. Avem timp toata noaptea sa negociem, dupa meci“. Altfel, adauga Hrebenciuc, „daca se ajunge la vot, motiunea trece“.

Ion Iliescu confirma spusele lui Hrebenciuc: „Sint negocieri in curs. Da, s-ar putea sa nu se mai ajunga la vot. Sint discutii si cu cei de la PNL, si cu PD. E adevarat, cu PD sint mai putin importante.

Cu PNL e in interesul lor sa aiba un dialog activ cu principalul grup parlamentar pentru a-si asigura o sustinere fireasca“. Intrebat daca este posibil ca motiunea sa fie retrasa, Iliescu a raspuns sec: „Orice e posibil“.

PSD si PNL au avut mai multe runde de discutii. In cursul noptii de luni spre marti, Tariceanu s-a razgindit si a acceptat sa negocieze cu Geoana chiar si o intrare la guvernare a pesedistilor.

Potrivit unor surse din conducerea PSD, a avut loc, se pare, chiar si o intrevedere intre Mircea Geoana si Traian Basescu – intilnire care nu a fost infirmata de Palatul Cotroceni”, scrie Cotidianul.

„Opinia presedintelui tarii este aceea ca si in cazul in care motiunea trece, si in cazul in care este respinsa nu exista decat o solutie pentru rezolvarea actualului blocaj legislativ: asigurarea unei majoritati transparente de 50% plus un vot, necesara pentru guvernarea tarii.

Dupa o zi intensa de negocieri intre liderii partidelor, ieri dupa-amiaza presedintele Romaniei a prezentat cele trei variante pe care le va propune in cazul in care motiunea trece: guvern PNL-PD-PLD cu premier de la PD,

daca aceasta propunere esueaza, un guvern de uniune nationala sau solutia alegerilor anticipate (dar aceasta are cele mai mici sanse pentru ca in afara de PD nu le doreste nimeni).

Ziua premergatoare dezbaterii motiunii a fost folosita de liderii politici pentru negocieri febrile si discutii in sanul partidului sau in grupurile parlamentare. Fiecare partid si-a trimis „solii” la inaintare pentru a afla cate ceva din planurile colegilor de pe scena politica. Bineinteles, totul in cel mai mare secret, eventual cu fumigene aruncate presei.

S-au conceput strategii de a raspunde la acuzele din motiune, tactici de vot si scenarii de formare a unui viitor cabinet”, noteaza Romania libera.

„O guvernare cu democratii sub camuflajul unui „guvern de uniune nationala” – aceasta este varianta cu cei mai multi adepti printre liderii PSD, in conditiile in care liberalii refuza orice fel de colaborare.

Conducerea restransa a PSD a discutat, ieri, care sunt variantele pe care le are partidul la dispozitie in cazul in care motiunea de cenzura va trece astazi.

Majoritatea, in frunte cu Mircea Geoana, a pledat pentru sustinerea proiectului lui Traian Basescu privind „guvernul de uniune nationala”, care ar insemna, in esenta, un Executiv format din PD, PSD si PLD.

Nimeni n-a rostit numele „aliatului strategic”, UDMR, printre membrii viitoarei guvernari, invocandu-se motivul ca „ungurii nu vor” si nici nu este nevoie de ei pentru construirea unei majoritati parlamentare.

Alianta cu democratii este sustinuta de Mircea Geoana, Ioan Rus si Grupul de la Cluj, Cristian Diaconescu si Liviu Dragnea. Ion Iliescu si Viorel Hrebenciuc au sustinut ca nu trebuie abandonata pista cu liberalii.

Mai mult, Hrebenciuc a cerut mandat sa incerce o ultima negociere cu PNL, promitand ca poate sa obtina intrarea PSD la guvernare. Mircea Geoana i-a replicat lui Hrebenciuc ca orice negociere cu PNL este „apa de ploaie”, pentru ca el a avut mai multe discutii cu Tariceanu si acesta i-a spus ca mai bine se duce in opozitie decat sa se alieze cu PSD. I

on Iliescu a intervenit in discutie, sugerand ca mai este timp ca PSD sa-si retraga semnaturile de pe motiune – o actiune care, altminteri, va arunca partidul intr-o aventura, in care va fi la mana lui Traian Basescu”, afirma Gandul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro