Sari direct la conținut

Presa despre scandalurile politice din jurul DNA

HotNews.ro

Scandalurile politice din jurul DNA se extind pe masura ce apar noi dosare de coruptie ale unor fosti si actuali ministri.

Procurorii DNA au toate sansele sa intre in Cartea Recordurilor pentru operativitate, prin numarul mare de persoane cercetate carora li s-a adus acest fapt la cunostinta telefonic, considera Gandul. Alesii se gandesc sa ia posibilitatea DNA sa-i mai solicite presedintelui inceperea urmaririi penale in cazul ministrilor, prin modificarea Legii raspunderii ministeriale, scrie Evz. Seful statului s-a aratat „uimit“ de modul in care Tudor Chiuariu „intelege relatia cu institutiile statului“ si a calificat drept „degradanta“ atitudinea acestuia fata de scandalul dosarelor ministrilor, noteaza Cotidianul. Decebal Traian Remes, un alt ministru urmarit informativ, a replicat dur la adresa presedintelui Traian Basescu si incercarea DNA de a atrage in „avalansa“ de dosare si numele sau, afirma Gardianul.

„Procurorii anticoruptie din Romania au toate sansele sa intre in Cartea recordurilor in materie de… operativitate.

Astfel, controlul efectuat la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) de catre inspectorii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a descoperit o practica, probabil singulara in lume, dar sigur necunoscuta in sistemul judiciar romanesc.

Este vorba de… aducerea la cunostinta a invinuirii prin telefon. Adica persoana cercetata este sunata de catre procuror, care ii spune ca a devenit invinuit, precum si acuzatiile concrete care i se aduc.

Aceasta situatie a fost constatata de catre inspectorii CSM intr-un dosar instrumentat de procurorii anticoruptie de la Bucuresti si Satu Mare. Procedura ca atare reiese din continutul unui proces-verbal care consemneaza aducerea la cunostinta a invinuirii si faptul ca aceasta a fost comunicata telefonic invinuitului.

In acelasi dosar, s-a inceput urmarirea penala si fata de o alta persoana, iar procesul-verbal de aducere la cunostinta a invinuirii cuprinde aceeasi mentiune cu privire la informarea telefonica a invinuitului”, scrie Gandul.

„Alesii se gandesc sa ia posibilitatea DNA sa-i mai solicite presedintelui inceperea urmaririi penale in cazul ministrilor.

Legea privind raspunderea ministeriala ar putea fi modificata pentru a reduce parghiile aflate la dispozitia presedintelui in privinta urmaririi penale.

Un proiect de lege in acest sens a fost depus de PRM si elimina posibilitatea DNA de a-i solicita presedintelui inceperea urmaririi penale.

De asemenea, se propune desfiintarea comisiei prezidentiale care pro-pune presedintelui declansarea urmaririi penale. Proiectul de lege mentioneaza ca „numai Camera Deputatilor si Senatul au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor”.

In legea aflata in vigoare – 115/1999 – si presedintele are dreptul sa ceara urmarirea penala. Totusi, aici este o problema, pentru ca eliminarea DNA si a comisiei prezidentiale este posibila prin lege, dar implicarea presedintelui este prevazuta de Constitutie”, noteaza Evz.

„Seful statului s-a aratat „uimit“ de modul in care Tudor Chiuariu „intelege relatia cu institutiile statului“ si a calificat drept „degradanta“ atitudinea acestuia fata de scandalul dosarelor ministrilor.

„Cred ca atitudinea lui Chiuariu face deservicii majore Guvernului, prin modul in care intelege sa se apere, justitiei si domniei sale, pentru ca se decredibilizeaza“, a declarat ieri seful statului, la finalul sedintei CSAT, de la care Chiuariu a lipsit, preferind sa mearga in Parlament.

De altfel, presedintele a intrebat la inceputul sedintei „unde-i Chiuariu“, adaugind ca „ar fi fost bine sa fie si el aici“, ne-au declarat surse de la Cotroceni. DNA il cerceteaza pe ministrul Justitiei intr-o afacere perfectata de Posta Romana.

In opinia presedintelui, ministrul Justitiei ar fi trebuit sa solicite trimiterea dosarului sau in instanta, pentru a-si proba nevinovatia, nu sa si-o „tipe la un loc si moment nepotrivit – la televizor“.

Ca argument la pozitia sa, Traian Basescu a amintit ca, in timpul scandalului Flota, presedintele cerea ca dosarul sau sa ajunga in instanta, pentru ca judecatorul, „nu DNA, nu procurorul“, este singurul care stabileste vinovatia sau nevinovatia.

In acest context, Basescu a mai spus ca „nu intelege de ce demnitarii de azi nu vor dosarele in instante“. El a subliniat ca atitudinea „degradanta“ a ministrului Chiuariu poate fi acceptata la limita din partea unui membru al opozitiei, nu a celui care coordoneaza justitia”, scrie Cotidianul.

„Totodata, DNA lucreaza si la urmarirea informativa a familiei ministrului agriculturii, Decebal Traian Remes.

Remes: «Nu trebuie motive. Este suficienta motivatia sforarului»

Contactat de reporterii ziarului nostru, ministrul agriculturii, Decebal Traian Remes, a replicat dur la adresa presedintelui Traian Basescu si incercarea DNA de a atrage in „avalansa“ de dosare si numele sau”, scrie Gardianul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro