Sari direct la conținut

Presa despre strategia anti-inflatie a BNR

HotNews.ro

Pentru a nu depasi tinta de inflatie de 4 la suta Banca Nationala se pregateste sa majoreze dobanda de politica monetara, scrie Bussines Standard.

Ziarul Financiar considera ca principalul motiv care ar putea duce la majorarea acestei dobanzi este politica de salarizare a sectorului public care este generatoare de inflatie.

Isarescu recomanda populatiei sa-tina economiile in lei pentru a evita fluctuatiile monetare, noteaza Romania Libera.

Pe langa ajustarea dobanzii, BNR pregateste si un program de monitorizare a pietei imobiliare, afirma EvZ.

Dobanda de politica monetara

“Banca Nationala a Romaniei poate majora dobanda de politica monetara (n.red. – de la 7% in prezent) daca nu exista ajustari ale politicii fiscale, in caz contrar aparand pericolul unor corectii care se vor reflecta in avansul inflatiei, «cea mai perfida boala a societatii»“, puncteaza guvernatorul Isarescu.

Tinta de inflatie stabilita de Banca Centrala pentru anul acesta este de 4%, cu o marja inclusa de +/- un punct procentual.

Daca in prima parte a anului, aprecierea monedei nationale a fost aliatul BNR in lupta cu inflatia, pe termen scurt este de asteptat ca evolutia leului in raport cu euro sa nu fie favorizanta.

Pentru a contracara efectele nefaste ale aprecierii euro pentru contractantii de credite, guvernatorul BNR se pronunta impotriva creditului de consum in euro.

Oficialul nu se opune contractarii de credite ipotecare in valuta, desi admite ca preturile proprietatilor imobiliare din anumite zone ar putea fi “umflate”.

“N-am o problema cu creditele ipotecare in euro, pentru ca sunt contractate pe o perioada de 30-40 de ani. Suntem impotriva creditului de consum in euro, pentru cei care nu au nicio treaba cu castigurile in euro”, a aratat Isarescu.

Bussines Standard

Guvernul: cauza inflatiei

Presiunile inflationiste au in prezent doua cauze principale, spune guvernatorul: pe de-o parte sunt cheltuielile bugetare mari, mai ales pentru salariile angajatilor statului si pentru majorarea de pensii.

Pe de alta parte, in ultima vreme salariile din mediul privat au crescut puternic, cu 20%-25%, peste asteptarile oficiale, in timp ce productivitatea din industrie a mentinut doar ritmul de 10%-12%.

Cand se refera la lipsa corectiilor fiscale, guvernatorul spune de fapt ca Executivul nu tine in frau cheltuielile publice, majoand foarte puternic, de exemplu, salariile functionarilor, care alimenteaza consumul si deci cresterea preturilor.

In plus, in perioada urmatoare Guvernul a pregatit o serie de cheltuieli publice suplimentare, cum ar fi majorarea cu 43% a pensiilor de stat sau plata unor prime restante de vacanta pentru unele categorii de functionari, care de asemenea vor pune presiune pe inflatie.

Recent, inclusiv Fondul Monetar International a atras atentia oficialilor de la Bucuresti ca salariile functionarilor au crescut excesiv si deja distorsioneaza salariile din mediul privat.

De aceea, desi deficitul bugetar de 2,7% din PIB programat pentru acest an nu se arata (bugetul fiind pe plus cu 0,3% din PIB dupa primele opt luni), cheltuielile bugetare sunt excesive in unele domenii, alimentand inflatia.

In pofida acestor presiuni existente si previzibile de inflatie, pe care banca centrala le recunoaste prin declaratiile guvernatorului Isarescu, dobanda de politica monetara a ramas neschimbata la 7% in ultimele patru luni. Anterior, BNR a relaxat aceasta dobanda, de la 8,75% la inceputul anului pana la nivelul din prezent, prin patru etape consecutive de reducere.

Ziarul Financiar

Economii in moneda nationala

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, considera ca economiile populatiei ar trebui facute in lei, din cauza impredictibilitatii cursului de schimb leu-euro. El a avertizat, totdata, ca nu sunt recomandate schimbarile frecvente ale monedei de economisire, tinand cont de valoarea costurilor asociate.

Totusi, guvernatorul le-a sugerat celor care calatoresc frecvent in strainatate, sa isi tina economiile si in valuta – informeaza Hotnews.ro.

„Cat o sa fiu guvernator si dupa aceea, o sa am un singur sfat: sa

tineti economiile in lei. Cel mai bine este sa nu va jucati cu banii dintr-o parte in alta. Va fi din ce in ce mai impredictibil ce se intampla cu cursul. Plus ca sunt si comisioanele bancilor” – a adaugat Isarescu.

Romania Libera

Monitorizarea pietei imobiliare

„Cred ca (preturile – n.r.) sunt umflate in anumite zone, dar de prabusire…”, a spus Isarescu, informeaza Mediafax. Guvernatorul a raspuns astfel unei intrebari referitoare la niste presupuse afirmatii anterioare ale sale legate de prabusirea preturilor la proprietati. El a explicat ca nu a facut o astfel de afirmatie, ci ca nu a fost citat corect.

Anul trecut, la un seminar un oficial al Bancii Centrale Europene a intrebat daca BNR are in vedere monitorizarea preturilor imobiliarelor. „Eu am raspuns ca BNR are in pregatire monitorizarea, nu controlul, preturilor, si e bine pentru ca la un prim semn se pare ca sunt date care indica in nordul Bucurestiului posibilitatea unui bubble (n.r.

– cresteri nesustenabile ale preturilor)”, a spus Isarescu. La ceva vreme dupa ce guvernatorul BNR a facut respectiva afirmatie, EVZ a dezvaluit ca acesta isi cumparase recent o proprietate chiar in zona de nord a Capitalei.

EvZ

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro