Sari direct la conținut

Presa in Diagonala: 18 morti si 57 disparuti intr-o furtuna tropicala care a devastat Filipine; Serbia primeste de la Croatia lista cu criminalii de razboi; Proteste impotriva casatoriilor intre persoane de acelasi sex in Argentina

HotNews.ro
Presa in Diagonala, Foto: Colaj foto
Presa in Diagonala, Foto: Colaj foto

Sebia primeste de la Croatia lista cu criminalii de razboi. Croatia a dat Serbiei o lista ce cuprinde numele a peste 1.500 de sarbi (condamnati sau doar nominalizati) care au comis crime de razboi intre anii 1991-1995. Lista, secreta pana de curand a reprezentat un obstacol pentru refugiatii sarbi care doreau sa se intoarca la casele lor aflate in Croatia si care nu stiau daca sunt sau nu inclusi in respectiva lista. Multi croati de nationalitate sarba au fugit in Serbia in timpul sau la finele razboiului dar nu indrazneau sa revina acasa de teama arestarii. Dintr-un total de 280.000 sarbi plecati din Croatia doar un procent de 40% au revenit pana in prezent potrivit ONU, anunta AFP.

Statele Unite va preda autoritatilor din Irak prizonierii si centrele de detentie. Un oficial american a anuntat miercuri ca SUA va preda autoritatilor din Irak zeci de persoane retinute, toate facand parte din fostul guvern al lui Saddam Hussein, inclusiv o figura marcanta a acestuia, fostul ministru al afacerilor externe, Tareq Aziz. Aziz, in varsta de 74 ani s-a predat americanilor in aprilie 2003 la doua saptamani dupa caderea lui Saddam. Actiunea anuntata astazi face parte dintr-un pact de securitate semnat in anul 2008 potrivit caruia SUA a fost de acord cu incetarea arestarilor si cu predarea catre Irak a persoanelor deja arestate si a centrelor de detentie. In conformitate cu acelasi pact Statele Unite ar trebui sa se retraga complet din Irak pana la finalul anului 2011, informeaza Reuters.

18 morti si 57 disparuti intr-o furtuna tropicala care a devastat Filipine. In Filipine 18 oameni au murit si 57 au fost dati disparuti in urma unei furtuni tropicale care s-a abatut asupra tarii. Furtuna denumita local Basyang a scazut in intensitate dupa ce marti a provocat un dezastru in insula Luzon aflata la 41 km distanta de capitala Manila. Aproape 500 de case au fost distruse, iar multe altele au ramas fara curent electric. Peste 4.000 de oameni au ramas blocati in diverse porturi impreuna cu 26 nave. Furtuna va inainta catre sudul Chinei unde vineri se asteapta inundatii masive. Furtuna s-a transformat luni in primul taifun al anului 2010, scrie CNN.

Proteste impotriva casatoriilor intre persoane de acelasi sex in Argentina. Mii de persoane s-au adunat miercuri in fara congresului argentinian din Buenos Aires pentru a protesta impotriva unei propuneri legislative privind casatoria persoanelor de acelasi sex. Sustinatorii invitiativei au iesit si ei pe strazi atat in capitala cat si in alte orase. Camera Deputatilor a aprobat deja initiativa legislativa si a trimis-o miercuri la Senat pentru avizare. Permiterea casatoriilor intre persoane de acelasi sex va deschide drumul catre adoptiile facute de cupluri de acelasi sex fapt ce a fost condamnat cu vehementa de catre biserica Romano Catolica si de alte grupari religioase. Presedintele argentinian Cristina Fernandez a promis sa nu se opuna acestei legi daca va ajunge pe biroul sau. Multe tari din America Latina permit uniunile civile intre personane de acelasi sex, iar unele tari precum Uruguay permit si adoptiile, informeaza The Guardian.

Curtea Internationala de Justitie va decide daca independenta Kosovo este legala. Curtea Internationala de Justitie (ICJ) va da un verdict in data de 22 iulie cu privire la legalitatea separarii Kosovo de Serbia. Judecatorul Hisashi Owada, presedintele ICJ va citi verdictul care nu are caracter obligatoriu, in timpul unei conferinte de presa ce va avea loc la Haga. Serbia, Kosovo si alte 29 de tari printre care Rusia si SUA au luat parte la audieri in luna decembrie 2009 dupa ce ONU a dus problema legalitatii Kosovo in farta Curtii. Kosovo si-a declarat independenta fata de Serbia in februarie 2008 si pana in prezent a fost recunoscuta ca stat independent de 69 tari intre care se numara SUA si 22 din cele 27 state membre UE. La Belgrad, ministrul de externe sarb Vuk Jeremic a declarat ca verdictul va fi un moment al adevarului si totodata un avertisment catre Pristina care considera ca poate schimba standardele de baza ale legilor internationale prin actiuni unilaterale. Serbia care este sustinuta de aliatul sau traditional Rusia refuza sa recunoasca independenta statului Kosovo, anunta AFP.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro