Sari direct la conținut

Presa in Diagonala: Cel mai cautat criminal nazist este judecat la 97 de ani; Spania ofera compensatii comunistilor implicati in razboiul civil; Primul trup din avionul Airbus 330 prabusit in Oceanul Atlantic a fost adus la suprafata

HotNews.ro
Presa in Diagonala, Foto: Colaj foto
Presa in Diagonala, Foto: Colaj foto

Cel mai cautat criminal nazist este judecat la 97 de ani. Un maghiar in varsta de 97 de ani a fost trimis in judecata pentru masacrarea civililor din Serbia in anul 1942. Sandor Kepiro a fost trecut pe lista Centrului Simon Wiesenthal drept cel mai important criminal nazist. Peste 1200 de civili evrei, tigani si sarbi au fost ucisi in timp de 3 zile de catre autoritatile maghiare in celebrul masacru de la Novi Sad. Kepiro a sosit la tribunal sustinand ca este nevinovat si ca tot procesul este o mascarada. Batranul sustine ca a fost singura persoana care a refuzat sa ordone folosirea armelor si ca a salvat viata a 5 persoane care erau pe punctul de a fi impuscate de un caporal. La proces a afisat o foaie de hartie pe care scria „asasinii unui batran de 97 ani”. Procurorul Zsolt Falvai sustine insa ca batranul ar fi responsabil direct pentru moartea a 36 de evrei si sarbi dintre care 30 au fost urcati intr-un camion la ordinul lui Kepiro apoi fiind impuscati, scrie BBC.

Fidel Castro acuza modul in care a fost asasinat Osama bin Laden. Fidel Castro condamna felul in care a fost asasinat Osama bin Laden, spunand ca indiferent de actiunile care i se imputa, nu poate exista nicio justificare morala pentru uciderea unui om neinarmat in fata familiei sale. Desi dupa atacurile de la 11 septembrie 2001, Castro a criticat actiunea terorista condusa de bin Laden solidarizandu-se cu SUA, acum contesta atat asasinarea cat si aruncarea trupului lui bin Laden in mare, spunand ca aceste actiuni denota frica si nesiguranta din partea americanilor, in timp ce bin Laden va fi mai periculos mort decat a fost viu. Castro a mai adaugat faptul ca actiunea trupelor americane a violat legile Pakistanului si i-a patat demnitatea. Fostul presedinte al Cubei crede ca americanii isi vor schimba parerea in timp si vor trece de la starea de euforie la atitudinea de a critica actiunea si mai ales metoda folosita, anunta CNN.

Spania ofera compensatii comunistilor implicati in razboiul civil. Ramasitele a 24 de persoane ucise de regimul Franco in timpul razboiului civil spanilol au fost deshumate din groapa comuna de la Loma de Montija. Este prima deshumare de acest tip si a avut loc dupa multe insistente din partea familiilor victimelor. Tot la solicitarile mai multor familii ale victimelor autoritatile spaniole au initiat mai multe masuri intre care: publicarea unei harti cu peste 2.000 de locuri indicate ca gropi comune; deschiderea unei baze de date a victimelor; indepartarea a peste 570 de monumente si simboluri din timpul lui Franco din spatiile publice; acordarea de pensii si compensatii pentru 13.400 de persoane care fiind la vremea respectiva copii si-au pierdut parintii in razboiul civil sau acordarea cetateniei spaniole pentru 188.000 de urmasi ai persoanelor exilate, informeaza The Guardian.

Fostul ministru egiptean Habib al-Adly, condamnat la 12 ani inchisoare. Fostul ministru de interne egiptean, Habib al-Adly, a fost condamnat la 12 ani de inchisoare pentru spalare de bani si abuz in functie. Intr-un proces separat, Adly este acuzat ca a ordonat trupelor sa traga in demonstranti. Acesta este primul proces in care acuzatul este personaj cheie al fostului regim. Verdictul din cazul fostului ministru se doreste a fi o dovada a faptului ca guvernul interimar va aduce in fata justitiei inaltii ofociali ai vechiului regim. Fostul presedinte Hosni Mubarak este si el subiectul unei ample investigatii. De la indepartarea sa de putere, 20 de fosti ministrii si oameni de afaceri apropiati regimului au fost arestati. Momentan, Hosni Mubarak se afla tot in spitalul Red Sea Resort din Sharm el-Sheikh, desi autoritatile au anuntat ca il vor muta intr-o inchisoare. Mubarak se confrunta cu acuzatia de implicare in asasinarea protestatarilor. In timpul celor 18 zile de proteste ce au culminat cu plecarea lui de la conducerea Egiptului, 846 de civili au murit fiind in principal impuscati in cap sau piept, scrie BBC.

Primul trup din avionul Airbus 330 prabusit in Oceanul Atlantic a fost adus la suprafata. Un submarin a adus la suprafata unul dintre trupurile aflate in aeronava Air France prabusita acum doi ani in Oceanul Atlantic. Trupul era inca prins cu centura de siguranta de scaunul din avion. Probe de tesut au fost trimise in laboratoarele franceze impreuna cu cele doua cutii negre ale avionului. Prin teste AND se va incerca identificarea cadavrului. Pana acum doar 50 de trupuri au fost recuperate dupa prabusire din totalul de 228 de pasageri, anunta Fox News.

Reprezentanii comunitatii indiene din SUA critica folosirea numelui „Geronimo” in operatiunea de capturare a lui Bin Laden. Urmasii liderului apas Geronimo au protestat impotriva folosirii numelui de cod „Geronimo” in operatiunea militara a Statelor Unite care s-a incheiat cu uciderea lui Osama bin Laden. „Indiferent daca au folosit acest nume pentru operatiune sau pentru persoana lui Bin Laden, acest lucru este o insulta si o mare greseala”, a declarat Harlyn Geronimo. Harlyn Geronimo a cerut presedintelui Barack Obama si Secretarului Apararii Robert Gates sa explice cum au ajuns la aceast nume de cod. Acesta a adaugat ca s-a facut un abuz la adresa istoriei, rusinos pentru un sef indian si un mare spirit uman. Liderul apas Geronimo (1829-1909) a fost prizonier de razboi timp de 20 de ani si unul dintre cei mai detestati inamici ai SUA, informeaza AFP.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro