Sari direct la conținut

Presa in Diagonala: Dezvaluire: Cum ii spioneaza companiile de energie pe activistii ecologisti; Egipt: Doua obiecte de mare valoare furate din Muzeul Egiptean au fost recuperate; Criza pe insula italiana Lampedusa in urma unui aflux al imigrantilor tunisieni

HotNews.ro
presa in diagonala, Foto: Colaj foto
presa in diagonala, Foto: Colaj foto

Armata incearca sa convinga populatia Egiptului sa incheie demonstratiile si sa se intoarca la lucru. Conducerea armatei a incercat pe parcursul zilei de luni sa ii convinga pe protestatarii egipteni sa incheie demonstratiile si a cerut populatiei sa se intoarca la lucru. Desi evenimentele recente din Egipt sunt pe cale „de a implini cererile legitime ale poporului pentru instituirea unui adevarat mediu democratic”, grevele si demonstratiile au continuat luni in anumite sectoare ale statului. Acestea au avut loc „chiar daca normalitatea a fost restaurata” in aceasta tara, a precizat Consiliul Suprem al Fortelor Armate intr-o declaratie oficiala. Totodata autoritatile egiptene au cerut Germaniei sa inghete conturile fostilor membri ai Guvernului si Parlamentului egiptean, a declarat, luni, un purtator de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe, citat de AFP si preluat de Mediafax. „Ne-a parvenit o solicitare de ajutor reciproc a autoritatilor egiptene vizand inghetarea conturilor fostilor membri ai Guvernului si Parlamentului egiptean”, a declarat purtatorul de cuvant. „Analizam in prezent aceasta solicitare”, a adaugat el, citat de CNN.

Criza pe insula italiana Lampedusa in urma unui aflux al imigrantilor tunisieni. Autoritatile italiene incearca sa faca fata unei crize izbucnite pe insula Lampedusa dupa ce mii de imigranti au sosit din Tunisia. Un centru pentru sinistrati proiectat pentru 850 de persoane a fost deja declarat suprapopulat. Mai mult de 4000 de imigranti au sosit pe aceasta insula in ultimele zile. Patrulele de politie s-au inmultit de-a lungul coastei tunisiene din momentul in care presedintele acestei tari a fost rasturnat de la putere. Seful diplomatiei europene, baroneasa Ashton, a vizitat in aceste zile Tunisia promitand sa sprijine aceasta tara. Aceasta a declarat ca Uniunea Europeana isi doreste sa devina cel mai important aliat al Tunisiei in lupta pentru instituirea democratiei si a anuntat ca va ajuta aceasta tara cu 17 milioane de euro, potrivit BBC.

Egipt: Doua obiecte de mare valoare furate din Muzeul Egiptean au fost recuperate. Muzeul egiptean din Cairo a recuperat doua dintre piesele de mare valoare ce au fost furate in timpul protestelor recente, a declarat luni Secretarul General al Consiliul Suprem al Antichitatilor Zahi Hawass. Opt piese de valoare mare, intre care o statuie a lui Tutankhamon, au fost furate din Muzeul egiptean din Cairo, a anuntat duminica un secretar de stat, citat de AFP. Furturile au fost descoperite in timpul unui inventar efectuat de personalul muzeului, dupa ce mai multi indivizi necunoscuti au reusit sa intre in incinta pe 28 ianuarie, profitand de haosul provocat de proteste. Intre obiectele disparute figureaza „o statuie din lemn imbracata in aur al regelui Tutankhamon, purtata de o zeita”, precum si parti dintr-o statuie a aceluiasi faraon, a precizat acesta, noteaza Ria Novosti.

Dezvaluire: Cum ii spioneaza companiile de energie pe activistii ecologisti. Trei mari companii de energie au efectuat operatiuni de culegere de informatii cu privire la activistii ecologisti, a dezvaluit ziarul The Guardian. Compania E.ON, alaturi de cea de-a doua mare producatoare de carbune a Marii Britanii, Scottish Resources Group si Scottish Power, una dintre cele mai importante companii de energie electrica din Marea Britanie, au platit o firma de securitate pentru a-i monitoriza in secret pe activistii ecologisti. Documentele arata cum proprietara firmei de securitate, Rebecca Todd, a informat directorii companiilor de energie cu privire la planurile ecologistilor, dupa ce e-mailurile acestora au fost sparte. De asemenea aceasta a fost suprinsa instruind un agent cu privire la participarea acestuia la intalnirile ecologistilor, invatandu-l cum sa intre in gratiile activistilor. Aceste dezvaluiri au fost facute intr-o perioada in care sefii politiei, acuzati ca sunt infiltrati printre activisti, sustin ca in grupurile de protest sunt mai multi spioni angajati de companii decat agenti sub acoperire ai politiei, informeaza The Guardian.

Amenda istorica de 8 miliarde de euro pentru Chevron in Ecuador. Gigantul american din industria petrolului Chevron a fost condamnat, luni, de justitia ecuadoriana la o amenda record de opt miliarde de dolari ca despagubiri pentru poluarea cauzata de Texaco prin depozitarea de deseuri toxice in zone din bazinul Amazonului, o decizie impotriva careia reprezentantii Chevron au anuntat ca vor face apel. „Judecatorul a condamnat Chevron sa plateasca mai mult de opt miliarde de dolari pentru daunele aduse mediului”, a declarat pentru AFP avocatul reclamantilor, Pablo Fajardo. Purtatorul de cuvant pentru America Latina al Chevron, James Craig, a confirmat faptul ca o hotarare de „condamnare a fost emisa in baza studiilor desfasurate pentru daunele aduse mediului in legatura cu operatiunile de poluare ale Texaco Petroleum Company intre anii 1964-1990. „Vom face apel”, a declarat purtatorul de cuvant. Intr-o declaratie, compania a sustinut ca decizia a fost „ilegitima si inaplicabila”, considerand-o ca fiind rezultatul unei „fraude si in contradictie cu dovezile stiintifice.” Aceasta amenda o depaseste pe cea primita de ExxonMobil pentru poluarea din Alaska in 1989, amenda initiala fiind atunci de 4.5 miliarde de dolari, dar redusa semnificativ ulterior… Chevron, cunoscuta si sub numele de ChevronTexaco, este una dintre cele mai mari companii americane si unul dintre cei mai mari producatori si distribuitori de produse petroliere din lume. Compania este prezenta in peste 100 de tari si are peste 65.000 angajati. In anul 2008, Ecuadorul a acuzat compania pentru depozitarea de deseuri toxice in zonele din bazinul Amazonului, potrivit AFP.

S-a descoperit motivul pentru care unele picturi ale lui Vincent van Gogh se degradeaza. Oamenii de stiinta au descoperit motivul pentru care culoarea galbena din anumite picturi ale lui Vincent van Gogh s-a transformat in maro. O reactie chimica complexa se afla in spatele procesului de degradare a acestor lucrari. Descoperirea marcheaza primul pas catre intelegerea modalitatii in care o parte dintre cele mai importante lucrari ale pictorului olandez vor putea fi salvate de la degradare. Desi lumina soarelui nu poate patrunde decat cativa microni din vopseaua picturii, cercetatorii au descoperit ca in aceste conditii poate fi declansata o reactie chimica necunoscuta pana acum care transforma galbenul crom in pigmenti bruni, modificand compozitia originala. Noii pigmenti industriali precum galbenul crom i-au permis lui van Gogh sa obtina intensitatea culorii din seria sa de picturi „Floarea soarelui”. Van Gogh a inceput sa picteze cu aceste culori vii dupa ce a parasit Olanda pentru a se stabili in Franta, unde s-a imprietenit cu artisti cu care impartasea idei comune referitoare la modul de intrebuintare al culorilor, informeaza BBC.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro