Presa in Diagonala: Hillary Clinton critica sistemul legal din Rusia si nerespectarea drepturilor omului; Numarul persoanelor care sufera de foamete a depasit un miliard in 2009; NASA ofera pe Twitter 100 de locuri pentru a urmari lansarea navetei Atlantis
Hillary Clinton critica sistemul legal din Rusia si nerespectarea drepturilor omului. In cadrul unei intalniri cu 1.000 de studenti de la Universitatea de Stat din Moscova, Hillary Clinton a criticat sever sistemul legal rusesc si nerespectarea drepturilor omului. „Din acest motiv atacurile asupra jurnalistilor si asupra activistilor pentru drepturile omului sunt o problema atat de importanta – pentru ca impiedica progresul”, a spus Clinton, adaugand ca un sistem politic mai deschis si mai dinamic determina formarea mai multor opinii diferite, care la randul lor produc rezultate favorabile, scrie The New York Times.
NASA ofera pe Twitter 100 de locuri pentru a urmari lansarea navetei Atlantis. NASA a anuntat marti ca va permite primilor 100 de internauti care isi manifesta intentia pe Twitter sa asiste in direct la lansarea navetei Atlantis, care urmeaza sa decoleze, pe 12 noiembrie, de la Centrul spatial Kennedy din Florida. Persoanele interesate vor trebui sa astepte pana vineri inainte de a-si incerca sansa pe site-ul nasa.gov/tweetup, pagina web a agentiei spatiale americane care ii redirectioneaza pe internauti catre pagina de pe Twitter a agentiei. Castigatorii concursului pe Twitter vor fi invitati sa viziteze Centrul spatial Kennedy. Ei vor putea sa discute cu inginerii si cu astronautii si, mai ales, sa asiste in direct la lansarea navetei Atlantis, scrie Descopera.
Numarul persoanelor care sufera de foamete a depasit un miliard in 2009. Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimente si Agricultura (FAO) si Programul Mondial pentru Hrana (WFP) au anuntat, miercuri, ca numarul persoanelor care sufera din cauza foametei a depasit un miliard in 2009, cu 100 de milioane mai mult decat anul trecut. Acest fapt este cauzat, in cea mai mare parte, de criza alimentelor si de criza economica globala, scrie Reuters. „Cresterea numarului persoanelor care sufera de foamete este intolerabila. Avem mijloacele economice si tehnice necesare pentru eradicarea foametei, insa ceea ce lipseste este vointa politica” a declarat Jacques Diouf, directorul general al FAO, la lansarea raportului anual asupra foametei.
Cel mai important suspect in cazul genocidului din Rwanda a pledat nevinovat. Idelphonse Nizeyimana, unul dintre principalii suspecti in cazul genocidului din Rwanda a pledat nevinovat la prima sa infatisare la Tribunalul Penal International pentru Rwanda (TPIR). Fost capitan in armata rwandeza si ofiter al serviciilor secrete, Nizeyimana este acuzat de tribunalul ONU pentru genocid, complicitate la genocid si instigare directa la comiterea de genocid. Acesta a fost arestat in Uganda, pe 5 octombrie, cand a intrat in tara pe la granita cu Republica Democrata Congo, scrie Reuters.
1,5 milioane de copii sub cinci ani mor din cauza diareei. Aproape 1.5 milioane de copii sub cinci ani mor in fiecare an de la diaree, a doua cauza de mortalitate in randul copiilor dupa pneumonie, potrivit unui raport al UNICEF si OMS, citat de AFP. „Pe anul 2007 cifrele arata o tendinta descendenta, dar aceasta scadere se datoreaza in principal scaderii mortalitatii per total la copii sub 5 ani, care a scazut de la 10,4 milioane in 2004 la 8.9 milioane in 2007”, a declarat pentru AFP dr. Olivier Fontaine de la Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).
Comitetul Nobel isi apara decizia: Nimeni nu a facut atat de multe pentru pace in ultimul an ca Obama. Patru din cei cinci membri ai comitetului Nobel, care i-a acordat saptamana trecuta Premiul Nobel pentru Pace lui Barack Obama, sustin ca presedintele american si-a meritat premiul si ca decizia comitetului a fost unanima, scrie The Guardian. Presedintele Comitetului Nobel, Thorbjorn Jagland, a declarat ca nu este de acord cu cei care sustin ca decernarea premiului a fost timpurie sau nemeritata, afirmand ca acesta „a primit premiul pentru ceea ce a facut pana acum”.
Raport: Sute de palestinieni sunt inchisi in Israel fara a fi pusi sub acuzare. Potrivit organizatiilor pentru drepturile omului B’Tselem si HaMoked , Israelul foloseste abuziv legea detentiei administrative, pentru a incarcera cat mai multi palestinieni fara motiv. Detentia administrativa presupune arestarea unor persoane fara a le pune sub acuzare si a le judeca. Acest tip de detentie este permis de legea internationala, insa numai in cazuri dificile, cand este pusa in pericol siguranta statului. In raportul celor doua organizatii se face un apel pentru eliberarea sau punerea sub acuzare a detinutilor in baza legii detentiei preventive. Cele doua organizatii sustin ca, la ora actuala, 335 de palestinieni sunt inchisi in baza acestei legi, printre care 3 femei si un minor, scrie CNN.