Presa in Diagonala: Locuitorii din Fukushima acuza conducerea TEPCO si oficialii guvernamentali de cauzarea dezastrului nuclear; Procesul fostului lider ivorian Laurent Gbagbo a fost amanat cu doua luni; Angela Merkel a anuntat ca sustine reformele pe termen lung
Procesul fostului lider ivorian Laurent Gbagbo a fost amanat cu doua luni. Procesul in care fostul lider al Coastei de Fildes, Laurent Gbagbo este judecat pentru crime de razboi a fost amanat cu doua luni, pentru a oferi apararii mai mult timp sa se pregateasca. Gbagbo este acuzat de catre procurorii de la Tribunalul Penal International de crime impotriva umanitatii in timpul razboiului civil de patru luni, ce a urmat refuzului sau de a demisiona dupa ce a pierdut alegerile prezidentiale din 2010. Aproximativ 3.000 de oameni au murit in conflict, iar aproximativ un milion au fost stramutati. Avocatii lui Laurent Gbagbo au solicitat saptamana trecuta amanarea procesului, pe motiv ca acesta nu este suficient de sanatos pentru a participa dupa tratamentele rele la care a fost supus in timpul detentiei. Judecatorii au fost de acord cu o intarziere a procesului si au stabilit ca data de incepere 13 august, scrie Reuters.
Grecia: Programul UE-FMI va deveni istorie dupa alegeri – Alexis Tsipras (Syriza). Liderul de stanga radicala Alexis Tsipras promite o „revolutie pasnica” in Grecia si asigura ca programul de reforme UE-FMI va deveni istorie dupa alegerile legislative de duminica. „Creditorii internationali trebuie sa lase Syriza sa scrie istorie incepand de luni. Aceasta nu este doar o lupta pentru greci, ci pentru toti cetatenii europeni. Suntem in lupta pentru a restabili procesul democratic in Europa”, a anuntat Tsipras, cel mai tanar lider din clasa politica a Greciei. Conform sondajelor de opinie, Syriza ar obtine in cadrul alegerilor legislative 30%, Noua Democratie 26,5%, in timp ce PASOK (socialisti, pro-austeritate) doar 12,5%. Celalalt partid radical, Zori de Aur (extrema dreapta), este cotat cu 4,5% din preferinte, anunta AFP.
Locuitorii din Fukushima acuza conducerea TEPCO si oficialii guvernamentali de cauzarea dezastrului nuclear. Directorii companiei japoneze care detine centrala nucleara de la Fukushima si o serie de oficiali guvernamentali ai tarii vor trebui sa raspunda unei plangeri penale semnate de peste 1.324 de persoane. Reclamatia depusa la biroul procurorului din Fukushima acuza 33 de directori ai TEPCO si oficiali japonezi de responsabilitate pentru cauzarea dezastrului nuclear care a urmat cutremurului si tsunamiului din 11 martie 2011 si de expunerea cetatenilor la radiatii. „Accidentul nuclear de la Fukushima este cel mai grav delict corporativ din istoria Japoniei, ce a provocat daune semnificative in viata, sanatatea si bunurile oamenilor din Fukushima si din restul tarii”. Grupul care semneaza plangerea mai spune ca oficialii nu au fost capabili sa se pregateasca pentru un dezastru, in ciuda numarului mare de cutremure si amenintari de tsunami din Japonia, informeaza CNN.
Aleksandr Lukasenko anunta amnistierea a 2.600 de detinuti cu ocazia zilei independentei Belarusului. Presedintele Belarusului, Aleksandr Lukasenko a ordonat o amnistie la nivel national pentru a marca ziua independentei pe data de 3 iulie, prin care vor fi eliberati detinutii politici. Lukasenko a negat ca amnistia reprezinta o miscare politica menita sa rezolve criza relatiilor dintre Uniunea Europeana si Belarus, care s-au inrautatit dupa arestarea activistilor din opozitie. Ministrul de interne Igor Shunevich a declarat ca 2.600 de persoane vor fi eliberate din inchisoare in cadrul amnistiei, inclusiv sute de detinuti minori, femei gravide si tinere mame. Proiectul de lege va fi depus la Parlament in termen de cateva zile. Acesta a negat, de asemenea, ca Belarusul are prizonieri politici, scrie Ria Novosti.
Angela Merkel a anuntat ca sustine reformele pe termen lung. Cancelarul german, Angela Merkel, a pledat marti pentru reforme pe termen lung si a respins apelurile la o relansare economica bazata pe cheltuieli, in pofida ingrijorarii pietelor cu privire la euro. Laudand reformele pietei muncii din Germania, Angela Merkel a estimat ca ar fi fatal pentru Europa sa se intrerupa acest tip de reforme chiar in momentul in care unele tari au inceput sa actioneze in directia cea buna. „Rezultatele Germaniei au aratat ca este vorba de drumul cel bun”, a declarat Angela Merkel. Reformele au insa nevoie de timp pentru a actiona asupra cresterii, a precizat aceasta, care a facut apel la rabdare, in cadrul unei reuniuni a consiliului economic al partidului sau, Uniunea Crestin-Democrata, anunta AFP.