Presa in Diagonala: Parlamentul croat aproba confiscarea averilor ilegale; Turnul Eiffel a fost inchis din cauza unei greve; Cel putin 50 de imigranti clandestini s-au inecat in largul unei insule australiene
Parlamentul croat aproba confiscarea averilor ilegale. Parlamentul croat a adoptat miercuri o lege anticoruptie, care permite confiscarea averilor dobandite ilegal. Proiectul legislativ a fost adoptat cu votul a 109 deputati din totalul de 153. El permite tribunalelor sa confiste aceste bunuri inainte si in timpul procedurii penale. Dupa pronuntarea verdictului, averile dobandite ilegal vor intra in proprietatea statului. Legea, a carei adoptare a fost necesara in cadrul negocierilor de aderare la Uniunea Europeana, obliga bancile sa puna la dispozitia autoritatilor date despre finantele unui suspect. Zagrebul si-a intensificat in ultimele luni eforturile anticoruptie, in perspectiva incheierii negocierilor cu blocul comunitar, la care spera sa adere in 2012. Fostul prim-ministru Ivo Sanader, demisionat in 2009, a fost arestat vineri in Austria, in baza unui mandat de arestare international emis de Croatia, unde este anchetat pentru coruptie. Autoritatile croate au cerut extradarea sa, scrie Reuters.
Guvernul portughez a anuntat planurile de reforma in domeniul muncii. Guvernul portughez a anuntat miercuri noi masuri pentru a tine sub control cheltuielile publice, in scopul de a evita accesarea imprumuturilor externe. Ministrii de externe din zona euro au cerut saptamana trecuta Portugaliei sa intensifice eforturile de reducere a cheltuielilor pentru a putea recupera deficitul public. Ministrul de finante portughez, Teixeira dos Santos, a declarat intr-o conferinta de presa ca Guvernul doreste stabilirea unui program de monitorizare stricta a finantelor publice, iar ministerele care nu reusesc sa isi limiteze cheltuielile vor primi sanctiuni. De asemenea, Guvernul doreste impunerea unui plafon pentru compensatia platita persoanelor concediate „in scopul de a reduce costurile de restructurare”, a anuntat ministrul muncii, Helena Andre. Ministrul portughez de finante a adaugat ca aceste masuri sunt indispensabile pentru a evita sprijinul financiar extern, anunta AFP.
Cel putin 50 de imigranti clandestini s-au inecat in largul unei insule australiene. Cel putin 50 de imigranti clandestini s-au inecat dupa ce ambarcatiunea lor s-a scufundat in apropiere de Christmas Island, in Oceanul Indian, anunta surse medicale. Un martor vazuse numeroase cadavre aduse la mal pe o faleza din Christmas Island, situata la 2.600 de kilometri de coasta de vest a Australiei. „Am vazut oameni inecandu-se. Din nefericire s-au lovit de pietre”, a declarat martorul. Un alt martor a declarat ca in apa erau aproximativ 60 de persoane, unele fiind salvate de nave de interventie, sub privirile ingrozite ale localnicilor. Politia si administratia vamala din Australia au confirmat ca o nava cu imigranti clandestini a naufragiat. „Prioritatea noastra este sa ii salvam pe toti cei implicati in accident”, a anuntat politia de frontiera. Nationalitatea imigrantilor nu se cunoaste, dar mii de solicitanti de azil din Irak, Afganistan si Sri Lanka incearca sa ajunga in Australia pe cale maritima, pornind din Indonezia. Christmas Island, un teritoriu australian situat la 300 de kilometri de Indonezia, gazduieste un centru pentru solicitanti de azil, informeaza Reuters.
Cetatenii din Albania si Bosnia calatoresc de miercuri fara vize in spatiul Schengen. Sute de albanezi si bosniaci au calatorit miercuri pentru prima data fara viza in spatiul Schengen. In luna noiembrie, tarile membre UE au aprobat un regim de inlaturare a vizelor pentru cetatenii din Bosnia si Albania, iar masura a intrat in vigoare foarte rapid. In capitala bosniaca, Sarajevo, imbarcarea pentru zborurile spre Munchen, Viena sau Budapesta a decurs fara probleme pentru posesorii de pasapoarte biometrice. Dupa decizia UE din noiembrie, aproximativ 90.000 de cetateni din Bosnia au optat pentru intocmirea pasaportului biometric. Uniunea Europeana a stabilit un sistem de monitorizare foarte strict pentru cetatenii care parasesc cele doua tari, iar inlaturarea vizelor se poate suspenda in cazul unor abuzuri majore. Autoritatile din Albania si Bosnia au lansat o campanie de informare a cetatenilor cu privire la limitele noilor reglementari pentru a preveni un eventual exod. Acordul Schengen, numit astfel dupa orasul luxemburghez in care a fost initiat, a format o zona fara frontiere cuprinzand aproape toate tarile din Uniunea Europeana, cu exceptia Marii Britanii, Irlandei, Ciprului, Bulgariei si Romaniei. Romania si Bulgaria spera sa adere la spatiul Schengen in martie 2011, scrie AFP.
Ucraina: Fostul premier Iulia Timosenko, cercetat pentru abuz de putere. Autoritatile ucrainene au demarat o ancheta pe numele fostului prim-ministru Iulia Timosenko, acuzata de abuz de putere pentru ca ar fi deturnat fonduri publice. Timosenko nu are voie sa paraseasca Kievul. Liderul opozitiei din Ucraina este cercetata pentru ca ar fi directionat in mod ilegal bani care urmau sa fie folositi in proiecte ecologice la fonduri de pensii. „Teroarea impotriva opozitiei continua. Tocmai am aflat de la un anchetator ca a fost deshis un dosar penal impotriva mea pentru ca as fi directionat bani din ecologie la pensii”, a precizat Timosenko intr-un comunicat de presa. Timosenko a pierdut puterea in urma unei motiuni de cenzura din luna martie, anunta BBC. (I.R.)
Turnul Eiffel a fost inchis din cauza unei greve. Turnul Eiffel a fost inchis publicului miercuri, din cauza continuarii unei greve a personalului, care „se plange de mai multe luni de probleme in cadrul societatii” de exploatare (Sete), au anuntat surse sindicale si din cadrul Sete. „In urma preavizului de greva, depus la 8 decembrie, si esecului negocierilor prealabile, salariatii au votat (pentru) o greva pe perioada nedeterminata”, au anuntat miercuri sindicatele CGT si FO, intr-un comunicat comun. Potrivit acestora, „salariatii se plang de mai multe luni conducerii din cauza unor probleme care persista in cadrul societati”. Ei s-au mobilizat contra „presiunilor psihologice, unei politici manageriale care induce anxietate si unei conduceri surde fata de problemele salariatilor”. „O conducere necontrolata a marilor proiecte a degradat conditiile de munca”, afirma CGT si FO, citand „inclusiv conceperea unui nou program de eliberare de bilete de intrare, care nu permite o urmarire eficienta si rapida a operatiunilor”. Contactata de AFP, societatea de exploatare a Turnului Eiffel a confirmat greva si a precizat ca Turnul era inchis toata ziua. In opinia acesteia, este vorba despre „o miscare de solidaritate, dupa investigarea unui sef de serviciu” care este vizat de „o procedura disciplinara”.
Analiza WBS: Pietele europene au inregistrat evolutii predominant negative. Pietele europene au inregistrat astazi evolutii predominant negative, influentate de anuntul agentiei Moody’s Investor Services privind evaluarea rating-ului de tara al Spaniei. Scaderile initiale au fost reduse la finalul zilei de datele macroeconomice pozitive publicate in SUA. Moody’s a anuntat astazi ca ar putea reduce rating-ul de tara al Spaniei de la nivelul actual Aa1 in urma cresterii costurilor de finantare ale acesteia si a dificultatilor financiare ale provinciilor spaniole. Moody’s a declarat ca rating-ul Spaniei va ramane insa in categoria Aa, scenariul cel mai probabil luat in calcul fiind cel in care tara nu va fi nevoita sa apeleze la fondul european de finantare. Conform estimarilor Moody’s, necesitatile de finantare ale Spaniei pentru 2011 se ridica la aproximativ 170 de miliarde de euro, la care se adauga 30 de miliarde pentru administratiile regionale si 90 de miliarde de euro pentru sistemul bancar. Numarul somerilor din Marea Britanie a scazut in noiembrie cu 1200 fata de luna anterioara, mai putin decat asteptarile medii de 3000 ale economistilor. In paralel, numarul angajatilor din sectorul public a scazut cu 33 de mii.