Presa in Diagonala: Politia sudaneza i-a batut pe sustinatorii unei femei acuzate de expunere indecenta; Cel mai dur Reality Show creat vreodata; Cei trei americani arestati in Iran sunt interogati de autoritati
Cei trei americani arestati in Iran sunt interogati de autoritati. Potrivit televiziunii de stat iraniene, trei americani au fost arestati in Iran, vineri, iar la ora actuala sunt interogati de autoritati. „Nu stim daca sunt turisti sau nu. Acum ii interogam” a declarat un oficial iranian. Americanii au trecut in Iran pe la granita cu Irakul, iar acestia sustin ca s-au ratacit si nu si-au dat seama cand au trecut frontiera, desi autoritatile iraniene ii acuza ca au ignorat avertismentele granicerilor. Identitatile acestora nu au fost facute publice in Iran, insa rudele i-au identificat ca fiind Shane Bauer, un jurnalist liber-profesionist din Minnesota, prietena sa, Sarah Shourd si Joshua Fattal din Pennsylvania. Luni, secretarul de stat american, Hillary Clinton, a cerut Iranului sa-i lase pe acestia sa se intoarca in siguranta, scrie BBC.
Politia sudaneza i-a batut pe sustinatorii unei femei acuzate de expunere indecenta. Politia a folosit gaze lacrimogene si i-a batut pe cei 50 de sustinatori ai unei femei sudaneze care ar putea fi condamnata la 40 de lovituri de bici pentru ca a purtat pantaloni in public. Incidentul a avut loc in fata tribunalului unde urma sa fie judecata femeia, insa procesul a fost amanat pana in luna septembrie. Lubna Hussein, care a lucrat pentru ONU, a fost arestata pentru „expunere indecenta”, care reprezinta o violare a legilor islamice. Majoritatea protestatarilor din fata tribunalului erau femei, iar unele dintre acestea au purtat pantaloni, in semn de solidaritate cu Lubna Hussein, scrie The Guardian.
China sustine ca a retinut doar 718 suspecti in timpul revoltelor din iulie. Autoritatile chineze au declarat, marti, ca au retinut 718 persoane in timpul protestelor din regiunea Xinjiang. Noul raport, facut public de agentia de presa Xinhua, nu specifica, insa, daca cei 718 detinuti reprezinta numarul total al suspectilor arestati din 4 iulie pana acum, sau daca acestia sunt separat de alte valuri de arestari. Guvernul a mai declarat anterior ca mai mult de 1,500 de persoane au fost retinute. In plus, nu este clar nici cate dintre persoanele retinute au fost acuzate de crima, scrie The New York Times.
Cel mai dur Reality Show creat vreodata. O misiune cu echipaj uman pe Marte ridica numeroase probleme. Este imperios necesar ca membrii expeditiei sa care suficient combustibil, la fel de multe provizii, sa se protejeze de radiatiile cosmice si sa suporte izolarea intr-un dispozitiv de mici dimensiuni, fara sa isi piarda luciditatea. Aceasta este si tema unui Reality Show organizat de Agentia Spatiala Europeana si Academia Rusa de Stiinte. Pentru program vor fi selectati atent nu mai mult de sase membri, iar ei vor trai in conditii similare cu cele de pe Marte timp de trei luni. Participantii la reality show vor fi, practic, cobaii oamenilor de stiinta, acestia din urma sperand sa testeze reactiile si problemele psihice cauzate de izolare ale unor potentiali astronauti. Premiul este si el unul tentant. Orice voluntar ce rezista incercarilor din cele 100 de zile de concurs va primi o recompensa de 20.000 de dolari, scrie Descopera.
Politia indiana este acuzata de tortura si crima. Potrivit unui raport intocmait de Human Rights Watch, politia indiana este vinovata de abuzuri precum batai, torturi si crime. Se pare ca acest sistem este aproape la fel ca in perioada coloniala, politistii avand aceleasi atitudini, pregatire si echipament. „Aveam mainile si picioarele legate. Mi-au trecut un bat de lemn prin picior, iar apoi au inceput sa imi loveasca picioarele cu bastoanele. M-au batut pana cand am inceput sa plang si sa strig dupa ajutor. Cand eram aproape inconstient s-au oprit. Dupa aceea m-au intors cu capul in jos si au inceput sa-mi toarne apa in gura si in nas pana cand am lesinat” a povestit un vanzator de fructe, potrivit Human Rights Watch. Human Rights Watch a intocmit raportul de 118 pagini dupa ce au investigat timp de un an de zile mai multe cazuri de incalcarea drepturilor omului. Raportul se bazeaza pe interviurile cu mai mult de 80 de ofiteri de politie cu grade diferite si cu 60 de victime ale abuzurilor politiei, scrie BBC.