Sari direct la conținut

Presa in Diagonala: Taximetristii bulgari au blocat traficul din Varna intr-un mars de protest; KPMG: Masinile electrice nu vor fi accesibile pentru cumparatori in urmatorii cinci ani; Irakul va achiziona armament in valoare de 26 miliarde de dolari din S.U.A.

HotNews.ro
presa in diagonala, Foto: Colaj foto
presa in diagonala, Foto: Colaj foto

Studiu: Muzica preferata genereaza stari similare celor produse de droguri. Creierul reactioneaza la muzica la fel cum se manifesta fata de un anumit tip de mancare gustoasa sau fata de droguri. Experienta placerii este mediata in toate aceste situatii de eliberarea unei substante chimice care poarta numele de dopamina, potrivit unor experimente efectuate de o echipa de cercetatori, condusa de Valorie Salimpoor de la Universitatea McGill din Montreal, Canada. Muzica se integreaza intr-un circuit al creierului care este responsabil pentru crearea motivatiei. De fiecare data cand indeplinim o actiune pe care dorim sa o repetam, dopamina este eliberata in acest circuit. Salimpoor a declarat ca muzica produce un fel de recompensa intelectuala, deoarece ascultatorul trebuie sa urmareasca succesiunea notelor pentru a o putea aprecia. „Un singur ton nu poate produce placere. Insa o serie de tonuri aranjate intr-un anumit fel poate genera mai multa placere decat oricare alta experienta umana. Este uimitor cum cortexul cerebral urmareste aceste tonuri in timp real anticipand si construind in acelasi timp”, a adaugat Salimpoor. In ceea ce priveste studiile anterioare legate de drogurile psihoactive, Salimpoor a declarat ca a fost inregistrata o crestere similara a nivelului de dopamina eliberat in creier comparativ cu cazurile in care stimulentul a fost o mancare buna. „Daca starile emotionale produse de muzica pot genera eliminarea unei asemenea cantitati de dopamina, atunci ne putem explica de ce muzica este atat de apreciata. De asemenea aceste rezultate ne pot lamuri cu privire la importanta muzicii folosite in anumite ritualuri, in filme sau in diferite strategii de marketing menite sa manipuleze populatia”, a decalarat Salimpoor, relateaza The Guardian.

Irakul va achiziona armament in valoare de 26 miliarde de dolari din S.U.A. Irakul va cumpara armament in valoare de 13 miliarde de dolari din S.U.A. pana in anul 2013, urmand ca alte 13 miliarde de dolari sa fie cheltuite ulterior in acelasi scop, a declarat un purtator de cuvant al Ministerului Apararii din Irak. Generalul Mohammed Al Askari a declarat ca a fost incheiat deja un contract cu S.U.A. care certifica suma de 13 miliarde de dolari pe care Irakul o va cheltui cu scopul achizitionarii de armament, potrivit ziarului Al Ittihad. Banii vor fi folositi pentru a cumpara avioane, elicoptere, tancuri, vehicule blindate, nave de razboi si rachete, scrie Ria Novosti.

KPMG: Masinile electrice nu vor fi accesibile pentru cumparatori in urmatorii cinci ani. Majoritatea directorilor de companii auto prevad ca pretul masinilor electrice nu va fi unul accesibil pentru cei mai multi cumparatori in urmatorii cinci ani, conform unui studiu realizat de KPMG. De asemenea o mare parte dintre acesti directori nu considera ca masinile electrice vor fi accesibile decat cu ajutorul subventiilor guvernamentale, conform unei declaratii a KPMG. Cu toate acestea cererea de masini electrice va inregistra cea mai rapida crestere pe piata. Constructorii de automobile investesc in acest moment in dezvoltarea tehnologiei necesare pentru a reduce cat mai mult emisiile de carbon. Studiul evidentiaza faptul ca 91% dintre cumparatori considera ca cel mai important criteriu in alegerea unei noi masini consta in eficienta consumului de combustibil, anunta BBC.

Taximetristii bulgari au blocat traficul din Varna intr-un mars de protest. Sute de taximetristi bulgari au blocat duminica traficul din Varna cu scopul de a protesta impotriva scaderii preturilor pentru calatoriile efectuate cu taxiul. Peste 600 de soferi de taxi au organizat un mars de protest impotriva ieftinirii preturilor pentru calatoriile cu taxiul. Acestia sustin ca noile preturi sunt nerealiste si afecteaza in mod negativ atat companiile de taxi, cat si transportul public, din moment ce tot mai multe persoane vor renunta la acestea din urma in favoarea calatoriilor cu taxiul, relateaza Novinite.

Demolarea unui hotel din Israel a provocat un conflict diplomatic cu S.U.A. Buldozerele israeliene au demolat deja duminica o parte din hotelul „Shepherd”, generand astfel un nou conflict cu persoanele palestiniene. De asemenea actiunea de demolare a hotelului a mai cauzat si izbucnirea unui conflict diplomatic intre Israel si S.U.A. Autoritatile israeliene au incadrat demolarea hotelului „Shepherd” intr-un plan de constructie a 20 de locuinte pentru evrei intr-un cartier populat predominant de palestinieni, informeaza CNN.

Un nou incident armat in SUA: doi morti si patru raniti in Baltimore. Doua persoane, intre care un agent de politie, au fost ucise si alte 4 au fost ranite intr-un atac armat care a avut loc duminica dimineata intr-un club din orasul american Baltimore, informeaza postul de televiziune NBC. Politia intervenise dupa o altercatie care avusese loc in clubul din centrul orasului Baltimore, potrivit NBC. Incidentul nu pare sa aiba legatura cu atacul armat din Arizona, soldat cu cel putin sase morti si 12 raniti, potrivit politiei, citat de postul de televiziune american, potrivit AFP. (D.G.)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro