Sari direct la conținut

Presa in Diagonala: Topul celor mai sigure tari din lume; China blocheaza Twitter, Flickr si Hotmail; Cea mai severa foamete din ultimii 40 de ani in Asia de Sud; GM vinde Hummer unei companii chinezesti

HotNews.ro

China nu si-a pierdut increderea in economia SUA. Secretarul Trezoreriei americane, Timothy Gaithner, si-a incheiat prima vizita in China, spunand ca intalnirile sale de acolo au pus bazele unei mai bune cooperari intre Washington si Beijing in privinta mai multor probleme, cum ar fi finantele globale si schimbarile climatice. Geithner s-a intalnit, marti, cu presedintele chinez, Hu Jintao, si prim-ministrul, Wen Jiabao, si apoi a declarat intr-un interviu ca Beijingul nu si-a pierdut increderea in economia SUA. Aceasta vizita are loc in contextul in care chinezii sunt din ce in ce mai ingrijorati de starea economiei americane, intrucat crestera deficitului bugetar in SUA ar putea slabi dolarul, iar China este cel mai mare creditor al Statelor Unite, scrie The New York Times.

Cea mai severa foamete din ultimii 40 de ani in Asia de Sud. Un raport UNICEF arata ca Asia de Sud se confrunta cu cea mai severa foamete din ultimii 40 de ani, din cauza cresterii preturilor la alimente si carburanti si din cauza recesiunii mondiale. Potrivit raportului, cele mai afectate zone sunt Bangladesh, Nepal si Pakistan. In plus, potrivit Bancii Mondiale, trei sferturi din populatia Asiei de Sud – aproape 1,2 miliarde de oameni – traiesc cu mai putin de 2 dolari pe zi, scrie BBC.

China blocheaza Twitter, Flickr si Hotmail. Cenzorii chinezi au blocat accesul la Twitter si la alte platforme si servicii online populare, cu doua zile inainte de aniversarea de 20 de ani de la protestele din Piata Tiananmen. In iunie 1989, protestele impotriva regimului au fost inabusite violent de armata chineza, lasand in urma sute de morti. Chiar si acum, dupa 20 de ani, protestele din Piata Tiananmen din centrul Beijingului raman un subiect tabu in China. In acest context, guvernul a blocat accesul la Twitter, Flickr si Hotmail cu doua zile inainte de aniversare pentru a preveni sau, cel putin, pentru a ingreuna organizarea de proteste, scrie The Guardian.

GM vinde Hummer unei companii chinezesti. General Motors a incheiat un acord preliminar pentru vanzarea brandului Hummer unei companii din vestul Chinei. Sichuan Tengzhong este o companie privata, insa pentru contractul cu GM a fost nevoie de acordul oficialilor chinezi, care au drept de veto in ceea ce priveste achizitiile din strainatate ale companiilor chineze si care acorda o atentie speciala contractelor de peste 100 de milioane de dolari. Informatia provine de la o persoana care a luat la cunostinta acordul guvernului chinez pentru contractul cu GM, scrie The New York Times.

Noua Zeelanda este cea mai sigura tara din lume. Islanda a pierdut titlul de cea mai sigura tara din lume anul acesta, in favoarea Noii Zeelande. Indexul Global al Pacii a plasat pe primul loc Noua Zeelanda intr-un clasament anual al celor mai sigure tari din lume. Pe ultimul loc se situeaza Irak, care este mai periculos decat Afganistan, Somalia sau Israel. Tot la pe ultimele locuri se afla si Sudanul si Republica Democrata Congo. In fruntea clasamentului se afla tarile nordice – pe locul 2 fiind Danemarca, Norvegia si Islanda, iar pe locurile 3 si 4 Austria si, respectiv, Suedia. Marea Britanie se afla pe locul 35, cu un loc mai sus decat anul trecut, dar inca destul de jos comparativ cu majoritatea statelor europene. Si SUA au urcat cu 6 locuri, ajungand pe pozitia 83, scrie The Guardian. In clasamentul realizat de Indexul Pacii, Romania se afla pe locul 31, iar Republica Moldova pe locul 75.

Google va intra pe piata cartilor electronice. Google intentioneaza sa devina, pana la sfrasitul acestui an, un jucator important in universul e-book. Gratie strategiei sale, utilizatorii vor putea achizitiona si citi publicatii virtuale chiar daca nu detin un dispozitiv special de citire, precum Kindle sau Sony Reader. Editurile care vor deveni parteneri ai Google, precum Cambridge University Press, vor vinde carti care vor putea fi citite de pe orice dispozitiv cu acces la internet, de pilda un smartphone sau un netbook. Abordarea difera semnificativ de cea utilizata, de pilda, de Amazon – un important jucator pe piata publicatiilor virtuale; “metoda Amazon” presupune ca fiecare cititor sa posede un Kindle, care insa nu este disponibil in orice tara, scrie Descopera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro