Presa in Diagonala: Trei ministri cer UE impunerea unei reduceri cu 30% a emisiilor de dioxid de carbon pana in 2020; Mexico City ofera o luna de miere gratuita primului cuplu gay care se va casatori in Argentina; Orasul de frontiera Maastricht din Olanda poate interzice accesul cetatenilor straini in cafenele unde se vinde marijuana
Mexico City ofera o luna de miere gratuita primului cuplu gay care se va casatori in Argentina. Cuplul va avea toate cheltuielile platite in capitala mexicana si in statiunea Cancun, potrivit unui reprezentant al ministerului turismului, Alejandro Rojas, informeaza BBC. Argentina a devenit, joi, prima tara din America Latina care a legalizat casatoriile intre persoane de acelasi sex. Dezbaterea de 15 ore din Senatul de la Buenos Aires a fost transmisa in direct la televiziunea nationala, iar decizia este considerata „istorica”. Mexico City permite, de asemnea, cuplurilor gay sa se casatoreasca.
Acvariul din Oberhausen, Germania, a refuzat propunerea de cumparare a caracatitei Paul de catre Spania. Caracatita „oracol” care a prezis cu un procentaj de 100% rezultatele meciurilor de fotbal de la Campionatul Mondial din Africa de Sud va ramane in Germania, informeaza Huffington Post. Spaniolii au incercat sa aduca carcatita Paul la Gradina Zoologica din Madrid, drept tribut adus victoriei echipei nationale de fotbal. Oferta pentru Paul a ajuns la 30.000 de euro, bani oferiti de un om de afaceri din Spania pentru exponatul miracol de la acvariul din Oberhausen.
Ministri a trei dintre cele mai importante tari din Europa au cerut ca UE sa impuna reducerea emisiilor de carbon cu 30 la suta pana in 2020, schimband nivelul actual de 20 de procente, informeaza Euobserver. O schimbare in acest sens este vitala pentru a preveni ca Europa sa piarda in cursa pentru dezvoltarea tehnologiilor cu nivel redus de carbon, au concluzionat intr-o declaratie ministrul britanic Chris Huhne, ministrul german de mediu Norbert Roettgen si ministrul francez Jean-Louis Borloo. „Daca sustinem in continuare o reducere de 20 de procente, este foarte probabil ca Europa sa piarda in favoarea altor tari care au emisii scazute de dioxid de carbon, precum China, Japonia sau Statele Unite”, au declarat cei trei ministri.
Orasul de frontiera Maastricht din Olanda poate interzice accesul cetatenilor straini in cafenele unde se vinde marijuana, potrivit Curtii Europene de Justitie, informeaza Euobserver. Desi fundamentul Uniunii Europene reprezinta libera circulatie a persoanelor, o tara neputand interzice cetatenilor unui alt stat membru al UE sa faca ceea ce cetatenilor sai li se permite, acest lucru nu se aplica si in cazul comertului legal de droguri, a apreciat un avocat al Curtii. Astfel, orasul a decis sa limiteze accesul turistilor straini in localurile unde se vand droguri. In fiecare zi, 4.000 turisti vin in Maastricht, in special din Belgia si Franta, pentru a consuma droguri, potrivit autoritatilor locale.
Gruparea insurgenta sunnita Jundallah a revendicat dublul atentat sinucigas de la moscheea din sud-estul Iranului, pentru a razbuna executarea liderului sau, potrivit autoritatilor iraniene, informeaza Yahoo News. Numarul mortilor a crescut la 27 de persoane, in randul victimelor numarandu-se si membri ai elitei Garzii Revolutionare. Gruparea insurgenta a reusit in mod repetat sa atace Garda Revolutionara, cea mai puternica forta militara a tarii. Un alt atentat sinucigas din luna octombrie a ucis mai mult de 40 de persoane. Noul atac a fost un semn ca grupul este inca in masura sa efectueze atacuri devastatoare, chiar si dupa ce autoritatile iraniene au dispus uciderea liderului grupului, Abdulmalik Rigi si pe fratele sau, la inceputul acestui an.
Viata pe Pamant dispare la fiecare 27 de milioane de ani, potrivit oamenilor de stiinta de la Universitatea din Kansas si Institutul Smithsonian din Washington DC, informeaza Daily Mail. In urma unui studiu indelungat, cercetatorii au concluzionat ca pana la urmatoarea extinctie au mai ramas 16 milioane de ani. In anii 1980, oamenii de stiinta credeau ca extinctiile regulate ale vietii pe Pamant ar putea fi rezultatul unei ploi de comete trimise in directia sistemului solar de catre Nemesis, o stea indepartata. Teoria se bazeaza pe faptul ca Nemesis trece la fiecare 27 de milioane de ani prin norul Oort, o centura vasta de praf si gheata, aflata la aproape un an lumina de Soare.