Sari direct la conținut

Presa internațională după ce Theresa May a supravieţuit moţiunii de cenzură

HotNews.ro
Theresa May declanseaza Brexitul, Foto: Agerpres
Theresa May declanseaza Brexitul, Foto: Agerpres

Să emiți ipoteze în saga Brexit a devenit exercițiul cel mai riscant și mai aleatoriu cunoscut vreodată în prognoza politică, scrie Le Soir care punctează totuși că respingerea va folosi unui nou început. May este mai tentată să se deplaseze imediat la Bruxelles pentru a obţine un alt pragmatism într-o flexibilitate inovatoare a celor 27, dramatizând pe plan intern la limită scenariul Brexit-ului fără acord sau chiar a reversibilităţii Brexit-ului, permițându-i să îndrepte Westminsterul spre un nou vot, scrie Diario de Noticias. În schimb, Le Point crede că cea mai rezonabilă opțiune pentru europeni este aceea de a se resemna cu cel mai rău scenariu: plecarea Regatului Unit fără acord. Florentin Collomp explică în Le Figaro de ce britanicii vor să fie separați de UE făcând o analiza a gândirii britanice de la perioada Imperiului la cel de-al doilea război mondial și mentalitatea de ”țară neocupată”.

Le Soir: Să emiți ipoteze în saga Brexit a devenit exercițiul cel mai riscant și mai aleatoriu cunoscut vreodată în prognoza politică. Majorității întrebărilor referitoare la ce ne va rezerva ziua de mâine, experții, observatorii avizați și chiar actorii din politica britanică au obiceiul să răspundă în ultimele zile “No one knows”: nimeni nu știe… După respingerea masivă a proiectului de acord, iată scenariile posibil: 1. Respingerea va folosi unui nou început. Numeroși observatori consideră că diferența în votul privind acordul de retragere va fi determinantă. Mai clar: dat fiind că numărul de deputați care au votat împotriva textului îl depășește cu 200 pe cel al celor care au votat pentru acord, textul pare mort, căci Theresa May n-are aproape nicio șansă să răstoarne o asemenea majoritate la un al doilea scrutin. Dacă diferența n-ar fi fost decât de 100, Theresa May ar fi putut spera să poată răsturna lucrurile: fie cu un acord ușor renegociat cu UE, fie pur și simplu jonglând cu teama pe care o suscită perspectiva unui Brexit brutal, sinonim cu catastrofa economică și umană.

Diario de Noticias: Pe de o parte, May este mai tentată să se deplaseze imediat la Bruxelles pentru a obţine un alt pragmatism într-o flexibilitate inovatoare a celor 27, dramatizând pe plan intern la limită scenariul Brexit-ului fără acord sau chiar a reversibilităţii Brexit-ului, permițându-i să îndrepte Westminsterul spre un nou vot. S-ar putea să pară o sinucidere, chiar absurdă, dar legea îi acordă această şansă. De asemenea, am observat că declararea sfârșitului de drum al Theresei May a fost în mod clar exagerată, fapt care justifică cele șapte vieți ale sale și modul competitiv în care s-a confruntat cu această luptă.

Le Point: Cea mai rezonabilă opțiune pentru europeni este aceea de a se resemna cu cel mai rău scenariu: plecarea Regatului Unit fără acord. Inutil de ascuns, Franța este în întârziere, mai ales în ceea ce privește controalele din porturi. Pe 19 decembrie, Comisia de la Bruxelles a publicat planul său de urgență în absența unui acord. Ea nu poate face decât recomandări, deoarece majoritatea competențelor se află în mâinile statelor membre. Prin urmare, ea sugerează ca resortisanții britanici care locuiesc în Europa să fie tratați cât mai generos posibil, acordându-le practic un fel de continuitate a drepturilor lor. Pentru Macron, în cazul în care nu va exista niciun acord, Marea Britanie are mai mult de pierdut decât Europa, dat fiind faptului că “70% dintre mărfurile din magazinele britanice sunt importate din Europa”. “Presiunea este de partea lor”, a conchis el. Controalele la frontiere nu vor fi asigurate sistematic din cauza lipsei mijloacelor materiale “cel puțin în primele șase luni, timpul de recuperare a întârzierii”, spune o sursă de la Palatul Elysee. Avioanele britanice vor avea permisiunea să decoleze, chiar dacă nu vor mai dispune de cele nouă libertăți ale “cerului unic european”. Prioritatea o va constitui evitarea haosului. “Dar nu le putem da britanicilor decât nişte autorizații temporare, neapărat limitate”, avertizează un diplomat. “În caz contrar, aceasta ar însemna că Regatul Unit ar fi avantajată de lipsa acordului, continuând să se bucure de drepturile rezervate membrilor Uniunii Europene”. (preluare Rador)

Le Figaro: Respingerea acordului privind Brexit: “Fantezia dominației europene”. Florentin Collomp explică în Le Figaro de ce britanicii vor să fie separați de UE făcând o analiza a gândirii britanice de la perioada Imperiului la cel de-al doilea război mondial și mentalitatea de ”țară neocupată”. Tot în Le Figaro, economistul David Cayla vorbește de riscul variantei unui Brexit no deal care “provine din incapacitatea UE de a negocia”

sinteza in lucru

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro