Sari direct la conținut

Presa italiană, reacție categorică după alegerile din Moldova: „Datele care vin din această parte a țării sunt dezastruoase pentru Bruxelles”

HotNews.ro
Presa italiană, reacție categorică după alegerile din Moldova: „Datele care vin din această parte a țării sunt dezastruoase pentru Bruxelles”
Maia Sandu/Profimedia

Unul dintre cele mai importante ziare din Italia, Corriere della Sera, descrie în termeni amari rezultatele referendumului pro-aderare la UE din Republica Moldova.

„Este o victorie cu gust de înfrângere. «Moldova, mergi la vot» Moldova, mergi la vot. Scurta plimbare a președintei Maia Sandu de duminică dimineață a fost însoțită de acest cor, condus de studenți și tineri voluntari au escortat-o la urne. Moldovenii au acceptat invitația. Eșecul de a ajunge la cei 33 la sută din alegătorii necesari validării referendumului privind intrarea țării în Uniunea Europeană a fost harta pe care propaganda prorusă părea să fi pariat. Doar că în ultima săptămână a apelat brusc la o invitație de a spune nu”, scrie ziarul italian.

Publicația amintește optimismul din ultimele zile din tabără pro-europeană. „Cu o prezență la vot de un milion și jumătate de oameni, 51,4% din cei care au dreptul, referendumul este valabil. Dar asociații președintei, care au decis să parieze pe jocul european, chiar în dimineața votului erau siguri de o victorie da în jur de 55-60 la sută. A fost un obiectiv ambițios, într-o țară în care treizeci la sută din populație vorbește doar limba rusă, unde Alexander Stoianoglu, viitor adversar al Maiei Sandu în buletinul de vot (în turul doi) spune că prima sa deplasare ca președinte va fi în Transnistria și curând după aceea la Moscova”.

Publicația italiană trage concluzia: „Rezultatele votului referendumului sugerează ideea unei ţări împărţite în două. Nostalgic sau frică de Rusia împotriva europenilor. Bătrâni împotriva celor tineri. Rural vs oraș. Datele provenite din zonele rurale sunt dezastruoase pentru frontul pro-Bruxelles”.

Până luni, la ora 16.30 au fost numărate 99,77% dintre voturi, dintre care 750.352 (50,46%) sunt pentru „DA”, iar 736.567 (49,54%) pentru „NU”. Așadar, între cele două opțiuni este acum o diferență de 13.785 de voturi.

INTERVIURILE HotNews.ro