Sari direct la conținut

Presa locala: Evenimentul Zilei se retrage, Ziarul de Iasi investeste in promotii

HotNews.ro

Evenimentul Zilei anunta in editia sa de luni ca incepand din 14 ianuarie isi inchide birourile regionale din Timisoara, Iasi si Cluj. Anuntul s-a suprapus cu un altul, al Ziarului de Iasi, ce anunta ca incepand de marti, 15 ianuarie lanseaza propria colectie de carte, conform modelului impus in ultimii doi ani de presa centrala.

Potrivit celor anuntate de Evenimentul Zilei, decizia a fost luata in urma unui studiu privind pozitionarea ziarului pe segmentul sau de piata, studiu ce a dus la concluzia ca abordarea regionala, pentru un ziar central, este gresita. Aceasta deoarece, dupa cum afirma Iulia Dinu, directorul executiv pentru publicatii economice si de referinta, „in prezent, comunitatile se formeaza in jurul oraselor, nu al regiunilor”.

Razvan Ionescu: Ne vom concentra pe alte proiecte

Redactorul-sef al Evenimentului Zilei, Razvan Ionescu, a declarat pentru HotNews.ro ca aceasta „nu este in niciun caz o masura care sa anunte alti pasi de acest fel, dimpotriva, urmatorii pasi sunt sa ne concentram pe alte proiecte, destul de multe”, de dezvoltare a ziarului, proiecte in care el spune ca se va investi considerabil.

Razvan Ionescu, aflat luni la Timisoara, nu a oferit detalii despre planurile pe termen lung, dar a afirmat ca saptamana aceasta reprezentantii ziarului vor discuta cu membrii redactiilor regionale despre conditiile inchiderii acestora, precizand ca vor o parte dintre acestia vor fi pastrati, iar corespondentilor locali li se va acorda o atentie foarte mare.

Planul Ringier consta in intarirea editiei nationale a EvZ, fara birouri regionale, pastrarea corespondentilor locali si pastrarea editiei de Bucuresti. Renuntarea la editiile regionale presupune ca vor fi desfiintate birourile regionale, circa 10-12 angajati vor fi scosi din organigrama ziarului, iar paginile dedicate celor trei regiuni vor fi inlocuite.

Tiraje in continua scadere

Masura a fost luata in conditiile in care, potrivit ultimelor cifre anuntate de Biroul Roman de Audit al Tirajelor, Evenimentul Zilei a avut o scadere constanta a mediei lunare a copiilor difuzate, in primele noua luni ale anului trecut, de la aproape 67.000 de copii/editie la 57.000 de copii/editie.

Potrivit Ziua de Cluj, editia de Transilvania a EvZ, cu cele noua judete pe care le acoperea, avea conform Studiului National de Audienta 50.000 de cititori pe editie. Totalul mediu zilnic anuntat de EvZ este de 704.000 de cititori. Aceeasi sursa clujeana aminteste ca EvZ a renuntat in urma cu doi ani la pagina adresata judetului Cluj, unde in prezent apar 18 publicatii cotidiene si saptamanale.

Aceeasi tendinta de scadere, valabila pentru marea majoritate a publicatiilor nationale, se face vizibila si in cazul Ziarului de Iasi, una dintre cele mai bine vandute titluri din presa locala si regionala.

Ziarul de Iasi adopta modelele impuse la nivel central

Aceasta a ales o cale diferita de cea a EvZ pentru a face fata scaderilor de tiraj si a anuntat lansarea propriei colectii de carte. Marti, ziarul va aparea insotit de romanul „Omul nostru din Havana”, de Graham Greene, la pretul de 5 lei, cititorii avand acces si la editia fara carte, la pretul de 1 leu.

Silviu Ispas, reprezentantul pentru Romania al EMI Deutschland, compania ce detine pachetul majoritar la Ziarul de Iasi si care a lansat in urma cu doi ani o ampla campanie de dezvoltare a propriei retele de ziare locale, a declarat pentru HotNews.ro ca modelul Ziarului de Iasi va fi extins si la alte publicatii din portofoliul grupului.

Potrivit lui Ispas, „trebuie mai intai sa stabilim o politica comuna”, dupa care toate titlurile de carte ce insotesc Ziarul de Iasi ar putea fi incluse concomitent si in editiile celorlalte cotidiane regionale ale grupului.

Spre deosebire de Ringier, Ispas apreciaza ca presa regionala din Romania are un potential deosebit si ca „cine stie sa se administreze bine va inregistra cresteri”. El a apreciat ca un ziar local sau regional poate creste, atat timp cat nu este administrat de la centru, ci local.

Reprezentantul EMI a precizat, totodata, ca, pentru 2008, acest grup este in continuare interesat de preluari de presa locala, sa-si intareasca cel putin cele doua centre pe Moldova – Iasi si Galati, dar ca va continua sa se extinda in teritoriu doar dupa ce se vor impune capitalele de euroregiuni, cele care vor conduce economic regiunile si care vor permite impunerea unor „ziare regionale adevarate”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro