Sari direct la conținut

Presa rusa: Ucraina va continua sa sustraga gaze. Razboiul Moscova-Kiev va afecta negativ Rusia si va accelera construirea rutelor alternative

HotNews.ro

Ucraina va continua sa sustraga gaze rusesti care traverseaza tara in tranzitul lor catre Europa, pentru ca este obligata sa faca asta, a declarat, intr-un interviu pentru presa rusa, purtatorul de cuvant al Naftogaz Ukrainy, Valentin Zemlianski.

„In prezent, nu dispunem de posibilitati tehnice si de rezerve pentru a urca gaze din rezervoare in calitate de gaz tehnologic. In momentul de fata e destul de greu sa ne gandim la achizitionarea unor noi volume de carburant, pentru ca nu stim cat costa gazul si, prin urmare, nu putem calcula tariful de tranzit. Nu putem in regim reversibil sa dam gaze din rezervoarele aflate in vestul tarii pentru a-l folosi la functionarea sistemului. Cu alte cuvinte, din considerente tehnice, suntem nevoiti sa sustragem aceste 21 milioane de metri cubi pentru transportul in Europa”, a spus Zemlianski.

Premierul Ucrainei, Iulia Timosenko, declarase anterior ca tara sa va folosi pentru nevoi tehnologice la tranzitul de gaze in Europa numai gaz rusesc.

Gazprom sustine insa ca Naftogaz este obligat, prin prevederile contractului de tranzit si din considerente care tin de bunul simt sa foloseasca in aceste scopuri gazul propriu.

Gazprom contrazice Ucraina

La randul sau, vicepresedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev, a declarat, la Bruxelles, ca tariful de tranzit pentru gazele rusesti acopera toate cheltuielile partii ucrainene, inclusiv cele legate de gazul tehnologic.

In acelasi timp, el a subliniat ca pana acum, in cadrul contractului de tranzit incheiat intre Naftogaz si Gazprom, „nu s-a ridicat niciodata problema gazului tehnologic”. Conform contractului de tranzit, scrie RIA Novosti, pentru mentinerea presiunii in conductele de transport Naftogaz trebuie sa asigure gazul tehnologic din propriile sale rezerve, sau sa-l cumpere de la Gazprom sau de pe piata libera.

UE a dobandit noi aliati

Ministrii europeni ai UE s-au reunit la Bruxelles, pentru a cauta masuri de reducere a dependentei energetice fata de Rusia. Primul pas in aceasta directie il va constitui summitul participantilor la proiectul Nabucco, programat pentru sfarsitul lunii, la Budapesta.

In actualele conditii, scrie Kommersant, chiar parteneri vechi ai Rusiei, precum Germania si Ungaria, isi exprima disponibilitatea de a lucra la proiecte concurente. Expertii considera inevitabila reducerea ponderii Gazprom pe piata europeana a gazelor.

„La consfatuirea din capitala ungara vor veni ministri, ba chiar sefii de guvern din Austria, Bulgaria, Germania, Romania si Turcia. Aceasta intalnire a devenit de si mai mare actualitate dupa recentele evenimente”, au declarat pentru Kommersant surse ale operatorului proiectului Nabucco, compania Nabucco Gas Pipeline International.

La 29 noiembrie 2008, pentru prima data, s-a desfasurat in Turkmenistan un forum trilateral cu participarea presedintilor tarii gazda, ai Azerbaidjanului si Turciei. In octombrie, firma de audit Gaffney, Cline & Associates a anuntat ca rezervele zacamantului South Yolotan – Osman se ridica la minim patru trilioane metri cubi, ceea ce inseamna ca Ashabad poate vinde gaze atat Moscovei, cat si Bruxellesului, ba chiar Beijingului.

Problema cuplarii Turkmenistanului la Nabucco o va rezolva gazoductul transcaspic, realizat in prezent de compania britanica Granherne, care a refuzat orice comentarii, cu sprijin financiar din partea guvernului SUA. In plus, la sfarsitul lunii decembrie 2008, grupul austriac OMV si cel german RWE au infiintat compania Caspian Energy Company pentru studierea posibilitatilor de constructie a conductei pe fundul Marii Caspice.

„Dupa toate probabilitatile, Turkmenistanul va participa la Nabucco. Are resurse, iar toti cumparatorii au propus sa construiasca din mijloace proprii conductele de export”, a concluzionat Mihail Korcemkin, de la East Ezuropean Gas Analysis.

Razboiul gazelor va afecta negativ Rusia

Astfel, comenteaza Kommersant, razboiul dintre Rusia si Ucraina a impins, practic, UE sa accelereze eforturile de depistare a unor noi variante de aprovizionare cu resurse energetice, evitand Rusia. In opinia expertului Valeri Nesterov, de la Troika dialog, pe termen scurt, UE nu va putea gasi un inlocuitor egal ca pret pentru gazul rusesc.

„Dar, pentru Rusia, acest razboi va avea oricum consecinte negative. Recent, Gazprom dorea sa controleze o treime din piata europeana a gazelor, dar dupa evenimentele din 2009, cota lui se va reduce la 20%”, a rezumat analistul.

Ecoul balcanic al conflictului gazelor naturale

Conflictul gazelor dintre Moscova si Kiev a rasunat puternic in Balcani, cea mai afectata zona, unde se constata o crestere a nemultumirii fata de Rusia si Ucraina. Internet-forumurile locale abunda de plangeri privind consecintele opririi furnizarii de gaze, precum si critici furioase la adresa politicienilor locali, a conducerii Rusiei si Ucrainei, scrie Nezavisimaia Gazeta.

Razboiul gazelor a lovit puternic in primul rand Turcia, Bulgaria, Serbia, Bosnia si Hertegovina, Croatia si Grecia. In aceasta regiune nu exista capacitati subterane pentru stocarea aurului albastru. Asta in conditiile in care unele din statele enumerate depind in proportie de 80-100% de livrarile din Rusia. Este vorba de Bulgaria, Bosnia si Macedonia.

In opinia NG, foarte interesante sunt comentariile afisate pe forumul ziarului bosniac Dnevni Avaz dupa publicarea unui interviu cu ambasadorul ucrainean la Saraevo. Diplomatul a catalogat politica Moscovei drept „terorism energetic” si a spus ca Rusia se comporta precum un „urs scos din minti, cu ochii inrositi de sange si care nu vede si nu aude nimic in jurul lui”.

„E si normal sa ti se urce sangele la cap, sa nu vezi si sa nu auzi nimic, cand ti se fura gazul si cand nu sunt achitate datorii de peste doi ani! Tu ce-ai face in locul lor”, a reactionat un cititor.

Barilul de petrol – 30$, un pret de criza

Pretul barilului de petrol – 30 de dolari, dolarul 45 – 55 ruble, aceastea sunt noile orientari care se discuta acum la ministerul rus de finante, informeaza Vedomosti. Goldman Sachs considera ca, in medie, pretul titeiului pe primul trimestru al anului va fi de 30 de dolari. Incepand cu 1 februarie, taxa de export la petrol ar putea fi redusa.

Daca, in urmatoarele trei zile de cotatii bursiere, petrolul va valora intre 40 si 50 de dolari, taxa pentru petrol ar putea cobori pana la 100-103 dolari, de la 119,1 $/tona, spun expertii institutiei mentionate.

Dar petrolul continua sa se ieftineasca, pe piata de futures, marcile WTI si Brent, cu livrare in februarie, s-au vandut cu 37,74 si, respectiv, 42,5 dolari barilul. Potrivit prognozei Goldman Sachs, in primul trimestru al acestui an petrolul va costa 30 de dolari, sub influenta „factorilor economici de baza foarte scazuti” si a rezervelor foarte mari de materii prime.

Ulterior, titeiul va incepe sa se scumpeasca, promite Goldman Sachs, pentru a urca la 42 de dolari media, sau un coridor de oscilatie situat intre 80 si 45 de dolari. La un pret al Urals de 26 dolari si un curs al dolarului de 30 de ruble, statul va incasa pe primul trimestru din taxa de export la petrol 136 miliarde ruble, au calculat expertii suma varsata lunar in 2008.

Daca Urals va costa 36 de dolari, veniturile la buget se vor reduce in 2009 pana la 6,2 trilioane ruble, de la 10,7, la un curs mediu al dolarului de 34 ruble, deficitul fiind de circa 2,8 trilioane ruble.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro