Sari direct la conținut

Presa ucraineana despre vizita presedintelui Iuscenko la Bucuresti

HotNews.ro

Romania, avocatul politic al Kievului

Ucraina ar dori sa vada Romania avocatul sau in problema integrarii europene si euroatlantice, a declarat presedintele Viktor Iuscenko la intalnirea de la Bucuresti cu membrii Fundatiei Titulescu.

„Vrem sa vedem in Romania un partener devotat si un avocat sincer in chestiunile legate de integrarea europeana si euroatlantica”, a spus Iuscenko. El a estimat ca intrearea Ucrainei in UE si NATO – este „acel moment care va face relatiile noastre mai stabile, de o calitate mai buna”.

In acelasi timp, scrie cotidianul Ukrainskaia pravda, seful statului a precizat ca Ucraina porneste de la considerentul ca urmatoarele 12 luni vor fi consacrate elaborarii „partii fundamentale a acordului dintre Ucraina si UE”. „Scopul nu este de a stabili un an al aderarii noastre la UE…

Pornim de la considerentul ca Ucraina a primit perspective europene, i s-a dat de inteles ca acest lucru se va produce in conformitate cu anumite criterii”, a afirmat Iuscenko.

Intrebat cum vor influenta eforturile de integrare europeana asupra relatiilor cu Rusia, Iuscenko a aratat ca, in aceasta chestiune, Ucraina se ghideaza dupa propriile ei interese nationale.

„Ne pronuntam pentru dezvoltarea raporturilor noastre strategice cu Rusia, pentru integrarea noastra in economia Rusiei, Kazahstanului si a altor foste republici sovietice, dar numai pe baza unor principii care sa nu blocheze cursul nostru strategic – de integrare europeana si euroatlantica”, a subliniat presedintele.

Krivoi-Rog fara romani

Romania s-a amestecat in situatia creata in jurul combinatului minier de la Krivoi-rog, anunta cotidianul ucrainean Ekonomiceskie izvestia.

Ieri, in timpul vizitei presedintelui Viktor Iuscenko la Bucuresti, Traian Basescu a declarat ca tara lui nu mai este interesata de finlizarea lucrarilor de constructie a intreprinderii, dar are de gand sa recupereze invstittiile facute in acest proiect.

In plus, adauga sursa citata, liderul roman considera ca in adoptarea oricarei decizii in privinta combinatului, Kievul trebuie sa se consulte cu Bucurestiul.

Pe acest fundal, ziarul mentionat precizeaza ca santierul de la Krivoi-Rog a fost deschis in 1985. De atunci, in proiect au ramas Ucraina, Romania si Slovacia, cota de participatiune a fiecarei parti fiind evaluata la 56,4%, de 28% si, respectiv, de 15,6%.

In vara lui 2006, guvernul de la Kiev a decis infiintarea unui holding sub forma de societate pe actiuni cu un pachet detinut de stat de 50% plus o actiune pentru atragerea unui investitor care sa duca la bun sfarsit lucrarile de constructie.

Comisia guvernamentala creata in acest sens a ales oferta grupurior Smart-grupp, al lui Vadimi Novinski si Metalloinvest, condus de Aliser Usmanov, care au fondat „Compania miniero-metalurgica a Ucrainei” (URMK) in vederea participarii la viitoarea intreprindere mixta.

Semnarea documentelor de rigoare, programata pentru 20 septembrie, nu a avut insa loc, iar prin decret emis la 2 octombrie, presedintele Iuscenko a interzis Fondului proprietatii de stat a Ucrainei sa intreprinda actiuni vizavi de combinatul de la Krivoi-Rog.

Evident, comenta Ekonomiceskie izvestia, ca declaratia presedintelui roman ofera argumente suplimentare pentru revizuirea deciziei autoritatilor ucrainene privind infiintarea unui holding cu URMK.

Cele doua grupuri componente au refuzat ieri orice comentarii pe marginea afirmatiilor presedintelui Basescu, a carui pozitie face jocurile principalului concurent al URMK in lupta pentru combinatul minier – compania Arcelor Mittal.

Mai ales ca anterior, purtatorul de cuvant al Arcelor Mittal anuntase ca intreprinderea pe care o reprezinta a angajat deja negocieri cu guvernele Romaniei si Slovaciei privind sustinerea companiei in calitate de investitor la combinatul minier.

?

Insula Serpilor va avea apa potabila proprie

Pe Insula Serpilor continua sa apara elementele unei vieti mai mult sau mai putin civilizate, anunta cotidianul ucrainean Segodnia. Citand surse oficiale, publicatia precizeaza ca cea mai mare parte a lucrarilor de consolidare a malurilor a fost finalizata.

Printre altele, au fost ridicate trei linii de aparare impotriva valurilor, cea mai mare cu o lungime de circa 50 m. De asemenea, a fost depusa la Ministerul ucrainean al transporturilor si comunicatiilor documentatia privind amenajarea unui complex portuar.

In alta ordine de idei, la inceputul anului viitor, scrie sursa mentionata, Insula va fi dotata cu o institutie medicala si va fi refacut singurul put de aici. Astfel, daca nu va fi depasit bugetul alocat de 55.000 de grivne, curand insula va avea propria ei sursa de apa potabila, care acum este adusa de pe continent.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro