Sari direct la conținut

Presată de junta militară, armata franceză a anunțat că își va retrage toate trupele din Niger înainte de sfârșitul anului

HotNews.ro
Soldați francezi și cetățeni europeni pe aeroportul din Niamey (Niger), Foto: Stanislas Poyet / AFP / Profimedia
Soldați francezi și cetățeni europeni pe aeroportul din Niamey (Niger), Foto: Stanislas Poyet / AFP / Profimedia

Toţi soldaţii francezi desfăşuraţi în Niger în cadrul luptei antijihadiste vor părăsi ţara până pe 22 decembrie, a anunţat regimul militar ajuns la putere în urma unei lovituri de stat la Niamey, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.

„Până pe 22 decembrie, toţi soldaţii francezi, precum şi echipamentele lor logistice, vor părăsi definitiv Nigerul”, au indicat forţele armate nigeriene într-un comunicat.

Este punctul culminant al unei rupturi între Franţa şi Niger, de la sosirea generalilor la putere la Niamey, după o lovitură de stat pe 26 iulie. Aceştia au cerut apoi rapid plecarea soldaţilor francezi – în jur de 1.500 dislocaţi în cadrul luptei împotriva jihadiştilor – şi au denunţat mai multe acorduri militare încheiate cu Parisul.

După o lungă dispută, Franţa a decis să facă acest lucru, iar preşedintele Emmanuel Macron a anunţat că retragerea va fi finalizată înainte de sfârşitul anului.

Armata nigeriană a declarat marţi că „procesul de dezangajare a trupelor franceze se desfăşoară într-o manieră coordonată şi sigură”.

Armata franceză a început deja retragerea din Niger

„1.346 de francezi şi 80% din echipamentul logistic au fost dislocaţi în afara graniţelor noastre. Până în prezent, pe teritoriul nostru au mai rămas doar 157 de soldaţi francezi, între care 75 de logisticieni”, a informat marţi seara televiziunea naţională din Niger.

Un prim convoi de soldaţi francezi a părăsit ţara pe 10 octombrie. De la lovitura de stat care l-a înlăturat de la putere pe preşedintele ales Mohamed Bazoum, sechestrat în reşedinţa sa, generalii nigerieni aflaţi la putere au rupt treptat legăturile stabilite de fostul regim cu unii dintre partenerii occidentali.

La începutul lunii decembrie, Niamey a anunţat încheierea a două misiuni, civilă şi militară, de securitate şi apărare ale Uniunii Europene (UE) în ţară, în momentul în care armata aflată la putere a primit în vizită o delegaţie rusă. În acelaşi timp, Nigerul cooperează de la lovitura de stat cu Burkina Faso şi Mali, conduse tot de militari. Cele trei ţări sunt grav afectate de violenţe jihadiste.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro