Sari direct la conținut

Presedintele Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba, despre deschiderea Biroului Tinutului Secuiesc la Bruxelles: Noi vrem milioane de euro si nu doua trei informatii pe luna

HotNews.ro
Borboly Csaba, Foto: Arhiva personala
Borboly Csaba, Foto: Arhiva personala

Deschiderea biroului de reprezentare regionala al judetelor Covasna, Harghita si Mures, care va avea loc marti, la Bruxelles, a starnit reactii negative in tara din partea politicienilor romani. Implicarea europarlamentarilor UDMR Tokes Laszlo, Sogor Csaba si Winkler Iuliu, care au lansat invitatile la eveniment sub sigla PPE, a politizat evenimentul si, in acelasi timp, a amplificat criticile. Presedintele Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba, a explicat intre-un interviu Hotnews.ro care este scopul, ce atributii va avea si cine va gestiona biroul de reprezentare regionala la Bruxelles.

Rep: Care sunt atributiile concrete ale acestui Birou? Care este scopul acestuia?

Borboly Csaba: Biroul de reprezentanta va avea activitati pe doua directii. Prima, este sa ne aduca informatii directe de la Bruxelles pe programe de dezvoltare regionala, rurala.

De pilda, programe care nu se deruleaza aici in tara. Exista o mare parte de programe care se acceseaza direct de la Burxelles prin colaborari, parteneriate cu 5-7 tari membre UE. De exemplu INTERREG, LEONARDO, YOUTH, programe de agricultura, de cultura.

Asadar, noi am dorit sa aducem cati mai multi bani in judetele noastre, avand in vedere ca avem aceleasi arii de probleme si asa gasim parteneri sa ne fim de folos. Pana acum, am accesat programele prin mailuri, telefoane, dar nu este ca atunci cand esti acolo si poti direct sa accesezi, sa ai contacte.

Rep: Dar in tara nu sunt institutii care gestioneaza si va transmit informatii, Agentiile de Dezoltare Regionala?

Borboly Csaba: Exista, normal, institutiile abilitate din tara ne trimit doua trei informatii lunar dar nu ne statisfac. Noi vrem milioane de euro si nu doua trei informatii pe luna. Institutiile statului se ocupa cu 41 de judete si mii de localitati. De unde sa stie ei ca aici la mine in zona exista un proiect cultural care poate fi atractiv unui partener din Europa sau semniarii unde se pot realiza parteneriate, proiecte care aduca bani.

Rep: Dar Romania nu are birouri de reprezentare la Bruxelles care sa reprezinte interesele locale?

Borboly Csaba: Ba da, Romania are birouri de reprezentare si aici pot enumera Uniunea Consiliilor Judetene, UNCDR, dar noi ne dorim o mai buna reprezentare. Nu este nicio o prevedere legala care sa interzica sa atragem bani europeni, asta e interesul tuturor. Aici intervine cea de-a doua atributie a biroului, pe care vrem noi sa-l facem si care tine strict de dezvoltarea loacala a celor trei judete.

Noi credem ca valorile turistice, culturale ale acestor zone merita vazute, merita sa fie pe harta turistica a Europei, vrem sa intre in top 10 destinatii europene. De aceea, trebuie sa avem o activitate foarte intensa ca asa atragem atentia asupra acestei zone care nu este dezvoltata. Nu avem industrie, nu avem investitii dar credem ca avem ce arata daca se investeste in acesta zona.

Avem mult propuneri care, pana acum, nu au fost luate de nimeni in seama si vrem sa le facem cunoscute si sa accesam fonduri pentru judetele Harghita Covasna Mures. Consideram ca acest birou ne va ajuta sa ne facem cunoscuti si chiar este necesar.

Rep: Care va fi componenta biroului de reprezentare? Cati oameni vor lucra?

Borboly Csaba: La Bruxelles nu se lucreaza tot anul. Sunt perioade cand activitatea este intensa, cam 4-5 luni ne-am calculat. In aceasta perioada vom trimite colegi care deja cunosc problemele judetelor. Noi asteptam si studenti voluntari. Este vorba de delegati ai Consiliilor Judetene care vor fi trimisi prin rotatie. A doua componenta a biroului va fi din voluntari, care prin bursa din partea eurodeputatilor UDMR vor avea sansa sa ajunga acolo si sa invete pentru ca noi trebuie sa ne gandim si la viitor.

Rep: Acesti delegati sunt angajati si platiti de catre Consiliile Judetene?

Borboly Csaba: Este vorba de 1 – 3 oameni angajati ai celor trei Consilii Judetene care vor fi platiti din bugetul propriu al institutiilor din care fac parte doar la inceputul activitatatii lor. Apoi urmarim ca pe viitor, in urma unor proiecte acceptate, sa fie platiti din acestea. Noi speram ca biroul si activitatea lui va fi autofinantata prin realizarea parteneriatelor si proiectelor venite, pentru ca incercam sa fim eficienti in acest domeniu

Rep: Unde va avea sediul biroul de reprezentare? Are vreo legatura cu Parlamentul European?

Borboly Csaba: Am gasit un spatiu gratuit unde va fi amplasat biroul. Este vorba de Casa regiunilor ungare din Bruxelles. Sediul nu are nicio legatura cu Parlamentul European, este separat, in oras. Noi vorbim si ne intereseaza institutiile europene care sunt raspandite peste tot in Bruxelles. Vizam nu sa facem lobby in Parlamentul European, vizam directii si institutiile care acceseaza bani europeni. Veti vedea, vom avea acces la seminarii, dezbateri pe accesarea fondurilor europene, direct la sursa. De exemplu, in 2009 perioada septembrie-decembrie, judetul Harghita a avut o reprezentanta la Bruxelles si am adus bani o jumatate de milion de euro din proiecte.

Rep: A fost o intreaga dezbatere pe ca acest birou de reprezentare va reprezenta Tinutul Secuiesc….

Borboly Csaba: Da, va fi si acest cuvant scris acolo, pentru ca nu este impotriva vreunei legi. Asa cum se folosesc denumirile de Tara Barsei, Tara Motilor, Bucovina se poate folosi si denumirea de Tinutul Secuiesc. Titlu complet va fi Biroul de reprezentare al judeteleor Harghita -Covasna- Mures – Tinutul Secuiesc. ​

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro