Președintele Finlandei spune că aderarea la NATO nu trebuie considerată a fi "împotriva cuiva”
Președintele finlandez a declarat miercuri că aderarea Finlandei la NATO nu va fi „împotriva cuiva”, în timp ce Moscova a avertizat Helsinki cu privire la „consecințe” dacă va adera, potrivit AFP.
La semnarea unui acord de protecție reciprocă cu Marea Britanie, liderul finlandez Sauli Niinistö a cerut, de asemenea, Moscovei să se considere responsabilă pentru posibila aderare a Helsinki la NATO.
„Dacă am adera (la NATO), răspunsul meu (către Rusia) ar fi: „Tu ai făcut asta, uită-te în oglindă””, a spus Niinistö.
„Aderarea la NATO nu ar fi împotriva nimănui”, a spus el, dar a subliniat că șeful statului finlandez.
„Nu este un joc cu sumă nulă. Dacă Finlanda își sporește securitatea, nu o face în detrimentul nimănui altcuiva”, a declarat el, alături de premierul britanic Boris Johnson.
Președintele urmează să își formalizeze joi poziția „personală” privind aderarea, iar în zilele următoare se așteaptă un anunț privind o candidatură, probabil cu Suedia.
„NATO este o alianță defensivă”, a spus Johnson.
În cadrul unei conferințe de presă la Helsinki, cei doi lideri au semnat o declarație de asistență reciprocă între Finlanda și Regatul Unit în caz de război.
Asigurările, care sunt identice cu un text semnat miercuri de Johnson cu Suedia, sunt destinate să fie folosite în perioada dintre cererea de aderare și aderarea la NATO, protecția alianței fiind garantată doar membrilor.
Întrebat despre riscul ca o cerere de aderare la NATO să fie văzută ca o provocare din partea Moscovei, președintele finlandez a spus că Rusia a fost cea care a schimbat jocul la sfârșitul anului 2021.
„Au cerut ca Finlanda și Suedia să nu adere la NATO. Ei au cerut ca NATO să nu primească membri suplimentari”, a declarat Niinistö.
„Spunând acest lucru, Rusia a spus, de fapt, că nu mai avem libertatea de a alege. Și aceasta este o schimbare uriașă”, a susținut el.
„Ne-a pus pe gânduri și ceea ce s-a întâmplat pe 24 februarie și războiul uriaș pe care Rusia îl duce în Ucraina, asta a schimbat și jocul: sunt gata să atace o țară vecină”, a spus el.
Finlanda, care împarte o frontieră de aproape 1.300 de kilometri cu vecinul său rus, a rămas în afara NATO după sfârșitul Războiului Rece, dar a devenit partener în cadrul alianței.