Sari direct la conținut

Presedintia ceha a UE socheaza cu o expozitie plastica. Bulgaria este reprezentata acoperita de toalete turcesti, iar Romania ca tinutul lui Dracula

O expozitie destinata sa demaste prejudecatile europene tinde sa provoace indignarea membrilor UE, informeaza AFP, citat de NewsIn. Bulgaria a protestat deja oficial pe langa Cehia fata de o lucrare in care teritoriul bulgar este acoperit cu toalete turcesti.

Fiecare presedintie a UE instaleaza de la inceputul mandatului o opera de arta in holul cladirii Consiliului, unde au loc summiturile europene si consiliile de ministri. Pentru expozitia “Europa”, Cehia, care detine presedintia UE in prima jumatate a anului 2009, a cerut cate unui artist din fiecare din cele 27 de state membre sa reprezinte stereotipurile si prejudecatile al caror obiect il face propria sa tara.

Romania, tot tara lui Dracula

Artistul roman care „a vorbit” despre stereotipurile si neajunsurile Romaniei a fost Matei Tiron. Iata cum descrie situataia artistul:

„Bine ati venit in tinutul lui Dracula. Suntem o perfierie nesfarsita, un loc unde artistii vin cu autobuzul pentru a organiza expozitii. Suntem o tara prea saraca pentru a-si sustine propria cultura, dar prea bogata pentru a primi ajutorul tarilor dezvoltate. Suntem un popor care lucreaza fara buget, suntem niste maestri ai vanzarilor, ai publicitatii false si ai improvizatiei. Doar in ultimii ani am realizat ca folosirea povestii lui Dracula reprezinta singura noastra salvare. Sau, cel putin, este un mod de a deveni un pic mai interesanti pentru ceilalti.”

Franta, tara grevelor

Expozitia urmeaza sa se deschida joi, 15 ianuarie, si sa se incheie la 30 iunie, timp in care si alte state vor avea ocazia sa se declare indignate. Astfel, in viziune artistica, Franta este tara grevelor, Marea Britanie dispare de pe harta UE pentru ca este eurosceptica, iar Olanda zace sub ape, de unde mai razbat doar minaretele unor moschei.

Polonia este reprezentata prin imitarea unei celebre fotografii cu soldati care infig drapelul pe un deal: soldatii sunt insa preoti in sutane ce poarta drapelul comunitatii gay. Italia este un urias teren de fotbal pe care fiecare jucator tine o minge in fata organelor sale genitale, intr-un „sistem autoerotic”. Luxemburgul este „de vanzare”, Spania este acoperita de betoane, iar Cehia este un colaj cu citate „formidabile si pertinente” ale presedintelui ceh Vaclav Klaus.

Ministerul bulgar de externe protesteaza oficial

Un oficial din ministerul bulgar de externe i-a transmis ambasadorului ceh la Sofia, Martin Klepetko, „indignarea sa fata de modul in care este reprezentata Bulgaria in instalatia din holul Consiliului si a cerut retragerea modulului inainte de deschiderea oficiala a expozitiei, in 15 ianuarie”, potrivit unui comunicat. „Nu exista nicio indoiala pentru noi ca viziunea Bulgariei reprezentata acolo este o expresie a prostului gust”, mai arata oficialii bulgari.

Artista Elena Jelebova, autoarea “Bulgariei cu toalete”, spune ca a contat pe astfel de reactii: „Lucrarea va enerva multi oameni si este exact ceea ce am intentionat”. Ea descrie lucrarea drept un “gest punk”.

Farse socante cu doua zile inainte de inaugurarea expozitiei

Pe langa lucrarile controversate, o sculptura uriasa da emotii presedintiei cehe a UE. Un artist ceh a recunoscut ca a inventat 26 de artisti fictivi, cu nume si biografii false, pentru a prezenta sculptura “Entropa” drept “o Europa vazuta de artisti din toate cele 27 de state membre”. Lucrarea este de fapt opera unui singur plastician, David Cerny, care a imaginat un puzzle urias cu statele UE, unde Austria este acoperita de centrale nucleare, Germania este traversata de autostrazi ce formeaza o svastica, iar Danemarca este o piesa lego ce aminteste de controversata caricatura cu Mahomed din 2005.

„Hiperbola grotesca si mistificarea fac parte din atributele culturii cehe si crearea de false identitati reprezinta una dintre strategiile artei contemporane”, a declarat artistul.

Vicepremierul ceh Alexandr Vondra, insarcinat cu afacerile europene, s-a declarat „in stare de soc”: „Sunt surprins dezagreabil sa aflu ca autorul lucrarii Entropa era de fapt David Cerny si nu 27 de artisti reprezentand 27 de state membre”, a declarat Vondra, care urma sa prezideze joi inaugurarea oficiala a operei de arta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro