Sari direct la conținut

Presiunile politice nu au avut succes la Complexul Energetic Oltenia / Procedura de selecție a directorilor este legală și merge înainte cu doar trei candidați pe lista scurtă

HotNews.ro
Complexul Energetic Oltenia, Foto: AGERPRES
Complexul Energetic Oltenia, Foto: AGERPRES

Corpul de Control al Ministerului Energiei nu a descoperit nereguli în procedura de selecție a directorilor de la Complexul Energetic Oltenia. Astfel, Consiliul de Supraveghere al companiei a decis, în urmă cu două zile, continuarea procedurii de unde a rămas, cu doar trei candidați pe lista scurtă. HotNews.ro a arătat în urmă cu aproape o lună că din cei 28 de candidați de pe lista lungă doar trei au ajuns pe lista scurtă. Pentru unii dintre candidați respinși au existat intervenții politice și presiuni asupra ministrului energiei, Sebastian Burduja. Chiar șeful PNL Gorj, senatorul Ion Iordache solicitând, pur și simplu, un control și reluarea procedurii.

  • Procedura de selecție a șefilor de la Complexul Energetic Oltenia este foarte importantă, mai ales în contextul în care compania se află sub observația Comisiei Europene, aceasta aprobând, în ianuarie 2022, un ajutor de restructurare de până la aproximativ 2,7 miliarde euro. Compania trebuie să pună în aplicare un plan de restructurare stabilit împreună cu Comisia Europeană. Până acum, numirile la această companie energetică din Gorj s-au făcut de cele mai multe ori după criterii politice.

Cum a fost blocată și deblocată procedura de selecție

Ministrul Sebastian Burduja a trimis Corpul de Control, însă acesta nu a descoperit nereguli în procedura de selecție și nici conflicte de interese în ceea ce privește evaluatorii, potrivit informațiilor HotNews.ro. De asemenea, s-a pronunțat Agenția Națională de Integritate, care nu a descoperit vreun conflict de interese.

Pe perioada controlului, începând cu data de 11 februarie, procedura de selecție a fost suspendată, iar interviurile cu cei trei de pe lista scurtă amânate. Aceasta și în condițiile în care doi dintre candidații respinși, Daniel Burlan și Constantin Popescu, au cerut în instanță, suspendarea procedurii, prin ordonanță președințială. Ambele solicitări au fost respinse de către tribunalul Gorj.

În aceste condiții, pe 5 martie, a fost convocată ședința Consiliului de Supraveghere, care a decis deblocarea procedurii și organizarea interviurilor finale.

„Procedura de selecție a membrilor directoratului va continua de la data suspendării, cu același expert independent, SC ARC Consulting SRL, întrucât, prin HCS nr. 4/11.02.2023, Consiliul de Supraveghere a aprobat prelungirea Contractului sectorial de servicii nr. 1557/25.10.2024, încheiat cu SC ARC Consulting SRL, cu 60 de zile”, se arată în decizia Consiliului de Supraveghere.

Consiliul a precizat că hotărârea a fost luată „ca urmare a finalizării misiunii de inspecție efectuată de Ministerul Energiei”.

În urma deblocării procedurii de selecție, pe 7 martie au avut loc interviurile finale cu cei trei candidati admisi in lista scurta.

Presiunile politice de la CE Oltenia seamănă cu cele de la Hidroelectrica

Firma care ocupă de evaluarea candidaților este SC ARC Consulting SRL Cluj, aceeași care a fost implicată, în urmă cu câteva luni, și în procedura de selecție a directorilor de la Hidroelectrica. Și acolo, ca și la Complexul Energetic Oltenia, au existat nemulțumiri din partea celor care nu au ajuns pe lista scurtă, existând, la fel, presiuni politice. În noiembrie, directorii Hidroelectrica au fost desemnați, după o procedură dificilă de selecție, presărată cu scandaluri.

Și în cazul Hidroelectrica, Sebastian Burduja a trimis Corpul de Control, unde, la fel ca la Oltenia, a găsit nimic în neregulă în procedura de selecție. Potrivit documentelor obținute de HotNews.ro, Ministerul Energiei a transmis președintelui Directoratului CE Oltenia o dispoziție, pe 7 februarie, prin care îi cere să pună la dispoziția echipei de inspecție, în copii certificate „conform cu originalul” numerotate și îndosariate în ordine cronologică, o serie de documente legate de procedura de selecție și contractul sectorial de prestări servicii încheiat cu SC ARC Consulting SRL Cluj.

Cum a intervenit președintele PNL Gorj pentru cei respinși

Preşedintele PNL Gorj, senatorul Ion Iordache, a transmis o scrisoare către ministrul energiei, pe 24 ianuarie 2024, prin care solicita să dispună „măsuri imediate pentru a verifica modul în care s-a desfășurat procedura de selecție de către ARC Consulting și corectitudinea selecției membrilor directoratului”.

Senatorul mai spune în scrisoarea către ministru că „pentru continuarea procesului de selecție, se impune luarea unor măsuri prin care să se încheie starea de conflict de interese în care se regăsesc doi membri ai Directoratului și reluarea procedurii pentru selecție, de la momentul inițial de depunere a dosarelor de candidat, pentru cel puțin 4 posturi de membru în Directorat”.

Contactat de HotNews.ro, Ion Iordache a spus că nu susține niciun candidat și că dorește să câștige cei mai buni din companie. Iordache a afirmat că îi este teamă de faptul că „se va ajunge într-un moment in care acel plan de restrucuare nu va mai conta, pentru ca nu vom (CE Oltenia) mai intra in piață, având cea mai scumpă energie”.

Senatorul PNL a mai spus că planul de restructurare, care prevede și reducerea personalului, poate fi amânat. Ion Iordache susține că acest intenția de amânare a aplicării planului de restructurare nu are legătură cu faptul că ne aflăm în an electoral.

Senatorul acuză, prin scrisoare, un conflict de interese, deoarece doi dintre membrii Directoratului și-au depus dosarul de candidatură în procesul de selecție, deși erau semnatari ai contractului pentru „Servicii de recrutare în vederea selecției membrilor Directoratului CEO” cu firma ARC Consulting.

Cine sunt cei respinși și cu susținere politică

Cei trei care au ajuns pe lista scurtă, după desfășurarea etapei interviurilor, sunt: Dan Plaveti, Ion Bălășoiu și Plaveti Dan, Balasoiu Ion si Constantin Cosmin Trufelea. Aceștia sunt deja membri în Directorat, însă pe mandat provizoriu. Potrivit raportului evaluatorilor, Plaveti a avut un punctaj de 45 din 50 maximum, Bălășoiu a avut 38, iar Trufelea tot 38. Următorul pe listă a avut un puntaj de 25,4. Cel mai mic punctaj a fost de 11,80.

Printre cei respinși se află Daniel Burlan, Constantin Popescu și Daniel Pitaroiu.

Daniel Burlan a fost șeful Directoratului companiei, însă pe 24 ianuarie 2023 a fost decisă revocarea lui de către Consiliul de Supraveghere, pentru neîndeplinirea obligațiilor din contract. Acesta a fost demis la solicitarea fostului ministru al Energiei, Virgil Popescu, în urma accidentului colectiv de muncă de la Cariera Jilț Sud, în care au murit trei mineri și alți 10 au fost răniți. Însă, legislația prevede că directorii revocaţi nu mai pot candida pentru funcţii de administrator, respectiv de director la întreprinderi publice, timp de 5 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii de revocare.

Constantin Popescu este în prezent membru în Directorat, pe mandat provizoriu. Acesta este finul senatorului Ion Iordache.

Daniel Pitaroiu a fost director financiar al Complexului Energetic Oltenia și apoi consilier în cadrul companiei. Presa gorjeană scria despre acesta că este favorit să fie selectat în Directoratul companiei. Acesta a mai fost și consilier local al PNL la Filiași. Gorjeanul scria că are „legături durabile cu Ydail, firma familiei senatorului Iordache”.

Citește mai multe amănunte aici: EXCLUSIV Tensiune și presiuni politice la Complexul Energetic Oltenia, din cauza listei scurte pentru directori / Cum a intervenit președintele PNL Gorj pentru cei respinși / Burduja a trimis Corpul de Control

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro