Sari direct la conținut

Preţul la gaze pentru clienţii casnici crește cu 5,83% începând cu data de 1 august / Scumpirea are loc imediat după anunțul Ministerului Finanțelor că vor fi reduse și apoi plafonate prețurile la producători

HotNews.ro

​Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a constatat că sunt îndeplinite condițiile pentru o ajustare, în medie cu 5,83%, a preţului la gazele naturale pentru clienţii finali casnici, începând cu data de 1 august 2018, se arată într-un comunicat al instituției. Potrivit acesteia, decizia a fost luată în urma solicitărilor furnizorilor de gaze naturale cu privire la ajustarea prețurilor. Interesant este că acesată creștere are loc imediat după ce Ministerul Finanțelor a anunțat că a elaborat un proiect de Hotărâre privind reducerea prețului de vânzare al gazelor din producția internă de la producători la furnizori la 55 lei/MWh și plafonarea lui până în 2021.

Solicitările vin ca urmare a faptului că, începând cu data de 1 aprilie 2017, preţul de achiziție a gazelor naturale din producţia internă s-a liberalizat, producătorii având libertatea să vândă gazele naturale la un preț care nu mai este reglementat, informează ANRE.

Precizăm că este liberalizat prețul la care vând producătorii către furnizori, indiferent de destinația loc: consumatori casnici sau industriali. Prețul final la care se adaugă costurile de transport, distribuție și înmagazinare pentru gazele destinate consumatorilor casnici este în continuare reglementat de ANRE. Prețul final la consumatorii casnici va fi reglementat, potrivit legislației în vigoare, până în 2021.

Potrivit ANRE, prețul mediu de vânzare al gazelor din producția internă a crescut de la 1 aprilie 2017, momentul liberalizării, de la 67,99 lei/MWh până la 77,7 lei/MWh în prezent. În același timp, prețul pentru gazele din import a crescut de la 80,14 lei/MWh în aprilie 2017 la 94,58 lei/MWh în martie 2018.

Reamintim că miercuri seara Ministerul Finanțelor a publicat pe site-ul său un proiect de Hotărâre de Guvern, elaborat în mare grabă, cu doar două articole, care prevede reducerea forțată a prețului gazelor la producători și apoi plafonarea lui până în iunie 2021. Practic, producătorii de gaze ar urma să fie obligați să reducă prețul până la maxim 55 lei/MWh față de 77,7 lei cât este acum în medie pe bursă, și să mențină acest nivel timp de trei ani, indiferent de evoluțiile de pe piață și cu riscul de a intra pe pierderi. Dacă este pusă în aplicarea măsura, prețul la gazele livrate de producători ar urma să scadă sub cele din aprilie 2017, când a fost liberalizată piața.

Joi dimineață, ministrul finanțelor Eugen Teodorovici a spus că proiectul de HG va fi discutat, în primă lectură, în ședința Guvernului. În cele din urmă, nu a mai fost pe masa Guvernului, după cum a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.

Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră – ROPEPCA se arată profund îngrijorată de proiectul de Hotărâre de Guvern, prin care executivul vrea să plafoneze prețul de vânzare al gazelor din producția internă de la producători la furnizori la 55 lei/MWh până în 2021, sub nivelul de dinainte de liberalizarea pieței, de 60 lei/MWh. Pe termen mediu și lung o astfel de măsură conduce la creșterea dependenței de sursele externe, susține asociația. Altfel spus, companiile din România nu vor putea vinde gaze la un preț dezavantajos, iar de aici vor avea de câștigat importurile din Rusia. Aprovizionarea României cu gaze trebuie asigurată de undeva, iar dacă nu este posibil din producția internă, rămâne varianta importurilor de gaze din Rusia.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro