Sari direct la conținut

Pretul ridicat al petrolului, un risc considerabil pentru cresterea economiei globale

Mediafax

Rodrigo Rato a precizat ca presiunile inflationiste vor continua sa apara in principalele economii ale lumii. “Guvernele trebuie sa fie vigilente in ceea ce priveste efectele «secundare» ale pretului ridicat al petrolului (…

) care ar putea afecta negativ economia globala”, a declarat Rato in cadrul unei conferinte de presa organizate cu ocazia turneului directorului FMI in Asia.

“Pana in prezent, nu exista semnale clare de presiuni inflationiste in marile economii. Cu toate acestea, acordam o atentie sporita acestui aspect. Si consideram ca evolutia politicii monetare ar trebui sa tina seama de aceste elemente”, a declarat Rodrigo Rato.

Acesta a reafirmat ca FMI se asteapta la o crestere economica globala de “4,6 la suta sau chiar mai mare” pentru anul fiscal 2004. Directorul Fondului a mai precizat ca monedele inregistreaza o evolutie mai “calma” decat pana acum deoarece bancile nationale trateaza problema politicii monetare cu mare atentie.

Rato a adaugat, insa, ca guvernele ar trebui sa profite de cresterea robusta pentru a “rezolva” dezechilibrele, in special deficitele bugetare, in caz contrar monedele nationale riscand sa devina din nou instabile.

In prima sa vizita la Tokyo, in calitate de director al FMI, Rato a afirmat ca Banca Centrala a Japoniei (BCJ) ar trebui sa continue directionarea politicii monetare in sensul stoparii deflatiei. “Impartasim opinia BCJ potrivit careia obiectivul principal ar trebui sa fie eliminarea totala a presiunilor deflationiste, care s-au diminuat dar nu au disparut”, a spus directorul FMI.

Datorita cresterii sustinute si a scaderii deflatiei, pietele considera (si speculeaza acesta banuiala) ca BCJ ar putea schimba, in curand, politica “inundarii” pietelor cu lichiditati pentru a mentine dobanzile pe termen scurt aproape de zero.

Banca Centrala a Japoniei si-a reafirmat, insa, intentia de a mentine aceasta politica pana cand schimbarile de la an la an in ceea ce priveste evolutia preturilor se va stabiliza peste nivelul zero. Rato a adaugat ca, in Japonia, deflatia inregistreaza un declin si o data eliminat acest aspect BCJ va putea modifica politica monetara.

Directorul Fmi nu a specificat, insa, cand anume va disparea acest fenomen al deflatiei.

“Presiunile deflationiste sunt mult mai mici dar exista totusi acest risc (…) deflatia este inca aproape, dar nu prezenta”, a spus Rato. Acesta a mai precizat ca politicile Bancii Centrale a Japoniei au fost adecvate, in ultimul timp, si a laudat politicile reformatoare ale prim-ministrului Junichiro Koizumi, cu care a avut o intrevedere oficiala.

Actiunile Alitalia au decolat la bursa dupa aprobarea unui credit guvernamental

Actiunile Alitalia au deschis sedinta bursiera de ieri in crestere cu 8%, dupa ce guvernul a dat unda verde companiei pentru obtinerea unui credit de care aceasta are nevoie disperata, transmite Reuters. La ora 8.24 GMT, actiunile progresau cu 4,79%, fiind cotate la 0,232 euro.

Marti, titlurile au fost suspendate de la tranzactionare in asteptarea unei sedinte de guvern in care urma sa fie discutat creditul, care mai trebuie aprobat si de Comisia Europeana.

Imprumutul va fi garantat de stat si s-ar putea ridica la o valoare de circa 400 milioane de euro (484 milioane de dolari).

Cu toate acestea, presa italiana a indicat ca guvernul a autorizat Alitalia sa gaseasca finantare de pana la 500 milioane de euro daca va fi necesar, pentru o perioada maxima de un an. Oficialii Trezoreriei nu au putut fi contactati pentru a comenta informatia.

Fondurile vor oferi Alitalia un moment de respiro, pe fondul eforturilor de a elabora un plan de restructurare de importanta vitala, care ar putea conduce spre o majorare de capital.

Comisia Europeana isi poate opune dreptul de veto oricarei masuri pe care o considera subventie ilegala de stat, dar guvernul premierului italian Silvio Berlusconi este increzator ca organismul va aproba creditul, ce urmeaza a fi acordat de un consortiu de banci.

Un purtator de cuvant al Comisiei Europene a indicat ca executivul UE nu a fost inca notificat de guvernul italian in privinta planurilor pentru Alitalia.

Cu toate acestea, chiar unul dintre partenerii de coalitie ai lui Berlusconi, intr-un acces de nemultumire, a refuzat sa voteze pentru acordarea creditului in sedinta de marti, argumentand ca incalca regulile UE. “Este o masura nejustificata care intra in contradictie cu principiile Uniunii Europene”, a spus ministrul Muncii, Roberto Maroni, membru al partidului Liga Nordica.

Conform presei, Liga Nordica este iritata de faptul ca un pachet similar de asistenta financiara nu a fost oferit precedentului consiliu de administratie de la Alitalia, care era prezidat de o persoana considerata apropiata partidului lui Maroni.

Guvernul a demis consiliul anterior in luna mai, in urma grevelor succesive organizate de angajatii care se temeau ca managementul pregateste disponibilizari masive in cadrul programului de restructurare.

SBC proiecteaza o noua retea de fibra optica la un cost de sase miliarde dolari

SBC Communications Inc. intentioneaza sa instaleze o noua retea de fibra optica in urmatorii cinci ani, cu o investitie cuprinsa intre patru si sase miliarde de dolari, efortul fiind menit sa sporeasca numarul serviciilor oferite pe fondul concurentei cu companiile de cablu, informeaza Reuters.

Initiativa SBC, a doua mare companie de telefonie din SUA, intervine in contextul in care firmele din sector incearca sa gaseasca noi piete, precum serviciile video la cerere, intrucat o serie de noi concurenti le vizeaza activitatile traditionale din sectorul telefoniei.

Retelele de fibra optica au fost considerate cea mai buna arma impotriva companiilor de cablu si a altor rivali, insa instalarea lor costa mai mult decat cea cablurilor de cupru si numai circa 70.000 de locuinte americane dispun de asemenea conexiuni.

SBC nu a dezvaluit unde intentioneaza sa instaleze mai intai reteaua de fibra optica, dar a precizat ca va testa un serviciu video digital pentru retea impreuna cu Microsoft, spre finalul anului curent.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro