Sari direct la conținut

Prețurile au explodat în Turcia. Rata inflației a depășit așteptările analiștilor

HotNews.ro
Viața în Istanbul, Foto: Martin Bertrand / imago stock&people / Profimedia
Viața în Istanbul, Foto: Martin Bertrand / imago stock&people / Profimedia

Rata anuală a inflaţiei în Turcia a accelerat mai mult decât se estima luna trecută, dar analiştii se aşteaptă la o atenuare în următoarele luni, în urma majorării dobânzilor, transmit Reuters şi Bloomberg.

Conform datelor publicate luni de Institutul de Statistică (TurkStat), inflaţia a accelerat la 75,45% în mai, după ce în aprilie se înregistrase un nivel de 69,80%. În ritm lunar, rata inflaţiei a fost de 3,37% luna trecută, de la 3,18% în aprilie. Ambele date depăşesc estimările analiştilor, scrie Agerpres.

Autorităţile se aşteaptă ca la finalul anului rata anuală a inflaţiei în Turcia să se situeze la 38%, ceea ce ar reprezenta al şaselea cel mai rapid ritm de creştere din lume, conform FMI.

O disciplină fiscală mai mare şi continuarea înăspririi politicii monetare ar trebui să ducă la creşterea dobânzii bondurilor guvernamentale, după ce se va realiza „o îmbunătăţire a aşteptărilor inflaţioniste”, a apreciat Tufan Comert, director în cadrul BBVA la Londra.

Avansul inflaţiei din mai vine pe fondul creşterii preţurilor în domeniul educaţiei, a costurilor cu locuinţele şi la restaurante, conform TurkStat.

Ministrul de Finanţe, Mehmet Simsek, a dat asigurări că „cea mai dificilă perioadă s-a încheiat” şi de luna aceasta se va înregistra o atenuare.

El a scris într-o postare pe platforma X: „Perioada de tranziţie în lupta contra inflaţiei s-a încheiat, intrăm într-un proces de dezinflaţie”.

Analiştii se aşteaptă şi la o încetinire a creşterii PIB-ului Turciei în următoarele luni, pe fondul înăspririi politicii monetare şi al inflaţiei ridicate, care afectează activitatea economică.

Pentru acest an, analiştii estimează un avans de 3,15% al economiei turce, în timp ce Guvernul se aşteaptă la o expansiune de 4%. Anul trecut, PIB-ul Turciei a crescut cu 4,5%.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro