Sari direct la conținut

Prețurile RCA au crescut în medie cu 81% în ultimul an / Euroins, Groupama și Allianz dețin 71% din piață

HotNews.ro
Accident auto, Foto: Exinocactus / Dreamstime.com
Accident auto, Foto: Exinocactus / Dreamstime.com

Prețurile RCA plătite de asigurații români persoane fizice și firme au crescut în medie cu 81% în primele șase luni din acest an, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, prima medie anualizată fiind de 1.154 de lei. Gradul de concentrare se menține ridicat, primii 3 asigurători având aproximativ 71% din piață, arată datele ASF.

La 30 iunie 2022, pe piața asigurărilor își desfășurau activitatea următorii 7 asigurători autorizați de ASF pentru activități de asigurare RCA: Allianz-Ţiriac Asigurări, Asirom VIG, Euroins, Generali, Grawe, Groupama și Omniasig VIG.

Numărul de asigurători autorizați de ASF pentru derularea de activități de asigurare RCA s-a diminuat de la 9 la 7, în urma retragerii autorizației City Insurance și, ulterior, a ieșirii de pe piața RCA a societății Uniqa Asigurări.

Ca element pozitiv, în trimestrul IV al anului 2021, sucursala Axeria Iard și-a început activitatea pe piața RCA, în baza dreptului de stabilire pe teritoriul României (FoE).

În primele șase luni ale anului 2022, aceasta a înregistrat un volum al primelor brute subscrise pe RCA de 254 milioane lei, ceea ce înseamnă 5,6% din totalul primelor brute subscrise pentru segmentul RCA.

Venituri și cote de piață: Euroins, Groupama și Allianz pe primele locuri

Gradul de concentrare se menține ridicat pentru primii asigurători din top la finalul primului semestru al anului 2022, astfel că primii 3 asigurători cumulau aproximativ 71% din portofoliul de asigurări RCA din România, notează ASF.

Euroins deținea o cotă de piață de 31,81%, urmată de Groupama (20,64%) și Allianz (18,64%).

Veniturile din primele de asigurare subscrise pentru asigurările RCA în primele șase luni ale anului 2022 au atins valoarea de aproximativ 4,25 miliarde lei, în creștere cu aproape 89% față de perioada similară din 2021.

În primul semestru din acest an au fost încheiate peste 4,2 milioane de polițe RCA pe perioade diferite.

Exprimat în unități anuale (pentru a ține seama de durata diferită a polițelor), numărul de contracte RCA încheiate până la 30 iunie 2022 a fost de 3,68 milioane contracte, în creștere cu 5% față de aceeași perioadă a anului anterior.

Prima medie RCA: La persoane fizice aproape că s-a dublat până la 904 lei

În privința prețurilor, pe ansamblul întregii piețe, la 30 iunie 2022, prima medie RCA anualizată s-a situat în jurul valorii de 1.154 lei, în creștere cu 81% comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior.

  • Prima medie anualizată este exprimată ca raport între veniturile din primele brute subscrise și numărul de contracte încheiate pe o perioadă de 1 an.

La persoane fizice, prima medie anualizată s-a ridicat la nivelul de 904 lei în primele șase luni din acest an, de la 496 de lei în perioada similară a anului trecut.

Ce despăgubiri s-au plătit în prima jumătate din acest an

Datele ASF arată că asigurătorii au plătit despăgubiri RCA de peste 1,55 miliarde de lei în primele șase luni din acest an.

Dauna medie RCA plătită pentru vătămări corporale în semestrul I 2022 a scăzut comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent cu aproximativ 56%, iar cea pentru daune materiale a crescut cu circa 5%.

La finalul primului semestru al anului 2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, nivelul daunei medii a crescut cu 5%, în timp ce prima medie RCA a crescut cu 81%.

Daunele plătite pentru persoane fizice au fost mai mari comparativ cu cele plătite pentru persoane juridice, atât pentru vătămări corporale, cât și pentru daune materiale în toate perioadele analizate.

În ceea ce privește daunele medii plătite pentru RCA, calculate ca raport dintre despăgubirile plătite și numărul de dosare de daună plătite, se observă o discrepanță majoră între dauna medie plătită pentru vătămări corporale (circa 29.500 lei) și cea plătită pentru daune materiale (7.700 lei).

Sursa foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro