Sari direct la conținut

PREVIZIUNILE ECONOMICE ale Comisiei Europene: Zona euro intra in recesiune. Una usoara. Crestere negativa in noua state membre in 2012

HotNews.ro

Cresterea PIB-ului la nivelul Uniunii Europene in ansamblu va fi de 0,0% si la -0,3% la nivelul zonei euro, ambii indicatori sunt revizuiti in jos fata de prognoza de toamna a Comisiei Europene, astfel ca Eurozona intra intr-o „usoara recesiune”, a anuntat joi vicepresedintele Comisiei Europene, Olli Rehn, responsabil cu politica monetara la prezentarea previziunilor economice de primavara.

Acest lucru reprezinta o revizuire in scadere cu 0,6 puncte procentuale in UE si cu 0,8% in zona euro, comparativ cu previziunile din noiembrie 2011. In 2012, cresterea PIB se preconizeaza sa fie negativa in noua tari, in stagnare intr-una si in crestere in saptesprezece. De regula, evaluarea interimara acopera doar sapte cele mai mari economii ale UE, care reprezina 80% din PIB-ul european, dar avand in vedere situatia economica care se modifica rapid, Comisia a decis sa extinda analiza pentru toate statele membre UE.

Polonia area cea mai buna crestere din UE

Cresterea va fi mai mare in Polonia (+2,5%), Letonia, Lituania urmate de Romania (+1,6%) iar in cea mai dificila situatie se afla economiile din Grecia si Portugalia. „Aceasta recesiune atenuata poate fi de scurta durata cu conditia foarte stricta sa se faca progresele rapide si consistente pentru refacerea stabilitatii economice. Aceasta este principala concluzie politica a previziunilor din acest moment”, a adaugat vicepresedintele CE. Fata de toamna perspectivele s-au inrautatit insa exista cateva semne de stabilizare. Inflatia in 2012 a fost revizuita „putin in sus” fata de toamna din cauza preturilor la energie si a cresterii fiscalitatii indirecte.

Influentele si situatia economica la nivel mondial

Indicele cheie de achizitii globale a incetinit anul trecut, desi exista o crestere pentru produsele industriale. Cele mai avansate economii, cum ar fi cea a Statelor Unite ale Americii dau semne de revenire, piata muncii si-a revenit, consumul a inceput sa creasca, dar spre deosebire de acest lucru economia japoneza a inregistrat o perspectiva mai proasta. Economiile emergente stau mai bine. Astfel, potrivit lui Rehn este asteptata o crestere a economiei mondiale de 4,3% in 2012.

Pietele financiare raman fragile, dar exista semne de stabilizare. Randamentele pentru obligatuiunile de stat au marje ridicate, dar cu deosebire de situatia Greciei, sunt in revenire. In privinta creditelor, care potrivit previziunilor de toamna riscau sa afecteze investitiile, CE anticipeaza ca nu exista riscul de a avea o noua criza a creditelor in UE. „Conditiile de credit probabil ca nu vor bloca investitiile si nici consumul”, a anticipat Rehn.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro