Sari direct la conținut

Prigojin îi contrazice pe separatiștii pro-ruși și neagă încercuirea oraşului Bahmut: „Când va fi cucerit, o veţi afla fără îndoială”

HotNews.ro
Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner, Foto: AP / AP / Profimedia
Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner, Foto: AP / AP / Profimedia

Şeful grupării paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, a negat miercuri că trupele ruse ar fi reuşit să stabilească un cerc operativ în jurul oraşului ucrainean Bahmut, la câteva ore după ce reprezentanţi ai forţelor pro-ruse din estul Ucrainei afirmau contrariul.

„Cercul operativ este atunci când toate drumurile şi căile de aprovizionare, de evacuare şi orice tranzit sunt controlate faţă de focul inamic. La ora actuală nu avem un cerc operativ la Bahmut”, a scris Evgheni Prigojin pe canalul său de Telegram, conform agenției EFE, citată de Agerpres.

Mai mult, a adăugat el, acest gen de informaţii „nu se difuzează public din motive operative”. „Când oraşul va fi cucerit, o veţi afla fără nicio îndoială”, a mai transmis Evgheni Prigojin.

Mai devreme, un consilier al lui Denis Puşilin, liderul pro-rus din provincia ucraineană Doneţk, declarase că oraşul Bahmut „se află într-un cerc operativ, trupele noastre închid cercul”. Acesta a mai spus că „acum se dau lupte pentru controlul şoselei între Ceasov Iar (la vest de Bahmut) şi Artemovsk (denumirea rusească a oraşului Bahmut), întrucât aceasta este unica arteră prin care trupele ucrainene îşi mai pot aproviziona unităţile” aflate la Bahmut.

Un alt expert militar din provincia ucraineană învecinată Lugansk, controlată în mare parte de Rusia, colonelul Vitali Kiseliov, a susţinut la rândul său că trupele ruse aproape au încercuit oraşul Bahmut din trei părţi, în timp ce un alt colonel din aceeaşi provincie a spus că, „pentru a închide cercul”, trupele ruse mai trebuie să înainteze 10 kilometri.

Lupta pentru Bahmut

Trupele ruse şi gruparea Wagner încearcă din vară să cucerească Bahmut, oraş cu circa 70.000 de locuitori înaintea lansării invaziei ruse.

În ultimele săptămâni armata rusă şi-a intensificat ofensiva pentru a încercui acest oraş şi a ocupat după lupte sângeroase oraşul Soledar şi sate din apropiere, ceea ce îi permite să continue ofensiva spre Bahmut de asemenea din nord, nu doar din est.

O cucerire a oraşului Bahmut le-ar deschide trupelor ruse drumul către oraşele Sloviansk şi Kramatorsk, principalele redute ale armatei ucrainene în regiunea Donbas.

Ucraina susține că rușii au trimis trupe de elită la Bahmut

Comentariile făcute miercuri de reprezentanții separatiștilor pro-ruși vin după ce la începutul săptămânii Volodimir Nazarenko, comandantul adjunct al batalionului „Svoboda” al Brigăzii 4 Reacție Rapidă a Gărzii Naționale a Ucrainei, a declarat pentru CNN că trupe ale Forțelor Aeropurtate ruse au fost trimise la Bahmut, după ce mercenarii Wagner ar fi înregistrat pierderi grele.

„Timp de cinci sau șase luni, lângă Bahmut este un adevărat iad. Inamicul atacă constant. Și putem observa mai multe despre cum se schimbă, ceea ce, apropo, are un impact mare asupra capacității de luptă, asupra moralului și a condițiilor de viață ale fiecărui soldat”, a afirmat acesta.

El a mai spus că nu poate spune cu certitudine dacă forțele ruse au început o ofensivă la scară largă și dacă tactica lor s-a schimbat, dar că se pare că luptătorii Wagner au fost acum înlocuiți de trupele aeropurtate ruse.

„Ceea ce vedem este că Wagner este aproape complet distrus. Acum au fost înlocuiți de trupe aeropurtate, care suferă pierderi aproape în fiecare zi, nu doar în militari, ci și în vehicule blindate”, a adăugat el.

CNN nu a putut verifica în mod independent afirmațiile cu privire la pierderi, dar potrivit imaginilor din satelit dintr-o zonă din apropierea unui sat din Rusia arată un cimitir care se extinde rapid și în care sunt înmormântați mulți dintre cei uciși în lupte pentru Grupul Wagner.

Ofensiva declanșată în direcția Bahmut de forțele ruse la începutul lunii august a anului trecut a fost condusă de mercenarii Wagner conduși de Evgheni Prigojin.

___

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro