Prima barza a sosit in localitatea Ozun din judetul Covasna
Membrii Asociatiei ornitologice „Rara Avis” din Sfantu Gheorghe au anuntat joi sosirea primei berze in judetul Covasna, aceasta fiind vazuta in localitatea Ozun. Presedintele asociatiei, Kelemen Laszlo, a declarat pentru Agerpres ca a montat o camera web in cuibul berzei, prin urmare, incepand de vineri, viata acesteia va putea fi urmarita live din orice colt al lumii pe site-ul sepsiradio.ro.
Cei interesati vor putea vedea modul in care comunica si convietuiesc berzele, cum isi cresc puii si cum ii invata sa zboare. De asemenea, vor fi organizate concursuri si excursii in localitatile in care exista numeroase cuiburi de berze. Potrivit acestuia, in judetul Covasna sunt aproape 230 de cuiburi de berze, cele mai multe in localitatea Pachia de langa statiunea Covasna. Kelemen este de parere ca proiectul va avea succes in special in randul copiilor, iar acestia se vor implica in viitor in numar mai mare in protectia berzelor si a pasarilor, in general.
Ornitologii spun ca viata berzelor e foarte interesanta – acestea se intorc de regula la acelasi cuib, iar primul care vine din tarile calde este capul familiei, tatal. Cuibul este facut din crengi, radacini, pamant si este captusit cu paie, fan si iarba, iar in timp poate ajunge la dimensiuni si greutati impresionate, chiar si o tona. „Rara Avis” si Electrica au montat in ultimii ani niste suporturi pe stalpii de inalta tensiune cu scopul de a reduce numarul avariilor provocate de pasari, dar si de a le feri de pericolul electrocutarii.
Kelemen Laszlo spune ca de regula fiecare barza are intre doi si patru pui, iar ouale sunt clocite alternativ de cei doi parteneri. Schimbul parintilor la cuib este precedat intotdeauna de o ceremonie insotita de clampanit. Extrem de grijulii, parintii isi hranesc puii, le aduc apa, cand este vant puternic sau ploua fac scut in jurul lor. La trei saptamani, puii stau deja in picioare, iar la sfarsitul lunii iulie incep exercitiile de zbor. Ratia zilnica de mancare este de cel putin 500 de grame, prin urmare parintii aduna de dimineata pana seara aproape trei kilograme de hrana. Ornitologii ne atrag atentia ca berzele albe sunt protejate de lege.
Asociatia „Rara Avis” a devenit cunoscuta in urma cu cativa ani cand a realizat in premiera mondiala o operatie de refacere a ciocului unei berze, rupt de la jumatate in circumstante neelucidate. Ciocul a fost realizat dintr-un aliaj de crom-cobalt, fixat cu patru suruburi ortopedice din titan, peste care s-a turnat material stomatologic. La un an de la operatie, barza, numita Uzonka, a plecat in tarile calde, iar ornitologii i-au pierdut urma.