Prima fabrică de panouri fotovoltaice din România, în județul Covasna
KBK Kraft Projekt va construi la Sfântu Gheorghe, județul Covasna, prima fabrică de panouri fotovoltaice din România. Compania a semnat joi un contract cu Ministerul Energiei pentru a primi o finanțare de 19,3 milioane de euro din PNRR, potrivit unui comunicat al ministerului.
KBK Kraft Projekt este o firmă de construcții din Brașov înființată în 2018, cu un rulaj anual de peste 11 milioane lei, deținută de antreprenorii basarabeni cu cetățenie română Veaceslav Caragacian, Nicolae Bosii și Andrei Jelescu, potrivit profit.ro.
Compania are un proiect de construire a unei hale industriale de asamblare de panouri fotovoltaice în municipiul Sfântu Gheorghe din județul Covasna, cartierul Câmpul Frumos. Proiectul este gândit pe o suprafață de teren de aproape 1 hectar și își propune o capacitate de producție zilnică de peste 430 de panouri.
Electrica și Renovatio construiesc baterii de stocare cu bani din PNRR
Ministerul Energiei a mai semnat ieri două contracte pentru finanțarea din PNRR a unor proiecte de dezvoltare a bateriilor de stocare a energiei.
Obiectivul apelului este de punere în funcțiune a unei capacități de minim 240 MW (sau 480 MWh).
Cele două contracte semnate sunt:
- SOCIETATEA ENERGETICĂ ELECTRICA S.A.
◦ Proiect: Construire capacitate de stocare a energiei electrice, instalații aferente, posturi de transformare și stația de transformare, rețele electrice interne, împrejmuire, branșamente și racorduri externe la sistemul energetic național
◦ Valoare ajutor de stat: 16,8 milioane de lei
◦ Capacitate: 69,93 MWh - RENOVATIO TRADING SRL
◦ Proiect: Realizarea unei capacități de stocare a energiei electrice (baterii) în localitatea Toplița, Jud. Harghita
◦ Valoare ajutor de stat: 15,1 milioane de lei
◦ Capacitate: 60,96 MWh
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja: „În premieră absolută, am semnat primele contracte din PNRR pentru sustinerea producției de panouri fotovoltaice în România și pentru capacități de stocare în baterii”.
„În această vară, am văzut toți cât de importante și necesare sunt investițiile în capacitățile de stocare a energiei electrice. Pe lângă rolul în echilibrarea sistemului, capacitățile de stocare ne permit să putem beneficia energia ieftină și verde produsă de parcurile solare și eoliene și atunci când nu bate soarele sau nu bate vântul. Astfel vom avea o energie mai sigură și mai ieftină.
În plus, trebuie să reducem dependența de importurile de panouri fotovoltaice din țările din afara UE, de aceea sprijinim cu bani nerambursabili investițiile românești în producția celulelor și panourilor fotovoltaice. Am semnat tot astăzi primul contract, care va sprijini construcția unei fabrici de panouri fotovoltaice, de la zero, la Sfântu Gheorghe”, a mai spus ministrul.