Sari direct la conținut

Prima moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu / Ce șanse are să treacă și care sunt calculele opoziției

HotNews.ro
Florin Citu in Parlament, Foto: Guvernul Romaniei
Florin Citu in Parlament, Foto: Guvernul Romaniei

Plenul reunit al Parlamentului dezbate și votează, marți, moțiunea de cenzură a PSD intitulată România EŞUATĂ. Recordul «fantastic» al Guvernului Cîţu”. Este prima moțiune de cenzură împotriva Cabinetului condus de Florin Cîțu, învestit în decembrie 2020. Pentru ca moțiunea de cenzură să fie adoptată, iar Executivul să fie demis este nevoie de votul a 234 parlamentari, jumătate plus unu din numărul de mandate. Șansele ca moțiunea să treacă sunt mici, pentru că opoziția reprezentată de PSD și AUR are, împreună cu parlamentarii neafiliați pe care se bazează Marcel Ciolacu, doar 205 voturi (PSD – 157 de mandate AUR – 46 mandate).

Dezbaterile și votul la moțiunea de cenzură, în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, sunt programate de la ora 14.00.

Calculele PSD

Pentru a fi adoptată moțiunea de cenzură și înlăturat Guvernul este nevoie de votul a 234 parlamentari, jumătate plus unu din numărul de mandate. Șansele ca moțiunea să treacă sunt mici, pentru că Opoziția reprezentată de PSD și AUR are împreună doar 203 voturi (PSD – 157 de mandate AUR – 46 mandate). Marcel Ciolacu se bazează şi pe votul parlamentarilor neafiliaţi, iar din calculul prezentat de el rezultă că mizează şi pe voturi din Grupul minorităţilor naţionale. PSD, împreună cu AUR şi cu neafiliaţii, au 205 voturi.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, afirma cu o zi în urmă că social-democraților le-ar mai lipsi 20 de voturi de la parlamentarii actualei coaliții pentru ca moţiunea să fie adoptată, iar Guvernul demis.

  • „PSD va fi prezent în integralitate mâine (marţi – n.r.) la moţiunea de cenzură. Era un singur parlamentar care are o boală incurabilă şi era sub tratament, dar vine la această moţiune.
  • Am înţeles că tot grupul AUR este prezent. Am discutat cu ei, nu avem un proiect politic, au anunţat public că vor vota moţiunea. Parlamentarii neafiliaţi au anunţat, presupun că vor fi voturi şi din grupul minorităţilor. Ar trebui 20 de voturi să vină şi din actualul arc guvernamental ca moţiunea să treacă”, a spus Ciolacu la TVR, luni.

Ciolacu a mai susținut că faptul că parlamentarii USR PLUS vor fi ţinuţi în bănci şi nu vor vota „este un instrument de şantaj de la Cîţu şi de negociere”: „Vom afla peste 2-3 zile ce au negociat azi. Când vedeţi vreo numire făcută. (…) Eu, dacă aş fi în locul lui Orban, aş face un act de patriotism şi aş îndemna colegii să voteze această moţiune”.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a anunţat luni că niciun parlamentar PNL nu va vota moţiunea de cenzură a PSD şi a subliniat că în interiorul coaliţiei a fost luată decizia ca aleşii puterii să participe la dezbateri, dar să nu voteze moţiunea.

Procedura pentru dezbaterea moțiunii de cenzură

Conform articolului 113 din Constituţie, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii.

Conform aricolului 93 din Regulamentul activităţilor comune ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii.

Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Votul asupra moţiunii de cenzură este secret, cu bile, şi se exercită în prezenţa a jumătate plus unu din numărul parlamentarilor.

Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea potrivit articolului 114.

Moțiune de cenzură pe versuri de Bacovia

Moțiunea de cenzură a PSD se intitulează „România eşuată. Recordul ‘fantastic’ al Guvernului Cîţu”. Textul moțiunii de cenzură începe cu un motto din versurile poetului George Bacovia: „Prin fumul de țigări, ca-n nouri/ Gândeam la lumi ce nu există…”.

PSD acuză Guvernul Cîțu că „duce economia țării spre prăpastie cu o viteză uluitoare” și că nivelul de trai al românilor se prăbușește.

Fragmente din textul moțiunii de cenzură a PSD:

  • „Guvernarea PNL-USR-UDMR conduce economia României spre prăpastie cu o viteză uluitoare! România trăieşte de pe o zi pe alta, din împrumuturi masive luate la dobânzi astronomice. Preţurile au explodat, buzunarele românilor s-au golit. Facturile s-au dublat, alimentele de bază au devenit bunuri de lux, medicamentele esenţiale ori nu se găsesc, ori sunt foarte scumpe. Cursul euro/leu a ajuns la 5 lei, iar litrul de benzină a depăşit 6 lei.
  • Numai ‘lucruri fantastice’! Datoria publică bate record după record, iar de ţinta de deficit de 3% nu îşi mai aminteşte nimeni! Cu toate acestea, alocaţiile, salariile şi pensiile sunt îngheţate şi antreprenorii se plâng că statul nu le plăteşte lucrările efectuate! Nu se dau bani la stat, nu se dau bani nici la privat! Şi atunci, întrebarea care este pe buzele tuturor românilor este: ce aţi făcut cu banii, domnule Cîţu!?”.
  • „În realitate, efectele guvernării PNL-USR-PLUS-UDMR sunt crunte: creşterea preţurilor la alimente de bază, medicamente şi utilităţi este de peste 10%, în timp ce salariile şi pensiile au îngheţat. Aceasta înseamnă minus 10% scădere a puterii de cumpărare pentru 90% dintre salariaţi şi pensionari! Mai mult, BNR anunţă o dublare a inflaţiei în 2021. Este efectul creşterii dramatice a costului vieţii: +7% la pâine, +22% la fasole, +13% la ulei, +8% la brânză, + 29% la combustibil, +20% la energie, +25% la gaze şi +7,5% la apă. Iar de la 1 iulie vin noi scumpiri! La fel de ‘fantastice’! Şi, de aceea, trebuie să plecaţi!
  • Pentru prima dată după Revoluţie, hoţia a fost oficializată prin lege! Peste toate acestea însă, peste noapte, în bugetul ţării a apărut o Anexă, în care banii publici au fost direcţionaţi exclusiv administraţiilor locale conduse de partidele puterii! Asta v-a fost prioritatea, nu soluţii pentru creşterea încasărilor la buget! Niciun deranj pentru evazionişti şi speculanţi, nicio măsură de reducere a risipei banului public”.
  • „Aţi abandonat sloganul liberal ‘prin noi înşine’ în favoarea celui pedelist ‘pentru noi înşine’. Modul de acţiune, copiat la virgulă de la duetul Boc-Băsescu-Udrea, este revoltător. De aceea, astăzi România are o singură soluţie: să plecaţi!
  • Aţi făcut mult prea mult rău ţării într-un timp record! Prin toate aceste lucruri ‘fantastice’, aţi transformat România într-o ţară eşuată. O Românie eşuată, cu o economie eşuată, cu un sistem de învăţământ eşuat, cu un sistem medical eşuat, cu o agricultură eşuată!
  • Ca niciun alt guvern de până acum, aţi reuşit performanţa să eşuaţi în toate domeniile! Singura preocupare a fost bătălia pentru ‘împărţirea prăzii’ între clanurile politice din PNL-USR-PLUS, numirea clientelei în funcţiile pe care vă lăudaţi că le desfiinţaţi, direcţionarea bugetului de stat şi a banilor europeni din PNRR pentru susţinătorii la congresele din toamnă şi circul… mascarada zilnică, făcută cu scopul de a vă ascunde eşecul!
  • Nu aţi păcălit însă pe nimeni, domnule Cîţu! Toţi românii au văzut cum a ajuns România sub conducerea guvernării ‘fantastice’ a PNL-USR-PLUS-UDMR. Şi, de aceea, este momentul să plecaţi acasă”.

În România, au fost demiși prin moțiune de cenzură patru premieri: Emil Boc, Mihai Răzvan Ungureanu, Sorin Grindeanu și Viorica Dăncilă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro