Prima ordonanță pentru programul „Sprijin pentru România”. Ciucă: 1,77 miliarde de lei pentru compensarea creșterii prețurilor la materialele de construcții
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat joi că Guvernul începe să implementeze măsurile din pachetul Sprijin pentru România, prin adoptarea unei ordonanțe de urgență prin care se vor aloca 1,77 miliarde de lei pentru compensarea creșterii prețurilor la materialele de construcții și cu forța de muncă.
- ”Luni seara anunțam un pachet de măsuri economico-sociale denumit Sprijin pentru România. În acest moment putem să spunem că parte din aceste măsuri au început să fie implementate.
- Astfel vom aproba azi o OUG prin care alocăm 1,77 miliarde de lei pentru compensarea creșterii prețurilor la materialele de construcții, de asemenea creșterea prețurilor la forța de muncă. Acest pachet de 1,77 mld lei face parte din pachetul de 5,2 miliarde de lei. Diferența o vom asigura din fonduri UE.”, a declarat Ciucă.
Premierul a spus că a vorbit cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și există identificate liniile de finanțare și se va continua sprijinul din domeniul construcțiilor.
Acesta a spus că miercuri în Parlament au fost aprobate două proiecte de legi care urmează să plece la promulgare.
- „Este vorba de acel proiect de lege prin care asigurăm salariile în agricultură și în industria alimentară de 3.000 de lei similar celor din domeniul construcțiilor și de asemenea printr-un alt proiect de lege adoptat în Parlament se va asigura majorarea normei de hrană pentru persoanele internate în spitale.”, a spus premierul.
200 milioane de lei pentru a operaționaliza vagoanele de pe liniile feroviare din portul Constanța
Tot în ședința de astăzi Guvernul va adopta măsuri pentru ca portul Constanța să-și mărească infrastructura de operare, în care componenta feroviară joacă un rol important.
- „Vom aloca 200 milioane de lei pentru a putea să operaționalizăm ceea ce ani buni de zile a fost blocat de vagoanele care au zăcut pe liniile din interiorul infrastructurii feroviare din Portul Constanța.”, a spus Ciucă.
Guvernul începe plata diferențelor salariale pentru drepturile cuvenite și neîncasate de profesori
Premierul a mai anunțat că Guvernul va adopta joi și un act care va permite plata diferențelor salariale pentru drepturile cuvenite și neîncasate de profesori.
„Suntem de asemenea în măsură ca astăzi să asigurăm plata diferențelor salariale pentru drepturile cuvenite și neîncasate de către personalul didactic din învățământ. Am reușit ca prin măsurile pe care le luăm să actualizăm plata acestor drepturi la rata inflației.”, a spus acesta.
HotNews.ro a informat miercuri seara că Guvernul vrea să adopte acest proiect de Ordonanță de urgență care prevede plata eșalonată pe 5 ani a diferențelor de drepturi salariale pe care instanțele au decis că statul nu le-a plătit profesorilor în perioada 1 iulie 2017 – 31 august 2021. În acest an, statul va plăti doar 5% din aceste drepturi, iar impactul financiar asupra bugetului va fi de peste 60 milioane de lei.
Schimbări preconizate: Sumele vor fi actualizate cu inflația și se vor plăti eșalonat pe 5 ani
Guvernul spune că sumele necesare acordării diferențelor de drepturi salariale urmează să fie actualizate cu indicele de inflație și se vor asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației, fiind plătite eșalonat, pe o perioadă de 5 ani, de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, astfel:
- a) în primul an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plăteşte 5% din valoarea diferenţelor salariale;
- b) în al doilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plăteşte 10% din valoarea diferenţelor salariale;
- c) în al treilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plăteşte 25% din valoarea diferenţelor salariale;
- d) în al patrulea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plăteşte 25% din valoarea diferenţelor salariale;
- e) în al cincilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plăteşte 35% din valoarea diferenţelor salariale;
Impactul financiar asupra bugetului în fiecare din cei 5 ani
Plata sumelor în cauză se va face anual, într-o singură tranșă, până la data de 30 iunie. Pentru anul 2022, plata sumelor se face într-o singură tranșă în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.
Impactul financiar asupra bugetului de stat va fi de minus 61,3 milioane de lei în acest an, impactul maxim negativ fiind în 2026: minus de aproape 430 milioane de lei.