Prima reședință de județ care intră în carantină în valul patru: Drobeta-Turnu Severin / Prefect: Carantina se aplică doar persoanelor nevaccinate
Drobeta Turnu Severin va intra, luni noapte, într-o carantină de două săptămâni, acesta fiind primul municipiu reședință de județe în care se ia o astfel de măsură în cadrul valului patru al pandemiei de Covid-19.
UPDATE 12.02 ”Măsura carantinării afectează, bineînțeles, populația care nu este vaccinată”, a declarat prefectul de Mehedinți, Cristinel Pavel.
Persoanele nevaccinate pot ieși din casă pe baza unei declarații pe proprie răspundere ”pentru a-și îndeplini anumite activități esențiale”, a adăugat prefectul la Digi 24.
Municipiul Drobeta Turnu Severin, cu localitățile aparținătoare orașul Drobeta Turnu Severin, Schela Cladovei, Dudașu Schelei și Gura Văii, vor intra în carantină de luni, 11.10.2021, pentru două săptămâni, a anunțat prefectura.
Decizia carantinării municipiului s-a luat având în vedere situaţia epidemiologică de la nivelul unității administrativ teritoriale Drobeta Turnu Severin, unde incidența cazurilor de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2 este de 9,94 la 1000 de locuitori, iar riscul epidemiologic este de o gravitate maximă, cu un trend de creștere a numărului de îmbolnăviri foarte rapid, explică sursa citată
Ce măsuri presupune carantina din Drobeta Turnu Severin:
- Cursurile școlare se vor desfăşura doar în sistem online, în cazul preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, gimnazial, liceal și postliceal, inclusiv a celor cu cerințe educaționale speciale, în unitățile de învățământ preuniversitar de la nivelul zonei carantinate, cu excepția activităților de terapie pentru preșcolarii/elevii cu cerințe educaționale speciale. ℹTot în sistem online este permisă participarea tuturor studenților/cursanților din instituțiile de învățământ superior la activități didactice.
- Pe toată durata carantinei este interzisă activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nonalcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, inclusiv al teraselor, în interiorul şi/sau exteriorul clădirilor. Se permite comercializarea produselor doar în sistem „take-away” (la pachet) şi/sau catering.
- De asemenea, este interzisă activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, excepţie făcând agenţiile cu sistem loto (bilete jucate în sistem automatizat) şi loz.
- Este interzisă organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive etc.) în spaţii închise şi/sau deschise.
- Se limitează programul de lucru cu publicul al operatorilor economici din domeniul comercializării de bunuri alimentare şi nealimentare până la ora 18,00, cu excepţia farmaciilor şi a staţiilor de distribuţie carburant care pot avea program non-stop.
- S-a instituit obligativitatea purtării măştii de protecţie în toate spaţiile publice deschise.
De ce a fost luată decizia de carantinare, potrivit primarului
Decizia va intra în vigoare în noaptea de luni spre marți, a precizat primarul din Drobeta-Turnu Severin, Marius Screciu, într-o intervenție telefonică la Digi 24.
”A fost o decizie dificilă, grea”, a spus edilul, precizând că spitalele nu numai că sunt pline, ci funcționează peste capacitatea lor.
”S-a considerat că era singura posibilitate să se întrerupă acest lanț al infectărilor”, a explicat Screciu decizia luată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Mehedinți.
Primarul nu a vrut să speculeze pe tema unei eventuale prelungiri a carantinei, peste 14 zile, spunând că în următoarele două săptămâni zile ar trebui ca toți cetățenii să încerce să respecte măsurile luate.
Rata de vaccinare în Drobeta-Turnu Severin este de doar 30%, a mai afirmat edilul.