Sari direct la conținut

Prima victorie impotriva mafiei lemnului din Borsa

Gazeta de Maramures

Composesoratul Borsa a castigat in instanta 17.000 de hectare de padure l Prefectul Buda a facut apel l Mafia lemnului va ramane fara obiectul muncii: jaful din padurile Borsei

Composesoratul Borsa s-a infiintat, potrivit legii, in anul 2000, pe vechea structura a Composesoratului existent in perioada interbelica. Membrii acestei structuri asociative au devenit toti borsenii si urmasii celor care in 1937 aveau in proprietate suprafete de paduri.

La prima vedere, povestea infiintarii Asociatiei Composesorale Borsa pare complicata si simpla in acelasi timp. „Bulibaseala” apare din cauza birocratiei ce guverneaza in general, orice activitate in Romania. In primul an de la infiintare, Asociatia nu a avut activitate si nici patrimoniu.

Grupul de borseni initiatori ai acestei forme asociative era in cautare de acte, atat pentru Asociatie, cat si pentru fostele proprietati. Presedinte al Composesoratului cu sediul pe strada Libertatii a fost ales Dumitru Danci, tehnician silvic (acesta a fost si motivul alegerii sale).

Din 2001 intra „in scena” Matei Mihali si Gheorghe Albu, cunoscuti in Borsa si din cauza multelor conflicte avute cu ceea ce noi am numit „mafia lemnului”. Deoarece numarul de membri ai Asociatiei a crescut, borsenii au inceput sa creada ca recuperarea padurilor, acest „vis nebunesc”, poate fi realizabil.

Numai ca se impunea un nou sediu si alegeri pentru structurile de conducere. Danci a fost rugat sa conduca in continuare Composesoratul, dar a refuzat din cauza conflictelor avute cu cei de la Ocolul Silvic Borsa. A fost ales Mihali, iar sediul Asociatiei a fost mutat pe strada Stavilarului, unde este si astazi.

Composesoratul a depus la Comisia locala de aplicare a Legii fondului funciar din Borsa, o cerere de retrocedare a suprafetei de 17 mii de hectare de padure. A fost un moment de inspiratie al lui Mihali, care a intuit ca vor avea probleme cu aplicarea legilor retrocedarii. „Fosta proprietate a Composesoratului nu poate fi retrocedata decat ca un tot unitar. Avem extrase CF reactualizate.

Unele dintre ele sunt cu suprafete identificate (7.000 ha). Am fost in Ungaria si am adus hartile cadastrale. A fost gasita aceea arhiva cu actele doveditoare (in limba maghiara) pentru borseni si urmasii acestora. S-au facut dosare si s-a inceput a se lucra la stabilirea filiatiei. Putem demonstra cu acte ca fostul Composesorat avea in proprietate 17.000 de hectare de padure.

Borsa, dintotdeauna, a trait din exploatarea padurii. Nu am cerut decat dreptul nostru”, ne-a declarat Mihali.

Inceputul tracasarilor

In prima faza, Comisia locala condusa de primarul PSD, Gavrila Grec a avizat cererea Composesoratului. Dosarul a ajuns la Comisia Judeteana de aplicare a fondului funciar si au inceput problemele, procesele. La momentul respectiv, GAZETA a aratat cursul proceselor si a piedicilor puse atat de autoritatile locale, cat si de cele judetene.

„Actor principal” a fost Grec, care printr-un remarcabil „joc de glezne” a fentat cand Composesoratul, cand pe cetateni. Jocul duplicitar al primarului este unul din principalele cauze pentru taraganarea rezolvarii situatiei Composesoratului si, implicit, a padurilor revendicate. Culmea este ca Primaria Borsa a castigat in instanta fosta padure a Primariei (5.200 de hectare) datorita eforturilor celor din Composesorat. Procesele au avut un parcurs interesant, care merita a fi analizat ca speta. Neavand succes la Comisiile de aplicare a legilor fondului funciar, composesorii au inaintat cauza lor in instanta, la Viseu de Sus.

Judecata

Trecem si peste micile „mizerii” facute cu inregistrarea, cu citarea partilor si ne oprim la cel care ar fi urmat sa judece cererea Composesoratului. Judecatorul Maria Simon ar fi urmat sa dea solutia (este sotia consilierului judetean PSD Gheorghe Simon). „Cand am vazut ca doamna Simon va judeca aceasta cauza, am facut cerere de stramutare. Ne-ar fi ras din primul condei.

Inainte cu o luna sau doua de a introduce cauza noastra in instanta, acelasi judecator, Simon, a judecat cauza intre Directia Silvica si Primaria Borsa. Atunci, noi am avut o interventie in favoarea Primariei si judecatoarea ne-a recunoscut ca fiind Asociatie legal constituita. Primaria a castigat cele 5.200 de hectare datorita noua, Asociatiei.

Cand am venit cu cererea noastra si s-au sesizat ca revendicam 17.000 de hectare, au intors foaia. De asta am cerut stramutarea procesului”, ne-a declarat Albu. Curtea Suprema de Justitie (titulatura de atunci) a admis stramutarea si a trimis cauza spre judecare la Judecatoria Alejd (Bihor).

Au fost noua termene, la care Grec si cei din comisia judeteana nu s-au prezentat, probabil pentru a tergiversa procesul. Pana la urma, fondul cauzei s-a dezbatut in martie 2004.

Sentinta

Intr-un moment in care nici macar Mihali nu mai credea ca va gasi dreptatea, procesul s-a judecat, iar sentinta, care a admis plangerea formulata de Asociatia Composesorala Borsa, nu lasa loc de comentarii. De remarcat ca dupa ce aceasta decizie va deveni definitiva si irevocabila, practic, Ocolul Silvic Borsa va disparea. „Ne vom lupta in continuare pentru dreptul nostru.

S-a facut recurs, dar noi avem dreptate si suntem aproape de o mare victorie. Nu le convine. Se va crea un precedent periculos pentru cei ce conduc acum. Nu se va mai putea fura si asta doare”, ne-a declarat Mihali. Povestea de la Borsa are si o explicatie politica.

Mihali este candidatul PD la Primarie, iar victoria Composesoratului vine ca o cireasa pe tortul inmormantarii politice a candidatului PSD, Gavrila Grec, zis „Tau-Stiol”. In numarul viitor vom arata cum un consilier local PSD, cu ajutorul „dezinteresat” al primarului, a cumparat pentru pasunat un munte, desi are doar un caine, in dispretul legii.

Apelul

In mod ciudat, Ioan Buda, prefectul judetului Maramures, a formulat impotriva sentintei de la judecatoria Alesd un apel la Curtea de Apel Oradea. Motivatia apelului este „subtire” si se axeaza pe faptul ca… Asociatia a avut o alta adresa la infiintare si un alt presedinte.

Pe de alta parte, se sustine ca „lipsesc cererile individuale ale fostilor membri composesori sau mostenitorilor acestora”, desi sentinta data la Alejd subliniaza ca: „Asociatia Composesorala Borsa s-a nascut in urma manifestarii de vointa liber exprimata a fostilor proprietari, cererea formulata de ea echivaleaza cu exercitarea colectiva a drepturilor patrimoniale conferite de

Legea fondului funciar”.

Dispune reconstituirea dreptului de proprietate in favoarea Composesoratului asupra suprafetei de 17.000 de hectare si emiterea titlului de proprietate. (Fragment din sentinta Judecatoriei Alesd)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro