Sari direct la conținut

Primaria Capitalei continua eutanasierea cainilor maidanezi. Pana in prezent au fost eutansiate peste 10.000 de animale

HotNews.ro

Primaria Capitalei va continua eutanasierea maidanezilor pana la redactarea motivarii hotararii judecatoresti care a suspendat normele de aplicare a legii care permite eutanasierea cainilor fara stapan, a declarat Razvan Bancescu, seful de proiect al Autoritatii pentru supravegherea si protectia animalelor din cadrul municipalitatii.

Bancescu cere guvernului si ANSVSA sa conteste hotararea Curtii de Apel, termenul fiind de cinci zile iar recursul sa se judece de urgenta, pana la vacanta judecatoreasca care incepe pe 1 iulie.

In caz contrar, acesta spune ca programul municipalitatii de gestionare a cainilor fara stapan va fi afectat.

Pana in prezent, municipalitatea a capturat 25.000 de caini iar numarul persoanelor muscate de maidanezi a scazut cu 75%.

Din cei 25.000 de caini capturati, peste 10.000 au fost eutanasiati.

Curtea de Apel Bucuresti a suspendat vineri normele de aplicare a legii pentru gestionarea cainilor fara stapan, potrivit unui comunicat emis de fundatia Vier Pfoten. Suspendarea a fost ceruta de aceasta organizatie. Efectul imediat este acela ca legea uciderii nu mai dispune de norme de aplicare si, drept consecinta, nu mai exista un cadrul legal pentru reglementarea capturarii si uciderii cainilor fara stapan, potrivit Vier Pfoten.

Potrivit deciziei oficiale comunicate de Curtea de Apel, Hotararea de Guvern este suspendata in intregime.

„Decizia Curtii de a suspenda normele de aplicare reprezinta un semnal clar si independent ca noua lege care permite uciderea cainilor nu functioneaza. Suntem astfel si mai increzatori in obiectivul nostru de a determina o gestionare rationala, si nu emotionala, a situatiei cainilor fara stapan. 62% dintre romani au spus recent ca sunt impotriva eutanasiei cainilor. Este deci timpul ca Guvernul sa transforme dorinta lor intr-o lege noua care sa aduca strazi sigure fara a mai ucide caini”, a declarat Gabriel Paun, director de campanii, VIER PFOTEN.

Legea uciderii a intrat in vigoare in octombrie 2013, ca urmare a tragicului incident in care un copil si-a pierdut viata dupa ce a fost atacat de caini. Normele de aplicare a legii au fost emise in decembrie 2013, iar eutanasierea cainilor a inceput in lunile ce au urmat.

VIER PFOTEN a inceput din ianuarie 2014 sa critice normele de aplicare, argumentand ca acestea cuprind mai multe prevederi care contrazic legea, cea care de fapt primeaza.

„Spre exemplu, potrivit acestor norme, autoritatile locale puteau delega managementul cainilor fara stapan unor companii private. Acest lucru deschidea poarta pentru conflicte de interese si deturnarea banilor publici”, explica Gabriel Paun. „Un alt exemplu: accesul publicului in adaposturile publice era restrictionat, fapt ce a descurajat semnificativ adoptiile si a stimulat abuzurile personalului din adaposturi”, explica acesta.

VIER PFOTEN a invitat Guvernul la dialog si i-a cerut sa suspende aceste norme, insa cererea a fost initial ignorata si apoi respinsa, spun reprezentantii fundatiei. Din acest motiv, in martie 2014, VIER PFOTEN a atacat Hotararea de Guvern la Curtea de Apel din Bucuresti.

„VIER PFOTEN crede intr-o solutie strategica pe termen lung de gestionare a problemei cainilor fara stapan in Romania si in alte tari europene cu probleme similare. Este vorba de o abordare comuna la nivel european, implementata prin planuri de actiune la nivel national de catre municipalitati, stabilite si supervizate de Guvern, dezvoltate si sustinute de veterinari si organizatiile de protectie a animalelor, totul bazat pe o intelegere comuna a relatiei dintre oameni si animale”, sustin reprezentantii fundatiei.

Primaria Capitalei a capturat din septembrie 2013 pana in aprilie 2014 circa 18.000 de caini dintre care 8.200 au fost adoptati, 2.700 se afla in adaposturile municipalitatii, iar restul au fost eutanasiati, a declarat Razvan Bancescu, seful de proiect al Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor din cadrul Primariei Capitalei in aprilie 2014. Acesta spune ca in martie 2014 s-au prezentat la Institutul de Boli Infectioase Matei Bals 217 persoane muscate de maidanezi, fata de 836 in martie 2013. Bancesu spune si ca ritmul adoptiilor a scazut foarte mult, din 1000 de caini capturati fiind adoptati doar 117. Eutanasierea cainilor din Capitala a inceput la inceputul anului 2014.

Obiectivul Primariei Capitalei este ca pana in martie 2015 sa captureze 80% dintre cainii existenti in Bucuresti, iar numarul persoanelor muscate de caine sa fie redus cu 90% fata de septembrie 2013, sub 100 de persoane pe luna.

In luna septembrie, Primaria Capitalei prin Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor a semnat contractele cu firmele care vor prinde maidanezii din Bucuresti, pentru prinderea unui caine institutia urmand sa plateasca 219 lei. Firmele care vor opera acest serviciu sunt: ELEN BASIC BUSINESS, BEST MARKETING, si TERRA MARIQUE, ele fiind desemnate in urma unei licitatii la care au participat 7 companii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro