Primăria Capitalei despre pierderile din rețeaua de termoficare semnalate de ELCEN: O parte sunt cauzate de lucrările de reabilitare care necesită încărcarea și descărcarea rețelei
O parte din pierderile din rețeaua de termoficare sunt cauzate de lucrările de reabilitare care necesită încărcarea și descărcarea rețelei, a transmis Primăria Capitalei după ce ELCEN a anunțat că pierderile au ajuns la circa 2,2 milioane de litri/oră de apă fierbinte, dublu față de 2019. Reprezentanții municipalității spun că ELCEN a prezentat informațiile trunchiat, pentru a manipula, și acuză societatea că nu poate asigura debitele necesare funcționării în parametrii optimi în 3 din cele 6 sectoare ale Municipiului București.
”Considerăm manipulator modul în care sunt folosite trunchiat, incomplet și în mod evident cu rea-voință informațiile prezentate de către reprezentanții ELCEN, cu scopul evident de a induce în eroare opinia publică. Dezaprobăm ferm afirmațiile făcute de ELCEN, considerând că sunt neavenite și nefondate, fiind aruncate în spațiul public înainte de alegerile locale în încercarea de a politiza subiectul termoficării, fără a realiza că prin aceste acuzații nefondate se poate crea panică în rândul populației”, se arată în comunicatul Primăriei Capitalei.
Reprezentanții instituției susțin că de la încheierea sezonului de încălzire, pe toată durata sezonului cald au fost executate mai multe tipuri de lucrări la rețelele de termoficare, în mai multe zone, din toate sectoarele Municipiului București.
”În acest moment sunt în derulare lucrări de reabilitare a rețelei de termoficare în 19 șantiere. În paralel cu aceste șantiere, zilnic s-au executat și se execută lucrări de mentenanță sau lucrări programate pentru remedierea defecțiunilor și a deficiențelor apărute, precum și a avariilor survenite în rețea. Toate aceste tipuri de lucrări sunt afișate zilnic, în timp real, pe site-ul companiei – www.cmteb.ro. De aici rezultă două aspecte foarte importante, prezentate trunchiat și incomplet în comunicatul ELCEN. Opririle din rețeaua de termoficare implică atât goliri cât și încărcări ale rețelei de termoficare ceea ce are drept consecință creșterea volumului apei de adaos invocat de ELCEN. Opririle din rețeaua de termoficare implică neasigurare agentului termic către client sau consumator pe perioada desfășurării lucrărilor (în cazurile unde nu există altă linie de alimentare cu agent termic, sau nu există posibilitatea de a realiza provizorate)”, explică reprezentanții Primăriei Capitalei.
În plus, se mai atrage atenția asupra faptului că nu poate asigura debitele necesare funcționării în parametrii optimi în 3 din cele 6 sectoare ale Municipiului București.
„În ceea ce privește “manifestarea îngrijorării profunde cu privire la calitatea serviciului de alimentare cu energie termică și electrică odată cu debutul sezonului de iarnă 2020 – 2021”, atragem atenția colegilor de la ELCEN că la momentul publicării comunicatului de presă, compania lor este cea care nu poate asigura debitele necesare funcționării în parametrii optimi în 3 din cele 6 sectoare ale Municipiului București, întrucât la începutul acestei luni odată cu intrarea în revizie a CET-ului Grozăvești și pornirea CET Vest se asigură un debit vehiculat de aproximativ 700 de tone pe oră, față de debitul asigurat înainte de această relocare, care era de 2.500 de t/h. Reprezentanții ELCEN au invocat în acest sens o problemă tehnică, respectiv înfundarea singurului cazan de apă fierbinte (CAF) modernizat din incinta CET Vest, iar în aceste condiții reprezentanții CMTEB au făcut tot posibilul pentru asigurarea unei funcționări cât mai echilibrate a sistemului fără a ieși în spațiul public și fără a supune atenției opiniei publice problemele tehnice invocate de ELCEN”, se mai arată în comunicat.
Compania Municipală Termoenergetica face un apel urgent la echipa ELCEN pentru a continua buna colaborare tehnică și să se delimiteze de orice încercare de a aduce cele două entități pe tărâmul luptelor politice.