Primaria Capitalei risca sa piarda in aceasta saptamana 7 hectare din Parcul Herastrau. Vezi cum a ajuns terenul in posesia unei firme controlate prin interpusi de Bartolomeu Finis
Bucurestiul ar putea pierde in aceasta saptamana 7 hectare din Parcul Herastrau, Curtea de Apel Bucuresti urmand sa decida daca acest teren va ramane domeniu public sau va ajunge in posesia unei firme controlate de controversatul om de afaceri Bartolomeu Finis. Procesul este pe rolul instantelor de judecata inca din 2002, Clubul Sportiv Sportul Studentesc care isi desfasoara activitatea acolo si Primaria Capitalei luptand pentru salvarea sa. Intre timp, pe cele sapte hectare din BTT au rasarit mai multe terase, restaurante, un club de noapte, Bamboo, denumit ulterior „Le Gaga”, si chiar fundatia unui hotel ce apartine lui Fernando Enciu.
„Cele sapte hectare din Parcul Herastrau trebuie sa revina in proprietatea Primariei Capitalei. Marti, la Curtea de Apel Bucuresti se va decide daca bucurestenii isi vor primi inapoi terenul pe care Carol I le-a lasat mostenire. Sper ca marti, Curtea de Apel Bucuresti sa faca dreptate, luand in calcul documentele pe care le-am depus la dosar, de-a lungul anilor, care atesta faptul ca terenul respectiv este domeniu public”, a declarat primarul Capitalei Sorin Oprescu.
Cum a ajuns acest teren pe mana unei firme controlate prin interpusi de Bartolomeu Finis
In 1999, printr-un ordin al Ministerului Tineretului si Sportului, condus la vremea respectiva de Crin Antonescu, Biroul de Turism si Tranzactii S.A. (BTT) a primit un certificat de proprietate asupra terenului in suprafata de sapte hectare din Parcul Herastrau.
Dupa ce BTT a intrat in posesia terenului, s-a asociat cu firma Domino 94 Impex SRL pentru exploatarea bazei sportive si realizarea unor investitii. Imediat dupa, Domino 94 Impex SRL a dat in judecata BTT motivand ca aceasta nu si-a respectat obligatiile luate in cadrul asocierii si a cerut instantei sa oblige BTT sa vanda activele si terenul. Intrucat BTT nu s-a prezentat la proces, spun surse apropiate cazului, instanta a dat castig de cauza societatii comerciale si a obligat BTT sa vanda cladirile pentru 100.000 de dolari, iar terenul de circa sapte hectare pentru 1,5 milioane de dolari. Actionarii firmei Domino 94 Impex SRL sunt: Ion Petre (5%), Olimpia Ulrich (45%) si Mihaela Carmen Finis (50%). Carmen este sotia lui Bartolomeu Finis, controversat om de afaceri, apropiat al lui Dorin Cocos si Alexandru Bittner.
In 2002, reprezentantii Clubului Sportiv Sportul Studentesc, sectia de Yachting, (club ce se afla in subordinea Ministerului Educatiei si care isi desfasurau activitatea sportiva pe acest teren), au dat in judecata BTT si Ministerul Tineretului si Sportului, sustinand ca instrainarea terenului s-a facut ilegal deoarece nu a apartinut niciodata MTS.
„Terenul nu a apartinut niciodata Ministerului Tineretului si Sportului. El a apartinut intotdeauna Primariei Municipiului Bucuresti de pe vremea lui Carol I pana in prezent. MTS sustine ca a dat acest teren in baza HG 834/1991 care da posibilitatea de a da bazele sportive unor societati cu capital de stat, insa cu conditia ca ele sa nu fie domeniu public. Cele sapte hectare sunt domeniu public al Municipiului Bucuresti. In plus, MTS nu era ministerul de resort si nu putea emite niciun certificat de proprietate pe acest teren care este domeniu public. Ei nu au avut niciodata acest teren in proprietate. Cand am aflat asta, i-am dat in judecata. Lupt in instanta pentru acest teren deoarece am fost sportiv la acest club din 1978 si am avut o activitate incununata de succes ca si campion national, apoi ca antrenor. Acest teren a apartinut clubului nostru din 1932 si nu voi permite sa ajunga in mainile altcuiva. Ne-au facut diverse sicane, ne-au luat terenurile de tenis, ne-au taiat apa, curentul, ne-au pus lacate pe poarta, insa nu vom permite sa ne dea afara si din bucatica aceasta care ne-a mai ramas. Suntem sportivi si vom lupta pana la capat”, a declarat pentru HotNews.ro, Liviu Doara, reprezentantul sectiei de Yachting a Clubului Sportiv Sportul Studentesc.
La sfarsitul anului 2008, Tribunalul Bucuresti – Sectia a IV-a civila a constatat nulitatea absoluta a certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor, emis de Ministerul Tineretului, precum si nulitatea contractului de vanzare-cumparare incheiat intre BTT si SC Domino 94 Impex SRL, insa acestia au facut recurs.
„La momentul emiterii Certificatului de Atestare a Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor, seria M15 nr. 0053/22.12.1999, Ministerul Tineretului si Sportului nu reprezenta minister de resort pentru S.C. B.T.T. S.A., prin urmare nu putea emite un astfel de Certificat”, se arata in sentinta data. Mai mult, este scris negru pe alb ca terenul, situat in Soseaua Nordului, nr. 7-9, face parte din domeniul public al Municipiului Bucuresti.
Din 2009, Primaria Municipiului Bucuresti a intrat in proces alaturi de Clubul Sportiv Sportul Studentesc. Reprezentantii Primariei spun ca acest teren le apartine de pe vremea regelui Carol I, cel care a infiintat Parcul Herastrau, iar acesta a despagubit la vremea respectiva toate persoanele care detineau terenuri in zona, parcul fiind trecut in domeniul public al statului.
In 2010, Curtea de Apel Bucuresti-Sectia III-civila a admis recursurile facute de Ministerul Tineretului si Sportului, BTT si SC Domino 94 Impex SRL. Astfel, s-a casat decizia si s-a trimis cauza spre rejudecare la Tribunalul Bucuresti.
„Curtea de Apel a intors dosarul la Tribunal pe motiv ca Clubul Sportiv Sportul Studentesc nu are interes in promovarea actiunii si ca nu s-a facut o expertiza din care sa reiasa clar ca terenul face parte din Parcul Herastrau. Terenul este in mijlocul parcului si a facut intotdeauna parte din parc” a declarat Liviu Doara.
In 2014, Tribunalul Bucuresti a dat o sentinta in care a spus ca cele sapte hectare nu fac parte din Parcul Herastrau. Aceasta sentinta a fost atacata de Primaria Capitalei si Clubul Sportiv Sportul Studentesc, la Curtea de Apel Bucuresti, probabil ultimul termen de judecata fiind marti, 17 februarie 2015.
Desi n-a fost usor, reprezentantii Clubului Sportiv Sportul Studentesc au incercat sa desfasoare in toata aceasta perioada activitatea pe terenul care le apartine inca din 1932.
Ce parcuri a pierdut Bucurestiul in ultimii ani
Primaria Capitalei a pierdut la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) procesul impotriva mostenitorilor care au revendicat terenul de circa 4 hectare din Parcul Plumbuita, decizia pronuntata anul trecut fiind definitiva si irevocabila. Terenul a fost revendicat de familia Barbulescu, care se judeca din 1999 pentru el cu Primaria Capitalei si Primaria sectorului 2.
Din Parcul Titan au fost retrocedate 12 hectare, Parcul Verdi in suprafata de 5,6 hectare a fost retrocedat in totalitate, din Parcul Tineretului au fost retrocedate aproape 7 hectare, din Parcul Circului – aproape un hectar, iar in parcurile Bazilescu si Floreasca sunt solicitari de retrocedare in curs de solutionare.
Daca in Parcul Tineretului proprietarii au inceput deja sa construiasca, celelalte parcuri ar putea fi salvate de autoritati prin expropriere si despagubirea proprietarilor, in sa pana in prezent nici Primaria Capitalei nici Parlamentul nu au aratat vreun interes in acest sens.
Potrivit Registrului Spatiilor Verzi, facut public de municipalitate in 2011, Capitala are 23,21 metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor, iar cea mai mare suprafata de spatii verzi este in sectorul 1 – 77,19 mp/cap de locuitor. La polul opus se afla sectorul 2 cu doar 12,43 mp/pe cap de locuitor.
Pana in 2013, cantitatea de spatiu verde pe cap de locuitor, potrivit normelor Uniunii Europene, trebuia sa ajunga la 26 mp, insa in conditiile in care nu s-a mai construit niciun parc, iar parcurile existente sunt distruse, nu sunt prea multe sperante.